Днес е 12.06.2024

Веско Велев и Тереза Зиковска – споделено за изложбата им на фестивала “Август в изкуството” 2023

10.07.2023

Сред събитията на Десетото юбилейно издание на фестивала на визуалните изкуства “Август в изкуството” Варна 2023 е съвместната изложба “Експресивно” на двама много различни творци, които обаче се представят в изненадващо единен модус в галерия “Тереза Зиковска”. Двамата споделиха пред Нина Локмаджиева:

Тереза Зиковска: През 2010 г., когато щях да правя галерия, попаднах в Карлово на изложба, която Весо щеше да открива. Така съвсем спонтанно решихме аз да му открия изложба при приятели. Този път сме заедно в „Експресивно“ в една съвместна изложба.

Веско Велев: Идеята на едно заглавие, като “Експресивно”, е само да подскаже на хората, че може да се случи нещо интересно в тази посока. Другото е много лично изживяване на всеки от нас, потънал във водите на своите емоции, чувства… А нашето усилие преди това беше в умението да вкараме създаденото от нас в едно пространство, което да обедини двете позиции в изкуството и те да стоят така, че да се връзват. И да стоят убедително. Литературата, която е в заглавието на изложбата, е само повод хората да поискат да я видят. Останалото е вътре в платната и този, който има очи, ще види.

Тереза Зиковска: Мислихме с Веско да се съберем да рисуваме заедно. Аз виждам експресията като отворено пространство и искам да няма нищо, което да ти влияе освен природата или взаимно авторите да си влияят един на друг. Но се случи нещо много интересно – аз рисувах за тази изложба сама, и изведнъж Весо идва с тази своя работа… наистина единно стоят, без да сме се наговаряли. При това са правени и в различни периоди от време.

Веско Велев: Това са интуитивни линии на един художник. То е същото, както когато един зрител види една работа и я харесва, без да знае защо. И се случва тогава, когато двете произведения застанат едно до друго. Когато някой каже „Не ги разбирам“, е ясно, но когато каже „Това не ми харесва“ – даже се радвам, значи нещо се е случило… А темата, тя е само за обединяване.

Тереза Зиковска: Колкото до темата на фестивала “Август в изкуството” и на изложбата в моята галерия, адмирации за изкуствоведа Румен Серафимов, който е замислил всичко. Той не ме е ангажирал като галерия с общата тема на фестивала. Даде ми тема „Експресивно“ и ми предложи да си избера с кои автори да го направим. С Весо имаме много общи неща. Имаме и в духовната символика много покриване. Това, което аз не съм постигнала още, е да съм извън света. Имам надежда, че ще го постигна като него. В средата на старата къща, където живее, заобиколен от природа, той използва много материали, които са наситени с истинност. Сега, купувайки едно готово платно, аз нямам същото усещане… Неслучайно последните ми работи бяха на зебла и други подобни материали. „Експресивно“ е състояние на духа, търсене на истината и на откровеността.

Веско Велев: Изкуството е много трудна работа и който мисли, че е лесно, нищо не знае. Чувствам се перфектно в него, но много дълго време съм се учил да плувам.

Август в изкуството

Фестивалът на визуалните изкуства „Август в изкуството“ се организира от фондация „Август в изкуството“. Партньори на Десетото издание на фестивала са Градска художествена галерия – Варна, Съюз на българските художници, Софийска градска художествена галерия, Национална галерия, Национална художествена академия. Частни колекции, партньори на фестивала са Колекция Галерия 8, Колекция Иван Ненков, Колекция Пламен Моневски, Колекция Живко Железов, Колекция Емил Николов, Колекция Ростислав Тодоров. Медийни партньори на фестивала са БНР – Радио Варна, Портал Култура, Въпреки.com, Бюлетин на СБХ, ArtVarna.net.

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” https://ncf.bg/ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Още за фестивала на визуалните изкуства “Август в изкуството” открийте тук: https://www.facebook.com/AugustInArtVarna

Последвайте ни във Facebook, за да научавате всички подробности за събитията в рамките на фестивала.

Нина Локмаджиева

Репродукции Галерия “Тереза Зиковска”

Други