Днес е 22.04.2024

Атанас Парушев: Самата картина създава около себе си аура и те кани да влезеш в нея

09.07.2023

Атанас Парушев се представя с изложба под мотото „Хроматично“ в галерия “Папийон” в рамките на фестивала на визуалните изкуства “Август в изкуството”.

“Парушев е от лиричните и сдържани абстракционисти, които рисуват чувствено и мъдро, с неподправено стихийно отношение към живописта – казва галеристката Виктория Митева. – Настоящата изложба има връзка с неговата 65-годишнина, но не е с ретроспективна насоченост, а демонстрира последните емоционални търсения на неуморен творец, трогващ със своята духовни търсения в цвят. Творческите му изследвания в сферата на нефигуративната живопис бележат път към себепознание, важно за всеки художник, но и така необходима и умишлено предизвикана рефлексия у зрителя за достигане до онова неуловимо „духовно в изкуството“.

През февруари 2022 г. Атанас Парушев бе заслужено удостоен с наградата за живопис „Владимир Димитров – Майстора“. Творчеството му е високо оценявано и от професионалисти, и от публика. Художникът е носител и на наградите „Сирак Скитник“ (2000 и 2002), „Добри Чинтулов“ (2007), а негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, сливенската галерия „Димитър Добрович“, Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, частни колекции у нас и в чужбина.

Уважаваният артист, за когото това е второ участие в „Август в изкуството“, отговори на въпросите на Нина Локмаджиева:

Защо поставихте тази изложба е под знака на буквата “М”?

Няма да говорим за самите картини, защото или трябва да се хваля, или да се обяснявам и оправдавам. Две години работя на тази тема – „М“. То е самата геометрия на буквата – едни разкривени вертикали, които проучвам от 2000 година. “М” ми върши работа за композицията. Има диагонални вертикали като планински върхове, има разместени линии, защото иначе става много скучно – става решетка.

Вашите платна излъчват нещо – светлина ли, енергия ли…, имат специфична аура.

Това е основната ми цел. Това са ми добрите намерения. Цялата работа е там, че композицията в абстрактната живопис е само повод, за да внушаваш нещо. А самата картина като излъчване създава около себе си аура и те кани да влезеш в нея. Много съм говорил за тази извънземна топлина, тя е важна в картината. А композицията няма значение. Затова много пъти съм се опитвал да нарисувам работа, в която да няма нищо, обаче да те опъва, да те влече по някакъв начин. Това е техника на старите майстори от Ренесанса – подложки и велатури. Както е казал Дали навремето: „След Леонардо няма измислено нищо ново в живописта“. За да светне боята, за да излъчва някакво вълнение, се рисува по този начин. А съвременната техника е акрил. Но това си е най-банална живописна технология.

Какво е отношението между геометрия и мистика?

През 80-те години, когато започнах сериозно да работя абстрактна живопис, правех геометрична живопис. По-скоро ритмично-геометрична, но има много математика вътре в нея. Това е сурова наука, математиката, макар да казват някои, че е космическа, ама страст и цвят са нещо съвсем различно.

Известно е, че имате тежнения към някои духовни опити и практики.

Да, към света и на Суфи, и на мистиката в християнството. Разбира се, може би знаете, че това е един много по-пряк и логичен път към духовното. Без самите религии – те са за невярващите. Мистичните учения в тези религии са много по-екстазно съществуване.

Тази изложба с буквата “М” какво място заема във Вашите духовни опити?

Много символи могат да се открият в буквата М – това е и Мария – Богородица, Мария-Магдалена, други Марии… Зад тази буква може да се крие и жена, и мистика, и… мастика.

Разговаря Нина Локмаджиева

Репродукции Галерия “Папийон”

Август в изкуството

Фестивалът на визуалните изкуства „Август в изкуството“ се организира от фондация „Август в изкуството“. Партньори на Десетото издание на фестивала са Градска художествена галерия – Варна, Съюз на българските художници, Софийска градска художествена галерия, Национална галерия, Национална художествена академия. Частни колекции, партньори на фестивала са Колекция Галерия 8, Колекция Иван Ненков, Колекция Пламен Моневски, Колекция Живко Железов, Колекция Емил Николов, Колекция Ростислав Тодоров. Медийни партньори на фестивала са БНР – Радио Варна, Портал Култура, Въпреки.com, Бюлетин на СБХ, ArtVarna.net.

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” https://ncf.bg/ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Още за фестивала на визуалните изкуства “Август в изкуството” открийте тук: https://www.facebook.com/AugustInArtVarna

Други