Днес е 24.06.2024

Музикални майстори преподават в Международната лятна академия „Варненско лято“ 2023

07.07.2023

Изявени артисти с международна известност ще шлифоват уменията по виола, цигулка, оперно пеене. За пръв път ще има класове по гъдулка и кавал. Концерти от 12 до 16 юли в Градската художествена галерия ще покажат постиженията на участниците в Академията.

Музиканти с международна кариера започват свои майсторски класове в Международната лятна академия в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2023 г. Сред тях са обичаните от публиката проф. Минчо Минчев, тенорът Емил Иванов, цигуларите Димитър Буров и Албена Данаилова, виолистът Румен Цветков. За пръв път ще има и клас по гъдулка с Пейо Пеев и по кавал – с Недялко Недялков.

Академията се открива на 8 юли и ще продължи до средата на месеца. Всеки майсторски клас ще завърши с концерт в Градската художествена галерия.

Младите надежди ще имат възможност да специализират виола при Румен Цветков – професор по виола и камерна музика в Консерваториите в Мадрид, Нидерландия и в Нов Български университет. Солист с изяви в над 45 държави на 4 континента, той е споделял сцената със световноизвестни музиканти. Албена Данаилова ще проведе двудневен семинар „Виенски класицизъм“ в рамките на Лятната академия. Тя е първата жена-концертмайстор в историята на Виенската филхармония и професор по цигулка във Виенския държавен университет. Двамата ще покажат своето майсторство в съвместен концерт на 10 юли от 19 ч. в Градската художествена галерия с творби на Моцарт, Анри Виотан, Шуберт и Бохуслав Мартину с акомпанимента на пианистката Виолета Попова.

Учениците на Румен Цветков излизат пред публика на 12 юли в Градската художествена галерия от 19 ч.

Обичан преподавател и ярък цигулар, Димитър Буров ще преподава в Академията на млади дарования. Завършил Музикалното училище във Варна, от години той свири и преподава във Великобритания. Изявява се като солист и камерен изпълнител на фестивалите в Уиндзор и Чичестър, „Истанбулска пролет“ и „Варненско лято“. Най-добрите му ученици ще излязат в концерт на 13 юли от 19 ч. в Градската художествена галерия.

Друг фаворит на публиката и вече утвърден преподавател, тенорът Емил Иванов ще сподели своя опит с млади певци. Певец с изяви на всички големи оперни сцени и с огромен репертоар, той ще представи своите възпитаници от Лятната академия на 14 юли от 19 ч. в Градската художествена галерия.

Уважаван артист и преподавател и дългогодишен двигател Академията на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, проф. Минчо Минчев отново събира деца и младежи на свой майсторски клас. А на 16 юли от 13 ч. в Градската художествена галерия ще бъде традиционния вече концерт-състезание за призовете на Фонд „Цигулките на Минчо Минчев“. Най-добрите ще получат качествена цигулка в подходящ размер, на която да репетират в продължение на една година. От 19 ч. отново в Галерията ще е концертът с участници в Лятната академия.

За пръв път в Лятната академия „Варненско лято“ ще има майсторски класове, посветени на фолклора. Пейо Пеев ще води заниманията по гъдулка, а Недялко Недялков – по кавал. Двамата са музиканти с международна известност. Недялко Недялков има множество записи и концерти в САЩ, Япония, Европа. Работил е с музиканти като Иво Папазов, Йълдъз Ибрахимова, създавал е театрална и филмова музика заедно с Милчо Левиев, Антони Дончев, Стоян Янкулов. Пейо Пеев също е сред водещите инструменталисти в жанра, изявен аранжор, солист на оркестъра на БНР. Работил е с „Мистерията на българските гласове“, с Теодосий Спасов, Петър Ралчев, Стоян Янкулов. Участвал е в множество турнета в Хонконг, САЩ и Япония.

Двамата музиканти ще покажат своето майсторство и красотата на фолклора заедно с Петър Миланов на тамбура на 15 юли в Градската художествена галерия от 19 ч.

ММФ „Варненско лято“ 2023 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, Регионалния исторически музей, Аулата на Икономически университет – Варна, Дворец на културата и спорта – Летен театър, и Фестивален и конгресен център – Варна.

ММФ „Варненско лято“ е член на Европейската фестивална асоциация и на Българската фестивална асоциация.

Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт – Летище Варна, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италианския културен институт, Испанския културен институт „Сервантес“ и Посолството на Испания в България, Полския културен институт и Посолството на Полша в България, Унгарския културен институт и Посолството на Унгария в България, Посолството на САЩ в България, Посолството на Нидерландия в България, Посолството на Португалия в България и Португалския културен център “Камоеш”, програма MusicAIRE, съфинансирана от Европейския съюз.

Изданието се реализира с подкрепата на хотел „Черно море“, курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“, ресторант „Морска тераса“ , ресторант „Мистър Баба“, ресторанти „Стария Чинар“, клуб „Ментол“, Карта за вино тур Североизток, Гларус – крафт бира, Кока Кола.

Медийни партньори са Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център – Варна, Българско национално радио, Българска телеграфна агенция, Българско национално радио – Радио Варна, Moreto.net, ArtVarna.net, Нова Варна, Радио FM+, Радио Класик А, Портал Култура и списание „Култура“.

Билети на касата на Фестивален и конгресен център Варна и онлайн на сайта: www.fccvarna.bg

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

ПРЕСЦЕНТЪР ММФ “Варненско лято”

Други