Днес е 14.07.2024

Пътешествия за душата с кристален орган и квартет

06.07.2023
Мишел Деньов - кристален орган

Мишел Деньов и музикални шампиони от Белгия понесоха публиката с вълшебен звук на кристален орган.

Кристалният орган беше отпътувал някъде другаде миналата година, натоварен в грешен самолет. Сега концертът на Мишел Деньов и неговото музикално чудо се случи във Варна. Колкото и да сте слушали, не сте чували подобен звук! Той повежда публиката в едно друго, фантастично и феерично бъдеще, където душата е най-важна. А когато засвири Квартетът на Националната филхармония на Белгия, наистина усещаш щастието, че си във Варна, на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

Кристалният орган не прилича на никой друг инструмент, какъвто някога сте виждали. Няколко сребристи фунии, сякаш направени от станиол, дълги прозрачни клавиши, които не се натискат… И звук, който веднага ви хвърля в друг свят. Преживявате нещо филмово, нещо театрално, нещо дълбоко и различно… На сцената излиза Мишел Деньов – изискан по френски, усмихнат. Той въвежда публиката с известна тема на Сати и я понася със своя неземен мечтателен звук. Несравним артист, Мишел Деньов не е просто добър изпълнител, а композитор, отдаден на кристалния орган.

Мишел Деньов - кристален орган

Той и младите музиканти от квартета на Белгия представиха във Варна програма, която интригува и най-префинения меломан. Струнен квартет №3 от Менделсон, оригинални творби на Мишел Деньов, две серенади на Йозеф Йонген – най-значимият белгийски композитор заедно с Цезар Франк. Всяка творба – със свой финес и въздействие.

Квартетът на Националната филхармония на Белгия е създаден през 2021 г. от водачите на струнните групи в оркестъра. Но това е някакво формално описание. Квартетът е много повече. Първо – той е мултинационален ансамбъл от изявени музиканти от Япония, Украйна, България и Белгия. По-точно – от хора на света, постигнали хармоничната глобализация в изкуството. Не съм слушала такъв квартет! Овладян, многопластов, богат звук с леки старинни нотки! Слушала съм много музикални шампиони, но толкова свързани един с друг, толкова точни и добри в различни стилове, а в същото време – звучащи по свой начин – наистина не бях. Четиримата бяха особено впечатляващи в Serenade dramatique на Йонген – творба, заредена именно с психологическия стил и драматизъм на периода около световните войни на ХХ век. Върховни в своя диалог с кристалния орган на Деньов в „Павана на една инфанта“ от Равел – специална транскрипция за квартет и кристални клавиши.

Мишел Деньов - кристален орган

Този концерт повдига класата на фестивала „Варненско лято“ именно с оригиналните авторски творби – в случая сола на Деньов и особено Memoires de Jade. „Пътешествие около света с различни знаци, които носят различните култури“, както го представи композиторът. Едно събитие, което потвърждава моето дългогодишно виждане, че е по-добре „Варненско лято“ да се състои от по-малко, но оригинални, впечатляващи концерти, отколкото да бъде дълъг маратон, който да разпилява емоцията на публиката. А тя във Варна е само една и никак не е голяма.

Най-после Аулата в Икономическия университет беше подходящо осветена за камерен концерт, с приглушена, ненатрапчива светлина. Можеше да се сложи една камера над музиканта, за да вижда публиката на екран как точно извлича звуци от своето музикално чудо. Можеше да има преводач, който да улесни французина в опита му да общува с публиката – кой знае защо на английски. Можеше да има номера на седалките, за да не спорят по-активните зрители кое точно място е тяхното… Тези детайли ще помогнат „Варненско лято“ да е наистина европейски фестивал.

Искра Сотирова

Снимки Росен Донев

Участниците в концерта:

Мишел Деньов – кристален орган

Квартет на Националната филхармония на Белгия:

Мисако Акама – цигулка

Жаклин Прейс – цигулка

Марк Сабах – виола

Дмитри Силвиан – виолончело

Мишел Деньов – авторски творби за кристален орган (соло и с квартета)

Феликс Менделсон Бартолди – Струнен квартет №3 (оп.44 №1)

Йозеф Йонген – Две серенади за струнен квартет

Програмата на ММФ „Варненско лято“ открийте тук: https://varnasummerfest.org/

Други