Днес е 12.06.2024

Красимира Стоянова и Йоана Железчева изпълняват Аида в култовата постановка на Дзефирели

06.07.2023

За пръв път в България, единствено във Варна на 14 и 15 юли, 21.00, на XIV Опера в Летния театър 2023, ще бъдат показани два спектакъла на култовата постановка „Аида“ от Верди на режисьора, сценограф и костюмограф Франко Дзефирели (1923-2021), по повод 100 години от рождението на великия оперен творец през 2023 г. Под диригентската палка на Якопо Сипари ди Пескасероли в ролята на Аида ще се преобразят Красимира Стоянова и Йоана Железчева.

Аида на Дзефирели

Красимира Стоянова – истинската дива на вокалното изкуство

Оперната прима Красимира Стоянова ще блести в XIV Опера в Летния театър – Варна 2023 като Аида в „Аида“ от Верди (15.07) и като Тоска в „Тоска“ от Пучини (16.08), под палката на постояните гост-диригенти на Държавна опера Варна, съответно Якопо Сипари ди Пескасероли и Павел Балев.

Аида е една от коронните роли на световноизвестната певица, макар че тя превръща всяка своя роля в безценна перла от богатия си репертоар. Като Аида триумфира в Театро Реал Мадрид (2022), във възстановената грандиозна постановка отпреди 24 години на Уго де Ана. „След успешните изяви на Красимира Стоянова в образа на етиопската принцеса в Метрополитън опера, Миланската скала, Земперопер Дрезден, Баварската опера в Мюнхен и на други престижни сцени, нейният дългоочакван дебют в Театро Реал Мадрид покори публиката с изразителния глас, финеса и възхитителните пианисими на певицата“, отбелязва изданието за класическа музика „Ritmo.es“, което публикува обширно интервю със примата, озаглавено “Красимира Стоянова – истинската дива на вокалното изкуство“. След премиерата вестник “La Vanguardia“ написа: „Красимира Стоянова извая образа на Аида с възхитително вокално благородство и изящност“, а вестник “El Mundo“ подчерта: “В своята интерпретация Красимира Стоянова разкрива цялата сила и дълбочина на централната сопранова роля“.

Красимира Стоянова като Аида в постановката на Уго де Ана в Мадрид
Красимира Стоянова като Аида в постановката на Уго де Ана в Мадрид

В грандиозния спектакъл на „Аида“ в Театро Роял Мадрид, обявен за най-добър оперен театър в света (2021), на който присъстват кралят на Испания Фелипе VI и съпругата му кралица Летисия, публиката възторжено аплодира, наред със звездното българско сопрано Красимира Стоянова и великолепния български бас Деян Вачков като Царя на Египет. Във варненския спектакъл на „Аида“ на 15.07.2023 г. Деян Вачков ще партнира на Красимира Стоянова – Аида в ролята на върховния жрец Рамфис.

Завършила СМУ “Веселин Стоянов“ в Русе и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив със специалности цигулка, пеене и музикална педагогика, Красимира Стоянова започва творческата си кариера като цигуларка. Дебютира в Софийската опера като Джилда от „Риголето“ (1995). След успешния дебют във Виенската Щатсопера (1998) става солистка на престижния оперен театър, който я удостоява с почетната титла „Камерзенгерин на Виенската Щатсопера“ (2009).

Международната кариера на Красимира Стоянова се развива бързо и я отвежда в най-елитните оперни къщи и концертни зали по света – Метрополитън опера и Карнеги хол в Ню Йорк, Кралската опера Ковънт гардън и Роял Албърт хол в Лондон, Миланската скала, Дойче опер, Щатсопер и Концертхаус Берлин, Музикферайн и Концертхаус Виена, Залцбургски фестивал, Номори опера Токио, Театро Колон Буенос Аирес, Баварската опера Мюнхен и др. Работи с диригентите Рикардо Мути, Зубин Мета, Жорж Претр, Сър Колин Дейвис, Марис Янсонс, Сейджи Озава, Фабио Луизи, Даниеле Гати, Павел Балев, Георги Димитров и др.

Незабравими остават за международната публика на Опера в Летния театър оперната гала на Красимира Стоянова с маестро Георги Димитров (2021) и концертното изпълнение на „Отело“ от Верди, под палката на маестро Павел Балев (2022) с нейната съвършена Дездемона. А през тази година, на 15.07.2023 г. ще имаме удоволствито да съпреживеем и Аида на Красимира Стоянова, в режисьорския, сценографски и костюмографски прочит на оперния гений Франко Дзефирели, по повод 100 години от рождението му.

Йоана Железчева: Да пея в постановка на Дзефирели за мен е сбъдната мечта

На 14.07.2023 г., в първия от двата спектакъла на „Аида“ в Опера в Летния театър, образа на Аида ще защити едно друго великолепно българско сопрано – Йоана Железчева. “Обичам драматичните роли. Обичам да страдам на сцената, в това е моята сила“, споделя усмихната певицата. Йоана Железчева неотдавна гостува като Аида в Тирана, на сцената на Националната опера и балет на Албания, с която Държавна опера Варна се колаборира за откупуване на авторските права за култовата постановка на Дзефирели, версията му за Театъра в Бусето, родния град на Верди.

Йоана Железчева като Аида в постановката на Дзефирели в Тирана, която ще гледаме и във Варна
Йоана Железчева като Аида в постановката на Дзефирели в Тирана, която ще гледаме и във Варна

„Да пея в постановка на Дзефирели за мен е сбъдната мечта, особено когато това се случва под диригентската палка на маестро Якопо Сипари ди Пескасероли. Общуването между диригента и певеца по време на спектакъл е като интимно докосване, което те вдъхновява да се издигаш до своята висота. Да усещаш с всички сетива диригента и партньорите си на сцената, това означава да правиш чиста музика. Изпитах това върховно преживяване в Тирана и вярвам, че то ще се повтори във Варна. Отсега се радвам, че отново ще се потопя в изумителния свят с фантастичните костюми и невероятните визии на оперния магьосник Дзефирели“, не скрива възторга си Йоана Железчева.

Завършила НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София (2002), в класа по оперно пеене на Христина Ангелакова, тя дебютира като мецосопран на сцената на Софийска опера и балет в множество заглавия. Специализира в майсторски класове при Александрина Милчева и Анна Томова-Синтова, печели международни и национални конкурси, сред които „Христо Бръмбаров“, „Гена Димитрова“, „Пълдин“ и др. Усъвършенства се като драматичен сопран, натрупва богат репертоар, с който жъне аплодисменти на оперни сцени в България и чужбина. Варненци и гостите на Варна също познават и ценят високо нейните превъплъщения в „Мадам Бътерфлай“, „Бал с маски“, „Турандот“, „Норма“, „Набуко“ и други оперни заглавия, както и в редица оперни гала концерти.

Аида

„АИДА“

Опера от Джузепе Верди

Диригент Якопо Сипари ди Пескасероли

Постановка, сценография и костюми Франко Дзефирели (1923-2021) – 100 години от рождението на великия оперен творец през 2023 г.

Версия на Дзефирели за Театъра в Бусето, възстановка Стефано Треспиди

Действащи лица и изпълнители:

14.07.2023

АИДА – Йоана Железчева

РАДАМЕС – Валерий Георгиев

АМНЕРИС – Михаела Берова

АМОНАСРО – Свилен Николов

РАМФИС – Евгений Станимиров

ЦАР НА ЕГИПЕТ – Гео Чобанов

ВЕСТИТЕЛ – Артьом Арутюнов

ЖРИЦА – Галина Великова

15.07.2023

АИДА – Красимира Стоянова

РАДАМЕС – Милен Божков

АМНЕРИС – Ивана Oжа

АМОНАСРО – Красен Карагьозов

РАМФИС – Деян Вачков

ЦАР НА ЕГИПЕТ – Гео Чобанов

ВЕСТИТЕЛ – Артьом Арутюнов

ЖРИЦА – Галина Великова

Солисти, хор, оркестър и балет на Държавна Опера Варна

Виолета Тончева

Снимки театрален архив

Оперните театри във Варна и в Тирана в колаборация са откупили правата за показване в двата града на култовата „Аида“ на Дзефирели, версията му за Театъра в Бусето, възстановена от Стефано Треспиди.

Други