Днес е 13.07.2024

Нови музейни сувенири в Градската художествена галерия – Варна

04.07.2023

На целия първи етаж на Градската художествена галерия – Варна, до 2 август е разположена внушителната ретроспективна изложба на Милко Божков – един от най-значимите български художници, определящ посоките, в които се развива съвременното изкуство у нас в последните десетилетия.

Във връзка с тази забележителна експозиция екипът на Галерията се е постарал да отговори на силния интерес и да предложи на своите посетители нови музейни сувенири.

Посетителите на Градската художествена галерия – Варна, имат през този месец изключителния шанс да разгледат събрани в една мащабна изложба знакови творби на Милко Божков от различни периоди на неговото творчество, които са представени в експозиционните зали на първия етаж на музея. Екипът на Галерията предлага на ценителите и възможност да запазят спомена от преживяването на тази знаменателна изложба, като си тръгнат с музеен сувенир, вдъхновен от произведения на големия български художник. На щанда на Галерията могат да се открият картички, магнити и бележници, оформени с изображения на негови творби и детайли от тях.

Милко Божков

Признат у нас и в чужбина като едно от определящите имена в съвременното българско изкуство, авторът е предоставил за целта свои произведения графика и живопис, които са репродуцирани от фотографа Александър Николов. В музейните сувенири са използвани изображения от литографии, създадени предимно през 1991 – 1992 г., които са собственост на Галерията за графично изкуство – Варна. Сред тях са работи от цикъла “Двор” и сезоните – “Пролет”, “Лято”, “Есен” и “Зима”. Включена е и част от библиофилското издание на Галерия 8 “12 литографии”, както и маслената живопис “Лунни проблясъци” от 2007 г.

С изображения от тези колоритни произведения са оформени ефектни картички, бележници и магнити, които ще оставят естетски спомен от Варна и България у гостите на Галерията. Целта на екипа на Галерията е те да достигнат до повече хора, за да помогнат за популяризиране на високите образци на българското изкуство, особено по време на туристическия сезон.

Работното време на ГХГ-Варна е от вторник до неделя от 10:00 до 18:00.

Още за изложбата на Милко Божков открийте тук: https://www.facebook.com/events/823324359252384/823324455919041/ .

Изложбата на Милко Божков се реализира от Градската художествена галерия – Варна, и включва произведения от фонда на Галерия, творби, собственост на автора, както и произведения, собственост на Национална галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия – Добрич, Галерия за графично изкуство – Варна, Галерия 8, Колекция Пламен Моневски, Колекция Иван Ненков, Колекция Живко Железов, Колекция Емил Николов, Колекция Ростислав Тодоров.

С тази изложба Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, се представя на фестивала “Август в изкуството” 2023.

Милко Божков

Роден през 1953 г. във с. Ресен, Великотърновска област. През 1978 г. завършва Националната художествена академия (тогава ВИИИ “Николай Павлович”) със специалност “Живопис” при проф. Добри Добрев. Член на Съюза на българските художници.

Още със завършването си участва в редица национални и международни форуми. За периода 1978 – 2010 г. има самостоятелни изложби в България, Полша, Чехия, Словакия, Русия, Австрия, Швейцария, Люксембург, Холандия, Швеция, Германия, Франция.

През 1982 г. е стипендиант на Френското правителство в Париж.

Той е един от двигателите на артистичното средище “Фабрика Вулкан” във Варна, което става територия за свободна изява на артистите.

В периода 1989 – 1999 г. е зам.-директор на Градската художествена галерия – Варна.

Автор е на над 100 самостоятелни изложби в България и чужбина. Участва в повече от 150 колективни национални и международни изложби и биеналета на графиката, рисунката и живописта.

Носител е на награди за живопис. През 1979 г. е удостоен с първа награда на Международния конкурс “Млади живописци”. През 1980 г. е удостоен с първа награда на Биеналето на живописта в Кошице, Чехия. Няколко пъти е носител на първа награда от Биеналето на графиката във Варна. Сред отличията му са наградите “Захари Зограф” през 2002 г. и „Владимир Димитров – Майстора“ (двукратно). През 2016 г. е отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен, за заслуги в развитието на културата и изкуството.

Живее и работи в с. Стефан Стамболово, област Велико Търново.

Нина Локмаджиева

Репродукции/снимки Александър Николов

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

http://varnacityartgallery.com

Варна, ул. „Любен Каравелов“ 1

www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

Други