Днес е 12.06.2024

След огромен успех в Пловдив Роберто Фонсека трио и хор “Нови български гласове” са утре в Летния театър на Варна

01.07.2023
Роберто Фонсека и неговото трио заедно с хор “Нови български гласове”

Роберто Фонсека и неговото трио заедно с носителите на “Латино Грами” хор “Нови български гласове” под диригентството на проф. Георги Петков идват във Варна утре, 2 юли, след като покориха Пловдив с цветна музикална палитра от емоции

Номинираният за „Грами” пианист Роберто Фонсека от “Buena Vista Social Club” и носителите на „Латино Грами” – камерен хор “Нови български гласове” с диригент проф. д-р Георги Петков, стартираха вчера от Пловдив своето турне в България.

Концертът на посланика на кубинския джаз Роберто Фонсека и “Нови български гласове” започна в 21:00 ч в красивото открито пространство на лятно кино “Орфей” на Сахат тепе. Когато един гениален музикант преоткрие и се вдъхнови от българската традиция, се ражда музикална магия. Това се случи с „Отвъд нотите” – проекта на Роберто Фонсека и “Нови български гласове“ – там, където българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация.

Роберто Фонсека

Още с появата на триото на Роберто Фонсека публиката избухна в овации и това приповдигнато настроение се запази до края на вечерта, като преминаваше през различни нюанси в зависимост от характера на пиесите в уникалната по рода си програма, съчетаваща български фолклор и кубински джаз.

Началото бе поставено от триото с пиесите “Cadenas” и “Yanin”, с което публиката почувства топлия полъх от Карибите и бе поведена на необикновено музикално пътешествие. То продължи с появата на сцената на камерен хор “Нови български гласове” с диригент проф. д-р Георги Петков и емблематичната композиция “Bulgarian”, с която още през 2009 г. Фонсека изрази дълбоката си възхита от българския фолклор, неравноделните ритми и многопластовото му звучене. Бавно пристъпихме в истински мистичната музикална картина, изградена от триото, в която се залюля прекрасната обработка на маестро Петков на “Вечеряй, Радо”, която се разстла на Родопите с бавното настъпване на здрача. След тази песен вече всеки един зрител от публиката бе готов да заяви, че не е присъствал, дори не е сънувал подобна музикална наслада, пеейки припева от песента Kachucha “De Cuba yo soy “ (“От Куба съм”).

Роберто Фонсека и неговото трио заедно с хор “Нови български гласове”

А програмата едва започваше. Песните в проекта преливат плавно и е трудно да се опише букетът от емоции, който изпитва всеки един зрител. Емоционалната кулминация на програмата дойде с любимата песен на Роберто Фонсека “Девойко, мари хубава” и завърши с “Mambo para la niña”, когато цялата публика избухна и слезе на дансинга, танцивайки радостно в ритъма на мамбото и пеейки с цяла гърло.

Истински празник сътвориха триото на Роберто Фонсека и камерен хор “Нови български гласове” с диригент проф. д-р Георги Петков, концерт, който трябва да се преживее и не може да бъде сравнен с нищо друго. Продължилите 15 минути аплодисменти и подканата на испански език от публиката за още една песен, изведоха триото на Роберто Фонсека на сцената още веднъж. Подариха ни неземна интерпретация на легендарната песен “Veinte años”, станала идвестна в изпълнението на Омара Портуондо.

Роберто Фонсека и “Нови български гласове” наистина отведоха публиката в друго измерение – истинска илюстрация на заглавието на съвместния им проект “Отвъд нотите”.

Преживяването, което ни очаква и на варненска сцена, е истинска споделена красота.

Очакваме на 2 юли във Варна в Летния театър от 21:00 ч.

Гостуването на Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club и неговото трио с хор “Нови български гласове” под диригентството на проф д-р Георги Петков, продуцирано от Джаз Плюс, е едно от изключителните събития във Варна през лятото, а билети за концерта от 20 до 50 лв. може да намерите в мрежата на Ивентим и онлайн – https://bit.ly/3LXPesJ, Грабо https://grabo.bg/roberto-fonseka-0fgv8s, от касите на Двореца на културата и спорта, Фестивалния комплекс и на Летния театър.

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура” https://ncf.bg/ – Програма “Възстановяване и развитие на частни организации”.

Повече за проекта “Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови български гласове” можете да откриете на https://jazz-plus.com. Аудио, видео и фотографски материали: Роберто Фонсека.

Научете още и от Фейсбук: https://facebook.com/events/s/roberto-fonseca-trio-new-bulga/1209083716389853/

Изпълнения от европейската му премиера в Марсиак, Франция, може да потърсите на страницата https://jazz-plus.com/rf

Маргарита Борисова

Снимки: Джаз Плюс

Други