Днес е 12.06.2024

Тази вечер с концерт във Варна – символично начало на председателството на Испания на ЕС

30.06.2023
Виенски камерен оркестър

С концерт на Виенския камерен оркестър на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 2023 символично се дава началото на Испанското председателство на ЕС. Дипломати от 18 държави пристигат във Варна за събитието.

С внушителен концерт на ММФ “Варненско лято” на 30 юни ще бъде отбелязано предаването на председателството на Съвета на ЕС от Швеция на Испания, която поема ръководството от 1 юли. Събитието се провежда под патронажа на Н. Пр. Алехандро Поланко – извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в България. Като специални гости на събитието се очакват дипломатически представители на още 17 посолства у нас – Швеция, Германия, Финландия, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния, Португалия, Франция, Нидерландия, Кипър, Албания, Словакия, Дания, Италия, Аржентина, Монголия.

В Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще прозвучат специално написана за „Варненско лято” творба от испанския композитор Естебан Санс, Адажио на Красимир Кюркчийски, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен. На сцената ще бъде Виенският камерен оркестър, а в мащабното изпълнение на Одата, която е Химн на Европейския съюз, ще се включат солисти, хор и оркестранти от Държавна опера Варна с диригент на хора Надежда МакКюн и хор „Морски звуци” с диригент Росица Щерева.

Даниел Внуковски
Даниел Внуковски

Пианистът Даниел Внуковски, прочут в Канада с проектите си, чрез които клавирната музика достига до най-отдалечените територии на страната, който прави дебют в Карнеги Хол през 2019, ще изпълни авторския камерен вариант на Първия концерт на Шопен заедно с Виенския камерен оркестър.

Педро Халфтер
Педро Халфтер

Виенският камерен оркестър е състав със 75-годишна история и международен престиж, който има свои собствени музикални серии в австрийската столица и много турнета, и през годините с формацията са работили диригенти от ранга на Карло Цеки и Йехуди Менухин. Това е оркестърът, с който прави своя дебют и Даниел Баренбойм. Този път на пулта е испанският диригент Педро Халфтер, който гради кариера на европейски сцени с постановката на „Летящият холандец” с Брин Терфел в Оперния театър в Билбао, поредица от постановки по покана на Мюнхенския оперен театър, както и много ангажименти за концерти при отбелязването на 250-годишнината на Бетовен.

Съчетанието на виенска традиция, испански колорит, българска мелодика, емоцията на Шопен и величието на Бетовен, както и съвместното изпълнение на музиканти от Испания, Австрия, България, Канада, Полша, очертават празничния фестивален характер на този концерт.

Билети: bit.ly/3KNyO5o

ММФ „Варненско лято“ 2023 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, Регионалния исторически музей, Аулата на Икономически университет – Варна, Дворец на културата и спорта – Летен театър, и Фестивален и конгресен център – Варна.

ММФ „Варненско лято“ е член на Европейската фестивална асоциация и на Българската фестивална асоциация.

Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт – Летище Варна, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италианския културен институт, Испанския културен институт „Сервантес“ и Посолството на Испания в България, Полския културен институт и Посолството на Полша в България, Унгарския културен институт и Посолството на Унгария в България, Посолството на САЩ в България, Посолството на Нидерландия в България, Посолството на Португалия в България и Португалския културен център “Камоеш”, програма MusicAIRE, съфинансирана от Европейския съюз.

Изданието се реализира с подкрепата на хотел „Черно море“, курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“, ресторант „Морска тераса“ , ресторант „Мистър Баба“, ресторанти „Стария Чинар“, клуб „Ментол“, Карта за вино тур Североизток, Гларус – крафт бира, Кока Кола.

Медийни партньори са Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център – Варна, Българско национално радио, Българска телеграфна агенция, Българско национално радио – Радио Варна, Moreto.net, ArtVarna.net, Нова Варна, Радио FM+, Радио Класик А, Портал Култура и списание „Култура“.

Билети на касата на Фестивален и конгресен център Варна и онлайн на сайта: www.fccvarna.bg

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

ПРЕСЦЕНТЪР ММФ “Варненско лято”

Други