Днес е 25.06.2024

“Приказните камъни” ще оживеят в Образователната програма на Градската художествена галерия – Варна

26.06.2023

Новият обучителен модул е вдъхновен от ретроспективната изложба на Милко Божков, с която Варненската галерия участва във фестивала „Август в изкуството“ 2023

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, продължава своята Образователна програма с новия модул “Приказните камъни”. Той е инспириран от експонираната на целия първи етаж на художествения музей мащабна ретроспективната изложба на Милко Божков, която включва живопис, графика и рисунка и с която Галерията участва във фестивала “Август в изкуството”(https://www.facebook.com/AugustInArtVarna).

От 26 юни до 2 август (в дните от понеделник до петък) Варненската галерия се обръща към малките приятели на изкуството с покана да се запознаят отблизо с творчеството на Милко Божков – един от емблематичните художници в българското изкуство. Децата ще могат да разгледат както въздействащите платна, така и наситените с цвят и визуална радост литографии на големия художник. А чрез неговите творби ще могат да научат и за тенденциите в живописта и графиката от края на 70-те години на ХХ век досега.

За изкуството на Милко Божков проф. Десислава Минчева споделя: „Поглеждам картините на Милко и пътешествието започва. Влизаш в една приказка, където фантазията на художника става твоя фантазия, легенда – истина, а реалността се превръща в митологичен образ или знак. Палитрата на Милко Божков е силна, богата, изразителна, темпераментна и звучна.“ Тези приказни въздействия са основата на новия образователен модул на ГХГ – Варна.

Милко Божков

“Предвидили сме с децата да направим едно приказно пътешествие в света на Милко Божков – споделя музейният педагог Дарина Христова. Ще разгледаме заедно изложбата, ще се спрем на някои от експонираните произведения и всяко дете ще сподели впечатленията си. Ще обърнем специално внимание на вдъхновените от стихове на Борис Христов “портрети” на камъни, ще прочетем мисли на Йордан Радичков за същността на камъка и ще почерпим идеи за нашите творчески занимания – отпечатъци от камъчета върху картон. Ще работим с акрилни бои и цветни моливи, ще бъде пъстро и забавно.”

Образователната програма на Галерията е предназначена за деца на възраст от 5 до 10 години. ГХГ – Варна осигурява всички необходими материали за художествените занятия. Необходимо е предварително записване на телефон 052 612 363.

Изложбата на Милко Божков се реализира от Градската художествена галерия – Варна, и включва произведения от фонда на Галерия, творби, собственост на автора, както и произведения, собственост на Национална галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия – Добрич, Галерия за графично изкуство – Варна, Галерия 8, Колекция Пламен Моневски, Колекция Иван Ненков, Колекция Живко Железов, Колекция Емил Николов, Колекция Ростислав Тодоров.

Милко Божков

Милко Божков

Роден през 1953 г. във с. Ресен, Великотърновска област. През 1978 г. завършва Националната художествена академия (тогава ВИИИ “Николай Павлович”) със специалност “Живопис” при проф. Добри Добрев. Член на Съюза на българските художници.

Още със завършването си участва в редица национални и международни форуми. За периода 1978 – 2010 г. има самостоятелни изложби в България, Полша, Чехия, Словакия, Русия, Австрия, Швейцария, Люксембург, Холандия, Швеция, Германия, Франция.

През 1982 г. е стипендиант на Френското правителство в Париж.

Той е един от двигателите на артистичното средище “Фабрика Вулкан” във Варна, което става територия за свободна изява на артистите.

В периода 1989 – 1999 г. е зам.-директор на Градската художествена галерия – Варна.

Автор е на над 100 самостоятелни изложби в България и чужбина. Участва в повече от 150 колективни национални и международни изложби и биеналета на графиката, рисунката и живописта.

Носител е на награди за живопис. През 1979 г. е удостоен с първа награда на Международния конкурс “Млади живописци”. През 1980 г. е удостоен с първа награда на Биеналето на живописта в Кошице, Чехия. Няколко пъти е носител на първа награда от Биеналето на графиката във Варна. Сред отличията му са наградите “Захари Зограф” през 2002 г. и „Владимир Димитров – Майстора“ (двукратно). През 2016 г. е отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен, за заслуги в развитието на културата и изкуството.

Живее и работи в с. Стефан Стамболово, област Велико Търново.

Нина Локмаджиева

Репродукции Александър Николов

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

http://varnacityartgallery.com

Варна, ул. „Любен Каравелов“ 1

www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

Репродукции:


1. Камък 32 по текст на Борис Христов, 2022, маслени бои, акрил, платно,85 х 85 см Колекция Живко Железов
2. Камък 27 по текст на Борис Христов, 2022, маслени бои, акрил, платно,85 х 85 см Колекция Живко Железов
3. Хълм, 1992, литография, хартия, 66 х 51 см, Галерия за графично изкуство
4. Двор, 1991, литография, хартия 45 х 56 см, Галерия за графично изкуство
5. Без наименование, литография, хартия, 38 х 29 см, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна

Други