Днес е 12.06.2024

Утре се открива Международният музикален фестивал “Варненско лято” 2023

23.06.2023
ММФ Варненско лято

Най-дълголетният български фестивал започва на сцената на Драматичен театър – Варна, с изпълнения на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна със солист виртуозния тромпетист Ромен Лельо под палката на именития български диригент Иван Кожухаров.

Утре вечер на Основна сцена на Драматичния театър – Варна, ще бъде официално открито издание 2023 на първия и най-дълголетен фестивал в България – Mеждународният музикален фестивал „Варненско лято“. Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна, който само преди година отпразнува своя 75-годишен юбилей, ще свири под палката на големия български диригент Иван Кожухаров, възпитаник на Арвид и Марис Янсонс в консерваторията „Римски-Корсаков“ в Санкт-Петербург, която завършва като първенец на випуска, един от победителите в конкурса на фондация „Херберт фон Караян“ (1979) и носител на Голямата награда на името на Барток (1980), дългогодишен главен диригент на Бургаския симфоничен оркестър и опера, като успоредно гостува и на Президентския оркестър в Анкара и Prima la musica в Белгия. Той ще дирижира разнообразна програма, която по традиция започва с Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров и продължава с бляскавия и изключително труден концерт за тромпет и оркестър от арменския композитор Александър Арутюнян.

Ромен Лельо

Солист е Ромен Лельо – ярък представител на френската тромпетна школа, вдъхновил много композитори да създават нови произведения за тромпет, инструменталист с богат репертоар и впечатляваща дискография, чест солист на водещите френски оркестри и фестивали. Варненската публика аплодира Ромен Лельо на фестивала през 2019 с неговия ансамбъл Convergences. Финалът ще е за ключовата и до голяма степен автобиографична Четвъртата симфония на Пьотр Илич Чайковски.

Още за концерта: https://www.facebook.com/events/689913946153484

Билети: https://fccvarna.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5/%D0%BC%D0%BC%D1%84-%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE-2023-%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5?fbclid=IwAR2St2A9OAIm9LLS3rj7gi41Nd2w-MOaNi1wRfMkz2W9i7lHrJzBpqdLPck

ММФ Варненско лято

ММФ „Варненско лято“ 2023 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, Регионалния исторически музей, Аулата на Икономически университет – Варна, Дворец на културата и спорта – Летен театър, и Фестивален и конгресен център – Варна.

ММФ „Варненско лято“ е член на Европейската фестивална асоциация и на Българската фестивална асоциация.

Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт – Летище Варна, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италианския културен институт, Испанския културен институт „Сервантес“ и Посолството на Испания в България, Полския културен институт и Посолството на Полша в България, Унгарския културен институт и Посолството на Унгария в България, Посолството на САЩ в България, Посолството на Нидерландия в България, Посолството на Португалия в България и Португалския културен център “Камоеш”, програма MusicAIRE, съфинансирана от Европейския съюз.

Изданието се реализира с подкрепата на хотел „Черно море“, курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“, ресторант „Морска тераса“ , ресторант „Мистър Баба“, ресторанти „Стария Чинар“, клуб „Ментол“, Карта за вино тур Североизток, Гларус – крафт бира, Кока Кола.

Медийни партньори са Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център – Варна, Българско национално радио, Българска телеграфна агенция, Българско национално радио – Радио Варна, Moreto.net, ArtVarna.net, Нова Варна, Радио FM+, Радио Класик А, Портал Култура и списание „Култура“.

Билети на касата на Фестивален и конгресен център Варна и онлайн на сайта:

www.fccvarna.bg

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

ПРЕСЦЕНТЪР ММФ “Варненско лято”

Други