Днес е 14.07.2024

Любовната яхта на Калас и Онасис се носи по музика във Варна

23.06.2023

За пръв път в света на сцена: Бурната им история, разказана с мюзикъл и опера

Да разкажеш за любовта на Калас и Онасис с мюзикъл и опера е опасна игра с рискове. Говорим за най-великата оперна Дива и най-богатият човек за своето време – невъзможната любов на двама гърци, в чиито очи се отразяват отблясъците на Егейско море, Париж и Ню Йорк. Екипът на Държавна опера Варна го постига с впечатляващата световната премиера на операта-мюзикъл „Калас и Онасис“. В нея има силни страсти, родеещи се с древногръцката драма, има красива музика и въздействащи режисьорски решения.

„Много малко оперни театри по света могат да правят мюзикълно изкуство както трябва, но тук във Варненската опера, всеки един от персонажите се играе от прекрасни артисти. Заедно всички надскачаме очакванията на публиката“, казва Христос Папагеоргиу. Той е композитор с дълъг творчески път в театралната и филмова музика, който твори в Ню Йорк, но никога не престава да бъде грък. Създадената от него нова творба изобилства от красива музика – тя носи действието леко, точно като луксозна яхта по водите на южно море. Идеята да се вплетат гръцки мотиви в музиката и да се пее и на гръцки е великолепна и още по-великолепно пресъздадена от Мариос Андреу от Кипър. Оперният певец блести с артистичен талант и добре съчетава танца с пеенето. Виртуозна игра с тема от Бах, пречупена през сиртаки, показва класата на композитора. Той флиртува и с джаза, и с класическата опера, и с типичното звучене на американския мюзикъл.

Още няколко фигури са ключови, за да вдъхнат живот на този спектакъл. Диригент-постановчикът Страцимир Павлов е на пианото през цялото време, докато дирижира оркестъра и певците. Мюзикълът е неговият вихър – той владее този жанр прекрасно.

Партньорството му с режисьора Петко Бонев постига нови висини. След първата им работа преди години върху „Граф Монте Кристо“, те творят все по-смело – този път в стила на една много елегантна епоха, когато милионерите са ходели на опера и висшата мода е съпътствала звездите от сцената и политиката. Петко Бонев владее умението да предава психологическата дълбочина на героите и действието именно със средствата на мюзикъла. Прави го с много мисъл, мярка и вкус.

Завършил оперно пеене и оперна режисура, Петко Бонев се разгръща все повече в мюзикъла. Той е максималист при кастинга за роли. Изборът на Ева Перчемлиева за ролята на Калас е отличен – физически тя прилича на героинята си, пее уверено и очевидно е страстен Калас почитател, защото се превъплъщава и вживява по един забележителен начин. Сценичният разказ започва с убедителното присъствие на 14-годишната Флория Сотиров като малката Мария Калас – чувствителна, влюбена в музиката, притискана от майка си. Други важни участници в действието – Тина, първата съпруга на Онасис, и Менегини – съпруг на Мария Калас, са избрани перфектно. Певците Валерия Василенко и Артьом Арутюнов внасят своята енергия като музика и артистизъм в най-драматичните моменти на историята. Впечатляваща поява има Иво Йорданов в ролята на Чърчил.

Петко Бонев е режисьор, който умее да изведе музиката и актьорската игра пред лесния ефект на мултимедията. Тя е точно дозирана в спектакъла – за да ни отведе на борда на яхтата „Кристина“, в изискания малък апартамент на Калас в Париж, в болничната стая, където умира синът на Онасис, и границата със смъртта. Подчертавам го, защото в последните години някои спектакли са повече мултимедийно шоу, кинопрожекция, в която се губят въздействието на музиката и актьорското присъствие. В „Калас и Онасис“ не е така – сценичните елементи са балансирани, музиката, актьорството и танцът се преливат, преминават едно в друго и в крайна сметка създават онази магия, която искаме. Даже повече.

За пореден път Ася Стоименова – сценограф и автор на костюмите, има своето важно присъствие с един изчистен декор и много много стилни тоалети, които ни показват героите точно такива, каквито ги знаем от старите снимки.

Няма нищо по-завладяващо от истинска история, преживяна от истински хора, която се разгръща и завладява зрителите със своята сила, достига до мисълта им и до сърцето, кара ги да чувстват любовта и да се просълзят. Композиторът Христос Папагеоргиу и целият екип на Държавна опера Варна го постигат с този смел спектакъл, игран за първи път в света под звездите на Летния театър.

Искра Сотирова

Снимки Росен Донев

Важно за меломаните във Варна! Втора премиерна вечер ще даде възможност на пропусналите първото изпълнение да споделят страстите и вълненията в „Калас и Онасис“ на 12 август 2023 от 21:00 в Летния театър.

https://www.operavarna.com/

Други