Днес е 23.04.2024

МТФ “Варненско лято” – чакан и желан въпреки препятствията

09.06.2023

"Коприна"
„Коприна“

Преди време написах текст, посветен на фестивалите във Варна за вече несъществуващо издание, заради който много ми се обидиха. Една част бяха организаторите на знайни и незнайни форумчета, които смятах за ретро и изживели времето си, а друга се оказаха горди местни патриоти, засегнали се, че не са достатъчно културни, защото казват на театъра си – Операта. Защо разказвам всичко това? Защото, оказва се, и до ден днешен спорът за сцена между двете изкуства е болезнено актуален. Проблемът с липсата на достатъчно сценични пространства изправя на нокти организаторите на МТФ “Варненско лято” и ги принуждава да редуцират международната програма.

"Орфей"
„Орфей“

“Варненци трябва да настояват не само за по-бързо приключване на ремонта на Филиала, но и това да стане по качествен начин”, призова проф. Николай Йорданов, председател на фондация “Виафест”. Според него чуждите спектакли предпочитат да идват в София, защото в морската столица няма техническа база – добре оборудвани пространства. Въпреки всичко по думите на артистичния директор Цветана Манева, фестивалът се оказал жилав и устойчив, и независимо, че са срещали известна съпротива, отрицание никога не е имало.

Един от най-големите плюсове на варненския форум посочи журналистът Георги Тошев – че за 31 години е успял да отгледа поколения театрална публика. За мен това е особено важно, защото аз също съм плод на това възпитание и тази своеобразна академия в далечната 1993 г. показа на 17-годишното ми аз, че съществуват творци като Галин Стоев, Александър Морфов, Иван Пантелеев, а не всичко се свежда до “Между два стола”.

"Чест"
„Чест“

Мой съмишленик се оказа и актьорът Владимир Карамазов, който подчерта, че е израснал с МТФ “Варненско лято” и това е събитие, което се очаква от гилдията, а който не е номиниран – съжалява. Още си спомня как с малка група колеги са успели да гледат гостуването на спектакъла на Явор Гърдев “Бурята”, направен в турския град Адана и дълго време са били обект на завист.

Надявам се още дълго години МТФ “Варненско лято” да е чакан и желан (както казва Цветана Манева), а на нас – варненци, да не ни трябва още век, за да преодолеем конфликта – театър или опера, какъвто виенчани са водели в началото на 20-ото столетие.

Зорница Кънчева

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2023 се организира от Фондация „Виа Фест“ с финансовата подкрепа на Министерство на културата, на Община Варна чрез Фонд „Култура“ Култура Варна / Varna Culture на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria, както и на Първа инвестиционна банка. Партньори на фестивала са Фондация „Арт Офис“ – Art Office и фондация „Хомо Луденс“, Чешки център – София, Институт „Лист“ – София.

Снимки Международен театрален фестивал „Варненско лято“

Подробности за фестивала: http://viafest.org/varna/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0/

Други