Днес е 14.07.2024

Носителите на “Латино Грами” “Нови български гласове” с диригент Георги Петков включват песен от Добруджа в проекта “Отвъд нотите“ с Роберто Фонсека

07.06.2023

Фонсека с триото си и с българския хор идват в Летния театър на Варна на 2 юли с огнен микс от кубинска музика и роден фолклор

Роберто Фонсека и Нови български гласове
Роберто Фонсека и „Нови български гласове“

Носителите на “Латино Грами” “Нови български гласове” с диригент Георги Петков и триото на Роберто Фонсека са подготвили специална песен от Добруджа в проекта “Отвъд нотите“, вплетена в пиесата “Bulgarian” на пианиста от Buena Vista Social Club, с което ще зарадват варненската публика на 2 юли в Летния театър от 21:00 ч.

Роберто Фонсека композира пиесата “Bulgarian” още през 2009 г., като по този начин показва вдъхновението си от българската традиция и възхитителното си отношение към нашия фолклор. Тя е включена в албума му “Akokan” (“Сърце”). Оттогава композицията присъства неизменно в концертните изяви на кубинския пианист. Затова и при създаването на проекта “Отвъд нотите” първата пиеса с нов завладяващ хоров аранжимент, дело на композитора Георги Петков, е именно “Bulgarian”, в която са вплетени мотиви от песни от различни фолклорни региони. Самият Роберто Фонсека, виждайки нотите, изпратени му от маестро Петков, възкликва, че този аранжимент го кара “да се уверя в съществуването на Бог”. Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация.

Композиторският талант и опит на проф. д-р Георги Петков е доказан през дългата му творческа кариера. Той има над 900 концерта у нас и в чужбина. Оригиналните му творби наброяват над 250 заглавия, някои представени на сцената, а други публикувани в няколко издания. Отличителна черта на творчеството му е постмодерното мислене и стил на работа с подчертан уърлд мюзик облик. Като композитор и аранжор той си сътрудничи със световноизвестни музиканти – Адриано Челентано, Боби Макферин, Енрике Моренте, Арканхел, Антонио Замбужо, Дона Роза, Бурхан Оджал, Николас Ленц, музикантите от Тува, Давид Перес, Фанфаре Чокарлия, Сезен Аксу, Антонио Форчоне и др.

С вокалните си творби Георги Петков е носител на много международни награди, като със записа “Al Este del cante” на международния проект “Еструна” той и неговите възпитаници от камерен хор “Нови български гласове” спечелват най-престижната награда в света на музиката – Latin Grammy през 2018 г. Днес композиторът изследва кубинския джазов език и търси допирните точки с българския фолклор. Затова и на него са поверени вокалните аранжименти на новия проект.

"Нови български гласове"
„Нови български гласове“

Хор „Нови български гласове” са гласовете на Мария Александрова, Моника Иванчовска, Радостина Стефанова, Вероника Начева, Татяна Вълканова, Боряна Василева, Моника Божичкова, Румяна Колева, Евелин Веселинова, Адела Марковска. Репертоарът на хора е много богат и се състои от песни от всички фолклорни области в България, както и произведения от православното богослужение.

Те са главните участници в проекта “Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови български гласове”, който ще зарадва варненската публика на 2 юли от 21:00 ч в Летния театър.

Гостуването на Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club и неговото трио с хор “Нови български гласове” под диригентството на проф д-р Георги Петков е едно от изключителните събития във Варна през лятото, а билети за концерта от 20 до 50 лв. може да намерите в мрежата на Ивентим и онлайн – https://bit.ly/3LXPesJ , а също и на от Грабо https://grabo.bg/…/turne-na-roberto-fonseka-i-hor-novi…, от касите на Двореца на културата и спорта, Фестивалния комплекс и на Летния театър.Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура” https://ncf.bg/ – Програма “Възстановяване и развитие на частни организации”.

Повече за проекта “Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови български гласове” можете да откриете на https://jazz-plus.com. Аудио, видео и фотографски материали: Роберто Фонсека.

Научете още и от Фейсбук: https://facebook.com/events/s/roberto-fonseca-trio-new-bulga/1209083716389853/

Маргарита Борисова, Джаз Плюс

За повече информация: https://jazz-plus.com/rf

Още за концерта във Варна:

Други