Днес е 23.04.2024

Театралният фестивал по пътеките на любовта

02.06.2023
Снимки Международен театрален фестивал „Варненско лято“ 2023 1

Не знам дали 31-вото издание на Международния театрален фестивал “Варненско лято” има мото, но ако зависеше от мен, бих избрала нещо, свързано с любовта. Защото дори и на пръв поглед се забелязва, че заглавията в афиша се въртят около нея.

Любовта към изкуството беше в центъра на “Представление и половина” – спектакълът, с който се откри дългоочакваният от морската публика форум. Идеята на режисьора Стоян Радев е чрез един шеговито-ироничен “римейк” на “Осем и 1/2” на Фелини, от една страна да се отбележи 60-годишнината на филма, а от друга – да се покаже отдадеността и обичта на българските актьори към театъра и професията. Дамската част от екипа от ТБА – Миглена Караламбова, Пламена Гетова, Елена Райнова, Стефка Янорова, Нети, Анастасия Ингилизова, Гергана Плетньова, Гергана Данданова, Мимоза Базова, Радосвета Василева, Евелин Костова, Луизабел Николова, Ели Колева и пиарката Лара Златарева се бяха наели с нелеката задача не само да разкрият какво се случва зад кулисите всяка вечер, но и да оголят до кокал мечти, разочарования, надежди. В ролите на феи, помагайки на млада колежка да преодолее съмненията си около избора на професия, те пеят, танцуват, разказват смешни, тъжни, нелепи случки от собствения си живот. Научаваме дали между Лиско и Грухчо може да ти се случи Антигона, колко актриси са имали шанса да изиграят Сонечка от “Вуйчо Ваньо”, как се омъжваш и развеждаш с режисьор и изплаща ли се спасяването на папагал.

Времето – явно също в любовно настроение, ни отпусна истински топъл ден. Изкушен от Мелпомена, дъждът си беше взел почивен ден, за да наблюдава скришом случващото се. Защото атракцията на вечерта безспорно стана уличният спектакъл “Пънк шоу пропан”. Чешките артисти показаха завидни умения в акробатиката и жонглирането, като под мощен електро ритъм се въртяха в двойно огнено колело. Усещането за съвременна празничност, което пиротехническото зрелище успя да създаде, доказа още веднъж колко необходими са събитията на открито за приобщаване на различна от традиционната публика.

Снимки Международен театрален фестивал „Варненско лято“ 2023 2

Официалното начало на МТФ “Варненско лято” беше дадено от артистичния директор Цветана Манева. На откриването присъстваха кметът на града Иван Портних, Николай Йорданов – директор на фондация “Виафест”, Ириней Константинов – председател на БАТ, Даниела Димова – директор на ТМПЦ – Варна, Веселина Михалкова – артистичен директор на ДТ “Стоян Бъчваров”, както и представител на Министерството на културата.

Общо 25 спектакъла, разделени в четири модула са включени в програмата. Форумът ще продължи до 10 юни.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2023 се организира от Фондация „Виа Фест“ с финансовата подкрепа на Министерство на културата, на Община Варна чрез Фонд „Култура“ Култура Варна / Varna Culture на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria, както и на Първа инвестиционна банка. Партньори на фестивала са Фондация „Арт Офис“ – Art Office и фондация „Хомо Луденс“, Чешки център – София, Институт „Лист“ – София.

Зорница Кънчева

Снимки Международен театрален фестивал „Варненско лято“

Програмата на фестивала открийте тук: http://viafest.org/varna/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0/

Други