Днес е 12.06.2024

„Аида“ на Дзефирели е кулминацията на Опера в Летния театър през юли

29.05.2023

„Аида“ на Франко Дзефирели е звездният акцент в юлската програма на Опера в Летния театър Варна – 2023. В чест на 100-годишнината от рождението на великия оперен режисьор Варненската опера, в сътрудничество с националния оперен театър на Албания, уреди правата за постановката на Дзефирели заедно с оригиналните костюми, реквизит и сценография. За бляскавата премиера са предвидени две последователни дати. На 14 юли в ролята на етиопската принцеса ще слушаме драматичното сопрано Йоана Железчева заедно с Михаела Берова, Валерий Георгиев, Свилен Николов, Евгений Станимиров.

Красимира Стоянова
Красимира Стоянова

На 15 юли като Аида ще излезе на с цената световната прима Красимира Стоянова, която ще пее с Милен Божков, Красен Карагьозов и Деян Вачков, а ролята на Амнерис ще изпълни албанската оперна звезда Ивана Хоксха.

На 7 юли като съвместен проект с Международния музикален фестивал „Варненско лято“ ТМПЦ – Варна, поставя операта на Леош Яначек „Хитрата лисичка“. Алегоричният разказ за кръговрата на живота е в съвременната режисура на Вера Немирова, а диригент-постановчик е маестро Павел Балев. Продукцията е колаборация с Volkstheater от град Рощок, Германия.

Премиерата на хитовия мюзикъл „Бодигард“ по едноименния холивудски филм е с първа дата 22 юли, със звездното участие на Орлин Горанов като бодигарда Франк Фармър и английската филмова и мюзикълна актриса Манал Ел Фейтури в ролята на Рейчъл Марон. Гастролът на актриса от лондонския Уест Енд е събитие в историята на мюзикъла в България. Популярните песни ще звучат, дирижирани от Страцимир Павлов в режисура на Борис Панкин.

В гранд балетната гала на 27 юли Операта ще поднесе на публиката спектакъл с красиви танцови откъси от „Лебедово езеро“, „Катарина, или Дъщерята на разбойника“, „Кармен“, „Антигона“ и „Спартак“ в хореографски прочит на Сергей Бобров. През изминалата 2022 г. балетният състав на Варненска опера триумфира на три континента.

Грандиозен финал на четиринадесетия летен сезон ще постави гала концертът на световната оперна дива Соня Йончева, която ще пее за първи път във Варна на 31 август.

Пламена Александрова

Снимки архив Държавна Опера Варна

www.operavarna.com

Други