Днес е 24.06.2024

Роберто Фонсека, наследникът на Ибрахим Ферер в “Buena Vista Social Club”, за първи път във Варна на 2 юли с “Нови български гласове”

25.05.2023

Изключително събитие очаква почитателите на горещата кубинска музикална традиция – на 2 юли в Летния театър на Варна идва номинираният за „Грами” пианист Роберто Фонсека от “Buena Vista Social Club”. С него ще бъдат и носителите на “Latin Grammy” – хор “Нови български гласове” с диригент Георги Петков, които се завръщат в България след бляскава европейска премиера пред 3500 души на престижния фестивал “Jazz In Marciac” във Франция (тяхно изпълнение на фестивала: https://www.youtube.com/watch?v=B3YXVEcvxOc&list=PLHRFpGSopzp6-8Vw3n1k_idUpa0aHHHJD&index=3).

Концертът ще покаже по нов начин българския фолклор – пречупен през призмата на кубинската чувствителност. Впрочем, Роберто Фонсека отдавна е пленен от българския фолклор – още през 2009 в албума му “Akokan” е включена композицията “Bulgarian”, която оттогава неизменно присъства в програмата на неговите концерти.

На сцената на Летния театър ще видим Роберто Фонсека в компанията на Янди Мартинес – бас и Рули Ерера – ударни, и талантливите момичета от хор “Нови български гласове” под диригетството на проф. д-р Георги Петков, който е и автор на вълнуващите вокални аранжименти. В тази продукция на „Джаз Плюс” (София) и „Монтуно Продуксионес” (Барселона) ще можем да чуем нов, мащабен вокален аранжимент на Георги Петков на пиесата на Роберто Фонсека “Bulgarian”. “Този аранжимент ме кара да се уверя в съществуването на Бог”, признава Роберто Фонсека, като вижда нотите, изпратени му от маестро Петков.

Роберто Фонсека 21

Кубинският пианист Роберто Фонсека е представител на новата генерация музиканти във великата формация „Buena Vista Social Club“. Какъвто и суперлатив да прикачим към името му, все ще е верен. Той вече е намерил своето световно признание и ние просто можем да го разпознаем като един от великите музиканти на нашето време, работил с големите артисти на Куба като Ибрахим Ферер, Качаито Лопес, Омара Портуондо и другите от Буена Виста Сосиал Клуб, както и Хърби Хенкок, Нилс-Петер Молвер, Карлиньос Браун, Майра Андраде, Раул Мидон и още много.

Фонсека е посланик на кубинския джаз, а музиката, която сътворява, е многопластова и вълнуваща, с усет към мелодията и респект към традицията. Още в ранна възраст Роберто Фонсека вече има световно признание. Когато наследява пианиста дон Рубен Гонсалес в “Buena Vista Social Club”, той формулира много ясно своята мисия: ”Бих искал музиката ми до достига до хора, които не ме познават и един ден да се прeвърна в референт за публика си.”

Британският вестник “Гардиън” е един от многото представители на медиите, които отделят внимание на огромния талант на кубинския артист и го определят като ”невероятно надарен пианист, композитор и бендлидър с усет към мелодията, с какъвто малко негови съвременници могат да се похвалят…, един от малкото, които прескачат музикалните рамки с финес.”

Роберто Фонсека 22

Израснал в Хавана в семейство на музиканти, Роберто първоначално има влечение към ударните инструменти и перкусиите, което е видно по-късно в стила му на свирене на пиано. Наречен „истинско откровение сред пианистите от неговото поколение“, той пише първите си композиции, смес между джаз и афро-кубинска музика, на 14 години, а година по-късно е сензацията на фестивала в Хавана “Jazz Plazа”. След известно време той сформира първата си група – „Темпераменто“, заедно със саксофониста Хавиер Салба („Иракере“, „Кубанисмо“). Успоредно с това Роберто Фонсека работи с певеца Аугусто Енрикес и записва първия си албум “En el comienzo”. Следващите години Робето успява да запише втори албум “No limit” за японския лейбъл JVC, да напише музика към филма на “Black” и да продуцира албума на хип-хоп групата „Обсесион“. Самият пианист признава, че в тези две години на усилен труд той се е лутал, за да намери себе си и да излее насъбралите се у него идеи.

Но истинската промяна за Роберто Фонсека настъпва през 2003 г., когато покойният перкусионист Анга Диас го кани да запише партия в неговия албум. Пристъпвайки прага на известното студио „Егрем“, Роберто вижда там да стоят легендарните Рубен Гонсалес, Качаито Лопес, Мануел Гуахиро Мирабал. И животът му се променя. Той става част от тази велика формация, свирейки основно в проектите на великолепния Ибрахим Ферер заедно с всички великани от старата генерация.

През годините на интензивна концертна дейност с Ибрахим Ферер у талантливия млад пианист се заражда идеята за формиране на собствена група и запис на нов самостоятелен албум. Именно тогава се оформя скелетът на първия му запис за Enja Records „Zamazu“, в който съжителстват в хармония джаз, класика, афро-кубински влияния и традиционна кубинска музика.

Но преди това на Роберто Фонсека е оказана огромната чест да бъде артистичен директор на придобилия култов статус албум-портрет “Mi Sueño” (World Circuit, 2006) на великия Ибрахим Ферер. Големият маестро признава, че младият Роберто изпитва огромно уважение и разбиране към музиката му и затова именно той ръководи проекта и след смъртта на Ибрахим Ферер го завършва.

След смъртта на легендарния Ибрахим Ферер, Роберто се отдава на работата върху соловия си албум, който излиза през 2007 г. В този проект го следват музикантите Хавиер Салба – саксофон, кларинет и флейта, Омар Гонсалес- контрабас, и Рамсес Родригес – ударни, Емилио дел Монте Мата – дарбука. Но освен тях в отделните пиеси участват още гост-артистите Омара Портуондо, Качаито Лопес, Мануел Гуахиро Мирабал, Карлиньос Браун, акордеонистът Тониньо Ферагути и фламенко китаристът Висенте Амиго.

Следват множество турнета и участия на най-престижните европейски и американски фестивали. През 2009 г. Роберто Фонсека издава албума “Akokan” (Сърце), в който включва пиеса, вдъхновена от българската музикална традиция – прочутата вече „Bulgarian“, която се ражда след гостуването му на Фестивала “Джаз Плюс” 2008 в София. В този запис гост вокалисти са певицата Майра Андраде и китаристът Раул Мидон.

На следващата година Роберто Фонсека се впуска в нова авантюра като съпродуцент с английския DJ Джайлс Питърсън и аранжьор на проекта „Havana Cultura“, в който участват около 60 представители на новата генерация кубински музиканти. Същата 2010 излиза и лайв записа му от фестивала в Марсиак – “Live At Marciac”.

Следващият му студиен албум се казва просто “Yo” (Аз) и още с излизането си е номиниран за награда “Грами”. В него пианистът обръща поглед към африканската традиция – “ясен пример какво се получава, когато велик кубински пианист е погълнат от музиката на Африка.”

Година след това артистът издава втори концертен проект, наречен “At Home”, запис от Джаз фестивала в Марсиак със специалното участие на певицата от Мали Фатумата Диауара. Следват албумите “Abuc” и “Yesun” отново номинирани за награда “Грами” като композициите са сложни, с множество обрати, с незабравими стихове и фантазна емоционална наситеност.

Всеки негов проект умело представя различните музикални традиции на Америка, Куба, Бразилия и Африка, а вече и България.

Артистът от “Buena Vista Social Club” често говори за извора на вдъхновение, който идва от неравноделните ритми и сложни хармонии на нашия фолклор. Затова и естествено се стига до срещата му с камерен хор “Нови български гласове”, носители на “Латино Грами” с диригент маестро Георги Петков и създаването на новата музикална картина “Отвъд нотите”, където българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в нова завладяваща пулсация.

Европейската премиера на проекта е на Джаз фестивала в Марсиак пред 3500 души през 2021. Точно тази уникална по рода си музикална програма ще бъде представена във Варна на 2 юли в Летния театър.

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура” https://ncf.bg/ – Програма “Възстановяване и развитие на частни организации”.

Повече за проекта “Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови български гласове” можете да откриете на https://jazz-plus.com. Аудио, видео и фотографски материали: Роберто Фонсека.

Научете още и от Фейсбук: https://facebook.com/events/s/roberto-fonseca-trio-new-bulga/1209083716389853/

Билетите за концерта са по 20, 30, 40 и 50 лв. Могат да се закупят в мрежата на Евентим, онлайн:

https://www.eventim.bg/bg/bileti/roberto-fonseka-i-novi-blgarski-glasove-varna-leten-teatr-1333303/performance.html и от касите на Двореца на културата и спорта, Летен театър, и на Фестивалния комплекс.

Изпълнения за Роберто Фонсека можете да видите тук:

Роберто Фонсека „Aggua“: https://youtu.be/T2u2sGsyzdQ

Роберто Фонсека и Франкфурт радио биг-бенд: https://youtu.be/wCKFiTO5BFo

Снимки архив Джаз Плюс

Други