Днес е 22.04.2024

Трима художници в изложба в Художествения музей “Георги Велчев”

23.05.2023

Шуменските автори Валерий Желязков, Атанас Атанасов и Красимир Арсов, обединени от дългогодишно приятелство, представят в морския град живопис и скулптура.

Откриването е на 25 май от 18:00 на ул. “Радко Димитриев” 8.

Художественият музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, представя съвместната изложба живопис и скулптура на трима изявени автори от Шумен. Идеята за гостуването е на Валерий Желязков – артист, който работи в областта на живописта и скулптурата. Той е поканил за съвместния проект Атанас Атанасов и Красимир Арсов.

В дните на подготовка на експозицията Валерий Желязков сподели пред Нина Локмаджиева как е решил да събере тримата в една изложба:

“Познаваме се много отдавна с Атанас Атанасов и Красимир Арсов, затова ще бъде точно да се каже, че изложбата ни може да бъде под названието “Заедно”. Като художници ние сме много различни – обединява ни това, че сме приятели и че досега не сме се представяли във Варна. Ето какво е подготвил всеки от нас за изложбата в Художествения музей “Георги Велчев” – аз обичайно правя скулптури от бронз, но тук се включвам в малко нетрадиционен вариант – показвам профили, изработени от дърво, като някои от тях са колорирани, реших, че ще бъде добре да се експонират заедно с живописта на моите колеги. Те и двамата работят в акрилна живопис в абстрактна стилистика, предимно в средния формат, а на Атанас Атанасов платната му са почти квадрат – обича да ползва този формат. Той беше 11 години в Италия, това повлия на творчеството му – много различни са нещата му от изложбите, които беше правил там, доста по-различни от сега. От няколко години той преживява нов разцвет. По този повод направихме една съвместна изложба с него в Регионалната библиотека в Шумен – там аз се представих с малка скулптура от бронз. Учудих се, че доста добре стояха нещата ми до неговата живопис. Не бяхме правили заедно изложби, независимо, че сме приятели от толкова години, а се получи, затова предприехме следващата стъпка сега във Варна. Съществува риск, когато на едно място се показват двама автори, които правят абстрактна живопис – но Атанасов и Арсов са много различни и точно затова можем тримата да бъде заедно в тази изложба.”

Валерий Желязков е завършил Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” със специалност “Скулптура”. Член е на Съюза на българските художници. Работи в областта на графиката, рисунката и скулптурата. Има самостоятелни изложби и участия в в международни биеналета на графиката в Япония, Холандия, Словения, Австрия, България. Негови творби са собственост на галерии и частни колекции в България, Германия и други страни.

Атанас Атанасов е дългогодишeн член на Дружеството на шуменските художници. Живял е в Италия, където има седем самостоятелни изложби, както и участия в колективни изложби в Италия, Швейцария, Австрия и Люксембург. Негови картини са притежание на галерии и частни колекции в Италия, Германия, Русия, Швейцария, Япония, Турция, Белгия и САЩ.

Красимир Арсов е художник в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Работи в областта на живописта, колажа и рисунката. Завършил е керамична декорация в Техникума по фина керамика и стъкло „Асен Златаров“ в Нови пазар. Член е на Дружеството на шуменските художници и на Съюза на българските художници.

Откриването е изложбата е на 25 май от 18:00 в Художествения музей „Георги Велчев“. Експозицията може да се види до 17 юни.

Работното време на музея е от вторник до събота от 10:00 – 18:00 ч.

Нина Локмаджиева

Снимки: Художествен музей „Георги Велчев“

http://varnacityartgallery.com

Други