Днес е 22.04.2024

Симфоничен концерт с млади таланти от НУИ „Добри Христов“ на 17 май в Операта

17.05.2023
Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна

Под палката на маестро Кръстин Настев възпитаниците на легендарното Музикално училище ще бъдат солисти на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна.

На сцената на Държавна опера Варна на 17 май от 19:00 часа ще бъде очакваният с много вълнение от ученици и родители Годишен симфоничен концерт с участието на изявени таланти от НУИ „Добри Христов“. Събитието продължава традицията на сътрудничество между Варненската опера и Националното училище по изкуства.

В репертоара на младите музиканти присъстват разнообразни откъси от творби както на класици като Бах и Шостакович, така и на съвременни творци, като преобладават произведения на композитори от Романтизма. Ще имаме удоволствието да слушаме изпълнения на пианистите Борис Иванов, Елица Николова и Мария Янева, флейтистката София Иванова, кларинетиста Андрю Младенов и виолистката Пламена Павлова. В концерта е включена и пиеса за два акордеона, която ще изпълни Станислав Николов в акомпанимент на преподавателя си Веселин Иванов. В програмата присъстват добре познати произведения като любимия на меломаните Концерт за пиано от Григ, както и по-рядко изпълнявани на варненска сцена творби като Концерт за виола от Форсайт.

„Можем да определим този симфоничен концерт като своеобразен образователен проект, защото идеята му е не само да представи възможностите на учениците, но и да се реализира като съвместно начинание на деца и възрастни, в което младите надежди се научават каква е спецификата на работата с оркестър“, споделя диригентът Кръстин Настев.

НУИ “Добри Христов”

Снимки Росен Донев

Други