Днес е 17.05.2024

„Пролет в три цвята“ – модерно суми-е и ленти по вятъра

16.05.2023

Икебанист, човек, който променя кътчета в града, лектор, арттерапевт – Антония Ценова се носи по вятъра на своите творчески идеи така както нейните цветя, кори дърво и клонки се носят във въздуха. Точно това невероятно усещане ще изпитате, когато влезете във Фестивалния и конгресен център на Варна и видите нейните творби. Те са в компанията на калиграфия, суми-е и принтове на Оксана Щик и нейни шест ученици. Можете да видите творбите до 21 май във фоайето на ФКЦ.

Изложбата „Пролет в три цвята – червено, бяло, черно“ е решена в духа на японския минимализъм и неговото съвременно превъплъщение. Не спирам да се възхищавам на умението на Антония да претвори именно онази японска умозрителност и вглъбеност със средствата на модерния артист от 21-ви век. Някакви ленти, някакви клечки създават своите въздушни конструции, ефирно придружени от цветя. Понякога, разбира се, е достатъчно едно цвете… Защото така повелява школата Согетцу – съвременната икебана, чиято стилистика и философия изповядва Антония Ценова. Не очаквайте някакви познати форми и съдове, които да прикрепят тези елементи и растения. Не очаквайте и да ги видите изобщо като закрепена композиция – всичко сякаш лети във въздуха. Много чисто като мисъл и като послание.

Суми-е е един от двата основни жанра в традиционната японска живопис. Техниката се изпълнява с туш, който се разрежда с вода. Стремежът е да се изобрази същността на обекта, а не външната му обвивка – каквито са принципите на дзен-будизма. Ще видите тези жанрови рамки, изпълнени по прекрасен артистичен начин с белезите на модерността  в творбите на Оксана Щик. Те са абстракционистични лабиринти, които можете да изследвате продължително и с които можете да медитирате, докато покрай вас минава невротичната градска тълпа, която се е забързала кой знае накъде.

Искра Сотирова

Други