Днес е 17.05.2024

Орхидееният фестивал – А по дългия път на орхидеената традиция

09.05.2023

Варна се нареди до големите европейски градове, където се случват орхидеени форуми. Малкият Орхидеен фестивал се проведе в Арт салона на Радио Варна през април и предизвика интереса на стотици любопитни, колекционери, почитатели на екзотичните растения. Някои дойдоха от Шумен и Добрич, други въздишаха, че са далеч от Варна.

Първо орхидеено общество организира и осъществи събитието, което да покаже, че познатите от супермаркети и магазини най-масови орхидеи – фаленопсис, са само А в енциклопедията на това изумително ботаническо семейство. „Постарахме се да покажем всичко възможно – редки колекционерски видове, цъфнали екземпляри така, както растат в природата, а и като извор на вдъхновение във фотография, сувенирни предмети. Знаем, че хората очакват да влязат в зала, в която извират отвсякъде орхидеи. И тъй като на този етап не можем да постигнем това, сложихме фотографии от изложбата „Пътят на орхидеята“ и монитори, по които да се въртят интересни видеа – някои от тях наистина от висока класа – като това за опрашване на орхидеи“, казва Крум Сотиров, президент на обществото. „Върнах се преди дни от най-голямото европейско изложение на орхидеи, което беше възстановено след 3-годишна COVID-пауза – това в Дрезден, Германия. Трябва да ви кажа, че във Варна показахме видове, които не отстъпват от показаните там. Освен това хората можеха да си купят редки видове – адаптирани към варненския климат и внесени, с платени мита, такси, разрешителни и всички усложнения, с които държавата товари вноса на орхидеи. Вече и у нас имаме отглеждачи от висока класа, които посягат към миниатюри, към странни и не така пищни видове, които обаче са интересни за колекционерите с други неща“, казва Сотиров.

Освен за гледане, на изложението имаше и много за научаване. Крум Сотиров изнесе дълга презентация за най-масовия вид – фаленопсис – един от 800-те рода орхидеи, извор на стотици хиляди хибриди. Антония Ценова, икебанист, демонстрира аранжиране в стила на школата Согетцу. Искра Сотирова разходи публиката из дивите орхидеи в България. А през целия ден потокът от любопитни не спря пред щанда на обществото с колекционерски видове, среди, аксесоари за отглеждане на орхидеи, красиви предмети.

Малкият Орхидеен фестивал е благотворително събитие. Той обръща внимание към два проекта на Първо орхидеено общество: програмата Green Connection, насочена към градските деца и стоплянето на техните връзки с природата и „Орхидея за възрастните“ – възможност за възрастните хора да се включат в дейностите на обществото безплатно и да се сдобият с желано от тях растение.

„Постоянна кандидатстваме по различни програми за финансиране – общински, частни, европейски, но не получаваме подкрепа. Разчитаме изцяло на разбирането и помощта на симпатизанти и съмишленици. Всъщност ние от Първо орхидеено общество изграждаме у нас орхидеена култура, каквато съществува на Запад от 300 години, а в Азия – от 3000“, казва Крум Сотиров.

Той и хората от обществото са признателни на всички, които подкрепиха благотворителното събитие и дейността на организацията с хубави думи, ентусиазъм и банкнота в кутиите за дарения. От обществото се радват, че са открили много нови симпатизанти. Едно А по дългия път към изграждане на орхидеената традиция в България.

Текст и снимки – екип на Арт Варна

https://www.facebook.com/learnaboutorchids

Други