Днес е 25.06.2024

Тази вечер във Варна е българската премиера на “Фламенко трибют на Пат Матини”

23.04.2023
Фламенко трибют

От Варна започва българската премиера на “Фламенко трибют на Пат Матини”, която среща испанската традиция и джаза. Отличеният с испански и европейски награди за музика проект на най-популярния испански китарист от новата вълна Сантяго Лара и неговия квартет ще бъде представен в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център в рамките на Европейския музикален фестивал Варна. Специален гост е звездата на фламенко танца Мерседес Руиз.

Тази вечер е върховият концерт от Европейския музикален фестивал Варна 2023 – “Фламенко трибют на Пат Матини”, който започва в 19:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. От Варна тръгва премиерното представяне за България на посрещнатия с адмирации от критика и публика едноименен албум на Сантяго Лара квартет, който в следващите дни ще бъде показан и пред публиката във Велико Търново и София. Албумът е издаден от звукозаписния гигант Warner Music, печели многобройни награди и е представян на престижни сцени като Фестивала в Херес, Фламенко биенале – Севиля, Фламенко театър Sadler’s Wells и др.

Проектът е посветен на една от живите легенди на световния джаз – американския китарист и композитор Пат Матини, многократен носител на “Грами”, ярка фигура с изразен принос в развитието на латино джаза и фюжъна. В албума Сантяго Лара събира страстта на фламенкото и свободата на джаз импровизацията, като включва оригинални аранжименти с елементи на автентично фламенко на музиката на Пат Матини. Елегантна чувственост към музиката в спектакъла внася фламенко танцът на великолепната Мерседес Руиз, адмирирана по цял свят испанска танцьорка.

Испанските артисти пристигнаха във Варна късно снощи и веднага споделиха пред организаторите на концерта от “Елит Проджектс Мениджмънт” своето вълнение преди българската премиера. Сантяго Лара призна, че чака с интерес реакциите на варненската публика на първия проект, в който той демонстрира влиянието на джаза върху новото поколение фламенко музиканти. А Огнената Мерседес Руиз, която вече спечели възхищението на българската публика с танца на страстта при предишния си гастрол през 2014 година, сега обещава да покаже и деликатната страна на фламенкото.

Последните останали билети за концерта са на балкона на Зала 1 на Фестивалния и конгресен център и могат да се купят от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център:

https://bit.ly/3SoQeqZ

Още за концерта на 23.04. от 19.00 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна открийте тук: https://www.facebook.com/events/523457326596269

Концертът на Сантяго Лара квартет е част от проекта “Нова музикална сцена” на „Елит Проджектс Мениджмънт”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg) и гостува в програмата на Европейския музикален фестивал Варна, подкрепен от Фонд “Култура” на Община Варна.

Европейският музикален фестивал Варна продължава с сrossover проекта “Windharmonium ensemble” на джаз пианиста, композитор и аранжор Милен Кукошаров на 26 април в Градската художествена галерия. В него ще се включат Николета Хайтова – флейта, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – барабани.

Още за концерта на 26.04. от 19.00 ч. в Градската художествена галерия открийте тук: https://www.facebook.com/events/516769730614600

Билети – 20 лв., от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център: https://bit.ly/3ILt0YO

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция „Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2023 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на Община Варна, Национален фонд “Култура” (ncf.bg) и със съдействието на “Експресгаранцион” и “Topola Skies”, “Солвей Соди”, “Логос” недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.

Нина Локмаджиева

Снимки личен архив на изпълнителите

Други