Днес е 22.06.2024

Ученици представят изложба графики, вдъхновени от образци на Гоя

19.04.2023

В рамките на образователната програма на Градската художествена галерия – Варна, “Гледай, рисувай и учи!”, реализирана в партньорство с НУИ “Добри Христов”, учениците, водени от преподавателя си Георги Кенаров, представят свои офорти и акватинти.

Откриването е на 20 април от 18:00. Изложбата ще продължи до 9 май.

Събитието е част от програмата на Пролетния салон на изкуствата на Община Варна.

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, представя пред публика следващия етап от своята образователна програма “Гледай, рисувай и учи!”. След успеха на първата част от програмата, посветена на офортите на Рембранд, сега на 20 април своите графики, вдъхновени от творчеството на великия испански художник Франсиско Гоя, ще подредят ученици от художествените специалности в НУИ “Добри Христов”. В рамките на проекта младите артисти изгледаха образователен филм за Гоя и проучиха внимателно негови произведения, основно графики от прочутия цикъл “Капричос”. Серията от 80 творби е създадена между 1797 и 1799 и остава в историята на изкуството като една от най-силните сатири на испанското общество от края на XVIII век.

Под ръководството на преподавателя по графика Георги Кенаров учениците от 9, 10 и 11 клас от специалност “Изобразително изкуство” на НУИ “Добри Христов” навлязоха в спецификата на рисунката на Франсиско Гоя.

Дирекция “Култура и духовно развитие” на Община Варна помага за закупуване на материалите за печат на техните творби и включва събитието Пролетния салон на изкуствата на Общината.

“След успеха от миналата година, когато пресъздавахме творби на Рембранд, аз се обърнах към учениците с един въпрос – дали искат отново да се случи нещо толкова вълнуващо за тях – споделя художникът Георги Кенаров пред Нина Локмаджиева. – Те, естествено, се съгласиха, изявиха огромно желание, а в същия момент пък от Дирекция “Култура и духовно развитие” на Община Варна ни поканиха да участваме в Пролетния салон с подобен проект.

Спряхме се на испанския художник Гоя, известно е, че неговите графики притежават изключителни художествени достойнства. Мога да твърдя, че наистина децата се справиха безупречно, работиха много вдъхновено, дадоха всичко от себе си. Дадоха и пролетната си ваканция – цяла ваканция ние бяхме в училище и работихме. Нека публиката, която види създаденото, да прецени дали работите са добри. Аз виждах удоволствието и любовта, с която всички се включиха, и за мен се получиха убедителни графични отпечатъци. 30 ученика работиха по проекта, а за изложбата подбрахме най-добрите 24 работи. Нарекохме експозицията “Призраците на Гоя”, защото повечето пресъздадени творби са от цикъла “Капричос”. Някои ученици предпочетоха да пресъздадат в техниките офорт и акватинта живописни платна, а не графики, на великия испанец. Имаме и една работа на ученик, който реши да смеси епохите – епохата на Гоя с неговите сгради и герои, и бъдещето, като на заден план нарисува своите любими роботи – получи се доста интересна работа.

Всичко за тази изложба беше създадено с много любов от нашите възпитаници след училище и по време на ваканцията. Духът в графичното ателие беше невероятен – идвахме, по цял ден работехме…, това не може да се опише с думи – такъв искрен ентусиазъм. Беше невероятно.”

Откриването на изложбата е на 20 април от 18:00.

Нина Локмаджиева

Снимки НУИ “Добри Христов”

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

http://varnacityartgallery.com

НУИ “Добри Христов”

https://www.artschool-varna.com

Други