Днес е 18.05.2024

Милен Кукошаров води топ джазмени във Варна с “Windharmonium ensemble”

19.04.2023
Милен Кукошаров “Windharmonium ensemble”

Концертът на 26 април в Градската художествена галерия е финал на Европейския музикален фестивал Варна 2023. С участието на Николета Хайтова – флейта, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – барабани.

Популярният джаз пианист, композитор и аранжор Милен Кукошаров представя на Европейския музикален фестивал Варна последния си авторски проект „Windharmonium ensemble“ на 26 април в Градската художествена галерия. Проектът е съзвучен с неговите оригинални творчески идеи от последните години и е своеобразна симбиоза между жанра на камерната и филмова музика, джаза и импровизацията. “Windharmonium ensemble” е въображаема музикална кутия със собствена душевност, биография и музикални решения“, споделя авторът. Характерен за музиката е нетипичният подход при оркестрацията на духовите инструменти, който придава на ансамбъла топъл и пастелен звук. Широко застъпени в музикалната тъкан са и импровизациите на отделните инструменти, като за целта композиторъта привлича едни от знаковите имена от съвременната българска джаз сцена като Вили Стоянов, Димитър Льолев, Мартин Ташев, Борис Таслев и др.

Милен Кукошаров

Милен Кукошаров сподели преди концерта във Варна пред Нина Локмаджиева:

“Като музика този проект е на границата с камерната класическа музика. Разбира се, има и доста застъпена импровизация, не само в джазовия смисъл. В една нова светлина ще видите всички музиканти в този ансамбъл – те са достатъчно познати лица на нашата джаз сцена. Мисля, че това е нещо ново и за тях, за всички ни, защото ние се опитваме да се включим в едно друго амплоа и на една вече не толкова млада възраст да правим нови неща и да имаме нови музикални постижения. Предизвикателството е, че целият ни състав “Windharmonium ensemble” и специално духовите инструменти, не свирят по типично джазовия начин, а и не свирят типичен джаз, а на моменти се доближават до камерната и до класическата музика. Моите колеги в проекта не се изправят пред задачи от този вид всеки ден. Затова си поставихме като цел да изработим с внимание всеки детайл в музиката. Рядко сме репетирали нещо толкова дълго. Това е нетипичното, то е другият подход към към музиката, който се налага да вложат всички музиканти в проекта. Всичко това е свързано и с моите интереси в класическата музика – не знам дали вече се казва така – класическа, но аз от няколко години се занимавам с оркестрация, с композиция, с по-тежки, по-сериозни форми извън джаза. Напоследък работя активно и в театъра, може би затова има доста театралност в някои от мелодиите, може да ви напомнят и на музика за кино.”

Милен Кукошаров 2

Милен Кукошаров е роден в Пловдив през 1978 г. Завършва Музикалното училище „Добрин Петков“ със специалност “Пиано”. Продължава образованието си в Националната музикална академия в София. Прочут с виртуозните си импровизации, Милен Кукошаров е един от най-търсените и най-изявени изпълнители в България. През годините е работил с различни музиканти и групи:  Truth Hurts, De Phazz, Wayne Marshall, Matt Cooper(Incognito), Al Bano, Toto Cutugno, Umberto Tozzi,Стефан Вълдобрев, Графа, Камелия Тодорова, Люси Дяковска, Любо Киров, Jean Marie Ecay (Billy Cobham), Conrad Herwig и много други. Аранжор е на самостоятелните концерти на Мария Илиева и Орлин Павлов. Заедно с Веселин Веселинов – Еко (контрабас) е член на камерното дуо „Das Weltschmerz DueTT“, с което създават албумите „ImproviSatie“ и „Consequences“. През последните години Милен Кукошаров разширява своите професионални интереси като композитор в сферата на класическата музика, театъра и киното. Негови произведения са „Хромантична фантазия“ (пиеса за виола и пиано) и музика към театралните представления: „Специални поводи“, София, „ДНК“, Хърватска, „Мюзикъл за деца“, Благоевград). Активно работи с драматурга Яна Борисова в съвместни театрални и филмови проекти.

Още за концерта на 26.04. от 19.00 ч. в Градската художествена галерия открийте тук: https://www.facebook.com/events/516769730614600

Билети – 20 лв., от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център: https://bit.ly/3ILt0YO

Следващото събитие от Европейския музикален фестивал Варна 2023 е на 23 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна – “Фламенко трибют на Пат Матини” на Сантяго Лара квартет – микс от испански джаз и фламенко. Специален гост – легендарната фламенко танцьорка Мерседес Руиз.

Още за концерта на 23.04. от 19.00 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна открийте тук: https://www.facebook.com/events/523457326596269

Билети – 20, 25, 30, 40, 50 лв. от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център:

https://bit.ly/3SoQeqZ

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция „Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2023 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на Община Варна, Национален фонд “Култура” (ncf.bg) и със съдействието на “Експресгаранцион” и “Topola Skies”, “Солвей Соди”, “Логос” недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.

Нина Локмаджиева

Снимки личен архив на изпълнителите

Други