Днес е 17.05.2024

Изложба на Радостин Дамасков в Градската художествена галерия – Варна

19.04.2023
Радостин Дамасков 1

„По вълните IV‘‘ е проект скулптура и рисунка на вдъхновения от морето бургаски художник. Откриването е на 21 април от 18:00 на ул. “Л. Каравелов” 1.

Изложба на бургаския скулптор Радостин Дамасков гостува от 21 април до 14 май в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. С посвещение на морето е колекцията скулптури и рисунки под мотото „По вълните IV‘‘. “Това пълно издание допълва един неотдавна реализиран проект „Процесът „Синьо“ – споделя авторът, – иновативен авторски проект, който създадохме съвместно със Златина Дамаскова. Той включва релефи от гипс, заснемане и дигитална обработка, изграждане на четири скулптурни обекта, реализацията им в материал и дигитален печат. „Процесът „Синьо“ е отворен както за зрителя, така и за авторите, защото може да бъде винаги допълнен. „Синьото“ е процес, защото продължава” – обобщава художникът.

Проф. Михаил Неделчев казва, че Радостин Дамасков е “пленен завинаги от морето артист” и пише за неговия проект: „Всички знаем: маринистиката е една от най-трудните тематични насоки в изобразителните изкуства. Но морето така силно ни привлича, омагьосва ни, че хиляди и хиляди художници навсякъде по света отново и отново му се посвещават. И сякаш е вече невъзможно да намериш оригинални подходи, да кажеш нова дума чрез изкуството си. Но това знание не е възпряло Радостин Дамасков – този водещ скулптор на непрекъснато взрения в морето прекрасен с артистичната си атмосфера град Бургас. Неговото творчество е изцяло посветено на менящите се миг след миг светове на морето. Нещо повече: при него морето не е съзерцавано от брега. Подобно на морето в редица стихотворения на големия Христо Фотев, в скулптурите, рисунките, картините и миниатюрите на Дамасков сме потопени в морската стихия. Удивително е да наблюдаваме как различните визии за морето преминават трансформирани от една жанрова форма в друга, как създават единството на това многообразно творчество.”

Радостин Дамасков е роден през 1957 в Бургас. Завършва скулптура през 1982. От 1987 е член на Съюза на българските художници. Работи в областта на малката пластика и монументалните форми. Живее и работи в Бургас. Участник е в много изложби в България и чужбина, както и в интернационални симпозиуми по скулптура. Някои от тях са:

1987 – Международен симпозиум по скулптура в камък – Бургас,

1988 – Международен симпозиум по скулптура в дърво – Ясна Поляна,

1989 – Девето Международно биенале по малка пластика – Будапеща,

1997 – Международна изложба – Равена,

1998 – Международен симпозиум по скулптура в камък – Грузия,

1999 – Международен симпозиум по скулптура в камък – Армения,

2000 – Международен симпозиум по скулптура в дърво – Ясна Поляна,

2009, 2010, 2011 – Международен пленер – Русалка,

2014, 2016 – Международен пленер „Вратите на Разлог“,

2010 – Международен симпозиум по скулптура в камък – Бургас,

2010 – печели национален конкурс и реализира паметник на поетесата Петя Дубарова,

2011 – създава първия нулев километър в България, намиращ се в Бургас,

2020-2022 – печели национален конкурс и реализира паметник на най-големия дарител в България Александър Георгиев – Коджакафалията, намиращ се в Бургас.

За своите скулптури в камък и бронз получава дипломи от Министерствата на културата в Унгария, Грузия и Армения, както и почетния знак на град Бургас. Негови творби са притежание на Музея на модерното изкуство в Кьолн, колекция на П. Людвиг както и на много галерии и колекции в България, Германия, Белгия, Холандия, Русия, Мексико и други.

www.behance.net/radostin_damaskov

Откриването на изложбата е на 21 април, петък, от 18:00.

Експозицията ще остане в Градската художествена галерия на Варна на ул. “Л. Каравелов” 1 до 14 май 2023.

Нина Локмаджиева

Снимки личен архив

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

http://varnacityartгallery.com

Други