Днес е 12.06.2024

„Фолклорен изгрев“ от 21 до 23 април в Grand Mall

18.04.2023

Новото издание на един от най-големите фолклорни форуми край морето ще събере млади таланти в Grand Mall от 21 до 23 април 2023. Певци, танцьори и музиканти от цялата страна ще се състезават за наградите на ХХІ “Фолклорен изгрев”.

Организатори на форума са продуцентска компания „Сънрайз Маринов“ и фолклорна телевизия „Сънрайз Мюзик“ с изключителната подкрепа и партньорството на Grand Mall – най-големия търговски център във Варна. „Фолклорен изгрев“ по традиция е под патронажа на кмета на район “Младост” във Варна Христо Христов и се осъществява с подкрепата на Фонд “Култура” на Община Варна. И тази година интересът към фестивала, който доказа своето високо ниво през годините, е много силен. На сцената отново ще има изпълнители и групи от цялата страна.

„Фолклорен изгрев“ е фестивал със състезателен характер за изпълнители от различни възрасти. Най-малките са деца от 3-годишна възраст, има и ученици от школи в читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални училища по фолклор и музика, студенти и самодейци от народни читалища и пенсионерски клубове. Фестивалът на младостта и фолклора представя солови изпълнители и групи в 5 основни направления: вокални изпълнители, инструменталисти, стилизиран фолклор, стари градски песни и шлагери, танцово изкуство.

Фолклорен изгрев

Председател на журито ще бъде акад. Милчо Василев – художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл към Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) – Пловдив. В журито са още проф. д. изк. Лозанка Пейчева – музиколог, етнолог и експерт в отдел “Фолклористика“ към БАН, проф. д-р Тодор Киров – преподавател в АМТИИ – Пловдив, маестра д-р Ваня Монева – преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и диригент на хор „Ваня Монева“, маестро д-р Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио и преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, д-р Данислав Кехайов – народен певец и директор на Обединена общинска школа по изкуствата в Несебър и доц. Ивайло Иванов- хореограф, преподавател в СУ „Черноризец Храбър“ – Варна.

Водещи на събитието ще бъдат Снежана Георгиева и доц. Венци Димов.

Младите певци, музиканти и танцьори ще се състезават за медали, плакети, грамоти и много специални награди. Кметът на район “Младост” във Варна Христо Христов, под чийто патронаж е фестивалът, е осигурил и три парични награди за фолклорна група, за индивидуален изпълнител и за изпълнение на песен от македонската фолклорна област. Специална парична награда са предвидили и домакините от Grand Mall. Награда заснимане на видеоклип присъжда и Фолклорна телевизия „Сънрайз мюзик“.

Фолклорен изгрев

Началото е в петък, 21 април. Конкурсния ден ще започне в 9:00 с участие на инструменталистите и певците от ОУ „Антон Страшимиров“ – Варна. Официалната церемония по откриването ще започне в 12:00 с участието на фолклорните ансамбли при Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна. Същия ден, от 15:00 на сцената ще се качат и фолклорният ансамбъл и състави при Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна. Същия ден ще се изявяват и солистите на двете варненски училища, както и ученици от фолклорните паралелки в страната. В събота на сцената ще са децата и учениците от детски градини, общообразователни училища, школи, читалища и други. А в неделя са носителите на традицията във фолклора ни – групите за автентичен фолклор от възрастовата група над 19 години. Тогава ще видим и изпълнителите от жанр Стари градски песни и шлагери. В края на фестивалния ден, в 18:00 ще бъде награждаването на всички изпълнители и връчването на специалните награди.

Зрителите могат да наблюдават конкурса всеки ден от 9:00 до 18:00 часа. Входът е свободен. Място: Grand Mall, ниво 2.

Повече информация за Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ търсете във Фейсбук: https://web.facebook.com/NMF.Folkloren.izgrev и www.facebook.com/GrandMallVarna/.

Други