Днес е 14.07.2024

Димитър Буров и Людмил Ангелов на 12 април с концерт във Варна

06.04.2023
Димитър Буров, Людмил Ангелов

Димитър Буров и Людмил Ангелов на 12 април с концерт в Градската художествена галерия на Варна. Събитието е част от Европейския музикален фестивал Варна 2023. Аплодираните по световните сцени български инструменталисти, родени във Варна, ще гостуват с програма от творби на Моцарт, Шуберт и Цезар Франк.

Европейският музикален фестивал Варна представя в своя модул “Musica da camera” на 12 април в Градската художествена галерия двама уважавани артисти, обичани от публиката на своя роден град – цигуларя Димитър Буров и пианиста Людмил Ангелов. Великолепни интерпретатори, посрещани с аплаузи на най-високите сцени на Европа, те не пропускат да излязат и пред родна публика. Сега ще зарадват варненските си почитатели с изтънчена програма, включваща Соната за цигулка и пиано KV 301, сол мажор, от Моцарт, Фантазия за цигулка и пиано, D934, до мажор, от Шуберт. Познавачите очакват с особен интерес тяхната интерпретация на прочутата Соната за цигулка и пиано, ла мажор, от Цезар Франк – едно от най-красивите и трудни произведения за цигулка и пиано в световната музикална литература.

Двамата инструменталисти вече са във Варна и усилено репетират за своя концерт.

Людмил Ангелов

Людмил Ангелов сподели преди концерта пред Нина Локмаджиева:

За мен е много приятно, че с Буров ще имаме отново възможност да свирим заедно, правили сме доста концерти с него, приятно е винаги да сътруднича с такъв прекрасен музикант като него, още повече, че и двамата сме варненци. Поводът да се срещнем сега отново на сцената е именно концерт в нашия роден град. Програмата на концерта, бих казал съвсем смело, съдържа едни от най-големите шедьоври от репертоара за цигулка и пиано от трима автори, които са много обичани от публиката. Започваме с Моцарт със Соната в сол мажор, една прекрасна, светла, радостна музика. След това продължаваме с едно от най-трудните и най-мащабни произведения на Шуберт, наистина то блести като единствено в неговото творчество – Фантазията за цигулка и пиано, която е изпълнена с много дълбоки емоции и е едно от най-красивите негови произведения. Ще завършим концерта с много обичаната и позната Соната от Цезар Франк.

Във Варна винаги се чувствам добре, това е моят любим град в България, не само поради факта, че съм роден в него, много обичам града и много го харесвам. Винаги ми е приятно да съм тук, особено когато имам възможността да направя подарък на варненската публика с прекрасна музика.

Предстоят много събития за мен в напрегнатата втора половина на концертния сезон. След Варна веднага заминавам на турне в Полша, после имам концерт в София на 10 май с Филхармоничен духов квинтет – откриването на фестивала, който аз организирам – “Камералия”. След това гостувам в Неапол с два концерта, а после отново в България – ще свиря на откриването на Софийски музикални седмици. В началото на юни ще свиря с Оркестъра на филхармонията в Мадрид Първия концерт на Чайковски. Предстоят ми още много ангажименти до края на юни.

Димитър Буров

Димитър Буров преди концерта:

С Людмил Ангелов сме свирили няколко пъти вече, съвместната работа с него е много приятна, за мен е удоволствие отново да се съберем и да направим един хубав концерт като дуо. Програмата е красива – Фантазията от Шуберт е трудна, огромна, импозантна пиеса, както и Сонатата на Цезар Франк. Програмата е много интересна, разнообразна, вярвам, че варненци ще имат интерес да чуят тези произведения, особено Фантазията на Шуберт, която не се изпълнява често. Ако има нещо, за което и двамата ще се стараем, то е да бъдем стилистично верни на композиторите и да поднесем тези творби по един вълнуващ за публиката начин. Надявам се да има интерес към нашия концерт и от младата публика. Младите хора във Варна, свързани с музиката, ме познават, особено учениците от Музикалното училище (бел. ред. НУИ “Добри Христов”), с които работя вече няколко години в майсторските класове на Лятната академия на ММФ “Варненско лято”.

Независимо, че не живея в България, Варна винаги остава в сърцето, връщам се или когато имам концерт, или лятото със семейството – винаги е приятно човек да се върне в родния град. За мен най-вълнуващо е да мога да поднеса на варненската публика едно музициране, което да донесе красиво изживяване на хората.

Аз имам интензивна работа като ръководител на струнната катедра в Harrow School и в същото време и концертни изяви. В момента съм във ваканция от това, което правя, и затова можах да си позволя да дойда тук и да осъществим този концерт с Людмил Ангелов. А през лятото ще бъда отново във Варна.

Още за концерта на 12.04. от 19.00 ч. Зала 1 на Фестивален и конгресен център открийте тук: https://www.facebook.com/events/713914967053034

Билети – 15 лв., от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център: https://bit.ly/3YUU25J

ДИМИТЪР БУРОВ, цигулка

Димитър Буров завършва Средното музикално училище “’Добри Христов” във Варна, в класа на Димитър Райчев и Геновева Бурова. Продължава образованието си в Българската държавна консерватория „Панчо Владигеров“ в София, в класа на проф. Антон Хаджиатанасов. Отличен е с редица награди от конкурси и фестивали, включително и първа награда от конкурса “Недялка Симеонова”. През 1988 г. получава пълна стипендия от Британския съвет, за да продължи музикалното си образование в Гилдхол Скул – Лондон, в класа на световноизвестния педагог Ифра Нийман. Две години по късно получава магистърска степен, след което прави специализация по камерна музика при Дейвид Такено и Ерик Грумберг.Следва интензивна кариера на изпълнител и педагог. Буров участва като солист и камерен музикант в редица фестивали в Англия и успешно си партнира с камерни състави като „Chilingirian“, „Carducci“, „Tippett Quartets“, „London Mozart Trio“, „Molto Musica Ensemble“, „St. Martin in the Fields“,“’English Chamber Orchestra“ и др. Свири в престижните зали Wigmore Hall, Kings Place, St. John Smiths’s Square. Бил е солист на повечето големи български оркестри и водещи фестивали в страната – Европейски музикален фестивал Варна, Софийски музикални седмици, “Варненско лято”, “Aполония”. Концертирал е във Франция, Швейцария, Германия, Русия, Турция, Словакия и Далечния Изток.

След като започва педагогическата си кариера в Lancing Colledge и Purcell School, през 1995 г. Буров е назначен за ръководител на струнна катедра в Harrow School, където има клас по цигулка, виола и камерна музика. Водил е успешни майсторски класове в Англия, Хонконг, Китай, Турция, Словакия и България, журирал е на конкурса „Панчо Владигеров“ в Шумен. Има записи за БНР. Издава няколко компакт диска, един от които е отличен за най-добър диск на месеца от Classical Music Magazine в Лондон през 2009 г. Номиниран е за “Кристална Лира” през 2016 г.

ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ, пиано

Людмил Ангелов е роден във Варна. Завършва Българската държавна консерватория “Панчо Владигеров” в София. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и изключителният педагог Константин Станкович. Носител е на награди от международните конкурси “Фредерик Шопен” (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция).

Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в престижни зали като Берлинската филхармония, “Музикферайн” и „Щатсопер“ във Виена, “Концертгебау” в Амстердам, “Плейел” и “Гаво” в Париж, ”Линкълн център” в Ню-Йорк, “Ла Скала“ в Милано, “Алтеопер“ във Франкфурт, “Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, “Аудиторио Насионал” в Мадрид, залата на Московската консерватория, KBS в Сеул и много други.

Записвал е за фирмите RСА, Gega new, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records, ARIA Classics и Virginia Records. Негов диск с произведения от Шопен е удостоен от Националния Шопенов институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”. През 2016 г. британската фирма Hyperion издава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и оркестър оп. 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста с Оркестъра на ВВС в Глазгоу.

Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, Людмил Ангелов е изпълнявал многократно Интеграла на клавирното творчество на този композитор и е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, включително фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава.

Людмил Ангелов е носител на наградата Аполон Токсофорос и е член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 г. е награден от Министерството на културата на Полша с медал “Глориа Артис“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 г. е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и голям майсторски клас. Канен е за жури на редица международни конкурси, между които „Фредерик Шопен“ във Варшава през 2010, 2015 и 2021 г. През 2022 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на София и става носител на най-високото отличие на Министерството на културата, „Златен век” огърлие.

Следващите събития от Европейския музикален фестивал Варна 2023 са:

На 23 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна – “Фламенко трибют на Пат Матини” на Сантяго Лара квартет – микс от испански джаз и фламенко. Специален гост – легендарната фламенко танцьорка Мерседес Руиз.

Още за концерта на 23.04. от 19.00 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна открийте тук: https://www.facebook.com/events/523457326596269

Билети – 20, 25, 30, 40, 50 лв. от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център:

https://bit.ly/3SoQeqZ

На 26 април в Градската художествена галерия джаз пианистът, композитор и аранжор Милен Кукошаров заедно с Николета Хайтова – флейта, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – барабани. Представя своя авторския проект “Windharmonium ensemble”.

Още за концерта на 26.04. от 19.00 ч. в Градската художествена галерия открийте тук: https://www.facebook.com/events/516769730614600

Билети – 20 лв., от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център: https://bit.ly/3ILt0YO

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция „Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2023 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на Община Варна, Национален фонд “Култура” (ncf.bg) и със съдействието на “Експресгаранцион” и “Topola Skies”, “Солвей Соди”, “Логос” недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.

Нина Локмаджиева

Снимки личен архив на изпълнителите

Други