Днес е 12.06.2024

Свежо настроение в пролетния концерт на „Варненско лято за деца“

30.03.2023
Варненско лято за деца

На 1 април, събота, от 11 часа във Фестивалния и конгресен център млади таланти от НУИ „Добри Христов“ ще зарадват малки и големи с “Не на шега!” – микс от класика, фолклор и поп музика с танци и щипка смях.

С усмивка по повод Деня на шегата 1 април са замислили концерта си “Не на шега!” младите таланти от НУИ „Добри Христов“. Пред малки и големи те ще представят новото събитие от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Концертът ще бъде на самия 1 април от 11:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.

Съботният концерт е съвместен проект на НУИ „Добри Христов“, Община Варна и БНТ 2 и е продължение на поредицата „Приказките на Госпожа Виола“ с обичаната водеща Румяна Петрова, директор на НУИ “Добри Христов”.

В програмата са включени бисери от класиката, сред които са първа част от любимата „Малка нощна музика“ на Моцарт в изпълнение на Представителен камерен оркестър на училището, романтичната пиеса „Под слънчевите лъчи“ на Шуман, в изпълнение на Детски струнен квартет „Фортисимо“, искрящият “Фанфар” на Пърсел, поднесен от Брас квинтет и разиграващия кръвта „Чардаш“ на Монти, интерпретиран от Младежкия симфоничен оркестър с диригент Страцимир Павлов и солист Мартин Вълчев, ударни инструменти. Към новите пътища на съвременната симфонична музика от началото на ХХ век ще поведе публиката симфоничната сюита на Густав Холст „Планетите”, представена с фрагмента “Юпитер“ в изпълнение на Младежкия симфоничен оркестър, диригент Страцимир Павлов.

Всички тези сериозни произведения от световната музикална съкровищница ще бъдат представени на публиката от Госпожа Виола – Румяна Петрова, директор на НУИ “Добри Христов”, с щипка хумор. Очаквайте забавни истории за музиканти и анекдоти за музикални инструменти. За най-малките зрители ще има и специална изненада с тяхно участие. Симфоничният оркестър ще изпълни пиесата “Пумпал”, а какво ще се случи по време на това изпълнение, ще видим на самия концерт.

В програмата на пълния с настроение концерт са включени и популярни пиеси и песни, като „Ке Са“, изпълнена от Ансамбъл “Виолино” с ръководител Антоанета Илиева, на рояла Радослава Байчева, „Хавана“ на Камила Кабейо, аранжимент Любомир Александров, в изпълнение на Представителен духов оркестър, диригент Любомир Александров, и “За кой ли път“ от репертоара на Тони Димитрова и Борис Годжунов, изпята от Меги Йорданова и Ивайло Дамянов.

Фолклорът традиционно е част от концертите от поредицата “Варненско лято за деца”. Този път ще чуем тракийската песен „Стано, бяла Стано“ в изпълние на Емилия Кирачена, вокал и Мирослав Янев, кавал, „Пиринско хоро“ по музика Кирил Трайков, изпълнено от Тамбурашка група с ръководител Даниела Инджова и родопската песен ”Надпеват се малки моми” в изпълнение на Никол Николова, вокал и Иван Йорданов, каба гайда.

Народните танцови традиции ще изпълнят с енергия сцената с „Мъжка копаница“, хореография Кирил Харалампиев и „Дайчово хоро“, на което ще се хванат ученици от специалност „Български танци“.

Учениците от специалност “Класически танц” ще блеснат в „Па де дьо“ от Чайковски в изпълнение на Лазар Мирчев и София Караманова, на рояла Светлана Станчева, и „История на една любов“ в изпълнение на Младежки симфоничен оркестър. Финалът на този радващ концерт ще бъде с прекрасния „Музикален момент“ от Шуберт, поднесен от Младежкия симфоничен оркестър, диригент Страцимир Павлов, и солисти ученици от специалност „Класически танц“.

Началото е от 11 часа на 1 април.

Билетите са по 5 лв. за възрастни, по 2 лв. за деца от 7 до 18 години, а входът за най-малките до 6 години е безплатен.

Билети от касата на Фестивалния комплекс и онлайн от Сайта на Фестивалния комплекс.

https://varnasummerfest.org https://www.facebook.com/vnsummerfest

Нина Локмаджиева

Снимки Росен Донев

Други