Днес е 23.04.2024

Йоанна Русева и Гийом Венсан откриват Европейския музикален фестивал Варна

13.03.2023

Йоанна Русева и Гийом Венсан откриват Европейския музикален фестивал Варна 2023 на 23 март

Двамата солисти заедно с Български камерен оркестър – Добрич, с диригент Арто Чифчиян, ще дадат началните акорди на пролетния фестивал на Варна в Градската художествена галерия.

Европейският музикален фестивал Варна започва на 23 март с вдъхновяващ концерт на Български камерен оркестър – Добрич с двама млади солисти, които вече заслужиха високите оценки на специалистите и публиката в Австрия и Франция. Българската цигуларка Йоанна Русева реализира шеметно израстване пред очите на варненските меломани, които в две последователни години бяха омагьосани от нейното прекрасно музициране. Френският пианист Гийом Венсан, лауреат на престижния световен клавирен конкурс „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ в Париж, който завършва Консерваторията в Париж едва на 18 години, вече се е наложил на европейските сцени като майсторски интерпретатор на клавирната класика. И двамата имат забележителни успехи на конкурсния и концертен подиум като солисти и камерни музиканти. Кариерите им се пресичат във Виена, където и двамата са учили. Венсан живее в Париж, но често излиза на виенска сцена заедно с талантливата българска цигуларка. Повече от две години те свирят като дуо и поканите, които получават за участие на престижни форуми са доказателство за изключително бързото им израстване като високи професионалисти със завладяващо въздействие върху европейската публика.

За двамата млади артисти отговорността да открият Европейския музикален фестивал Варна е насърчаващо предизвикателство. На концерта в Градската художествена галерия на Варна те ще солират в Концерт за пиано, цигулка и струнен оркестър от Феликс Менделсон-Бартолди.

Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Български камерен оркестър – Добрич – една от еталонните български камерни формации с над 50-годишна история, ще бъде дирижиран от маестро Арто Чифчиян, който от този сезон е главен диригент на състава. В изпълнение на оркестъра ще чуем Увертюра към операта „Алцеста“ от Глук и рядко изпълняваната в България „Серенада върху шведски народни песни“ от Макс Брух.

Още за концерта на 23.03. от 19.00 ч. в Градската художествена галерия открийте тук: https://www.facebook.com/events/1344268259728986

Билети – 15 лв., от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център:

https://bit.ly/3xIpt7l

Европейският музикален фестивал Варна продължава с танцово шоу на 3 април, когато във Варна ще гостува провокативният авторски спектакъл на Александра Драгова “Осем” – смел микс от култури и традиции с участието на 12 млади професионални танцьори. Още за концерта на 3.04. от 19.00 ч. Зала 1 на Фестивален и конгресен център открийте тук: https://www.facebook.com/events/598175458411483

Билети – 20, 25, 30 лв., от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център:

https://bit.ly/41gXIjZ

На 12 април в Градската художествена галерия уважаваните инструменталисти Димитър Буров, цигулка, и Людмил Ангелов, пиано, ще интерпретират шедьоври от Моцарт, Шуберт и Цезар Франк. Още за концерта на 12.04. от 19.00 ч. Зала 1 на Фестивален и конгресен център открийте тук: https://www.facebook.com/events/713914967053034

Билети – 15 лв., от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център: https://bit.ly/3YUU25J

Фламенкото и джазът си дават гореща среща на 23 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна със Сантяго Лара квартет и премиера за България на албума “Фламенко трибют на Пат Матини”. Специален гост – звездата на фламенко танца Мерседес Руиз – Огнената. Още за концерта на 23.04. от 19.00 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна открийте тук: https://www.facebook.com/events/523457326596269

Билети – 20, 25, 30, 40, 50 лв. от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център:

https://bit.ly/3SoQeqZ

В сrossover проекта “Windharmonium ensembleна джаз пианиста, композитор и аранжор Милен Кукошаров на 26 април в Градската художествена галерия ще се включат Николета Хайтова – флейта, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – барабани. Всички те влизат в авторския проект на Кукошаров. Още за концерта на 26.04. от 19.00 ч. в Градската художествена галерия открийте тук: https://www.facebook.com/events/516769730614600

Билети – 20 лв., от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център: https://bit.ly/3ILt0YO

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция „Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2023 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на Община Варна, Национален фонд “Култура” (ncf.bg) и със съдействието на “Експресгаранцион” и “Topola Skies”, “Солвей Соди”, “Логос” недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.

Нина Локмаджиева

Снимки личен архив на изпълнителите

ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ В КОНЦЕРТА НА 23 МАРТ:

Йоанна Русева, цигулка

Йоанна Русева завършва НМУ Любомир Пипков в София в класа на Благородна Танева, а през 2022 получава бакалавърска степен по цигулка от Университета за музика и сценични изуства във Виена. Специализирала е в майсторски класове на Минчо Минчев, Захар Брон, Пиер Амоял, Огюстен Дюме, Антон Сороков, Елизабет Кропфич.

Йоанна е отличена с награди на 16 конкурса, между които Недялка Симеонова 2011, Добрин Петков 2008, „Коциян“ в Чехия 2008, Млади виртуози, София 2013. Финалист е на международния конкурс Давид Ойстрах 2013 в Москва. През 2017 е отличена на конкурса Андреа Постачини, а през 2018 на конкурса Щефани Хол получава и диплом от Виенското общество за струнни инструменти. През 2019 тя печели специална награда и наградата на публиката на конкурса Шимон Голдберг в Майнц, Германия, както и специална награда на конкурса Антон Рубинщайн в Дюселдорф, Германия.

Била е солистка на оркестъра на Класик ФМ Радио, на филхармонните в Бургас, Видин, Враца и Плевен. Има участия със Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 е дебютът й и в Glaesender Saal в Музикферайн, Виена.

Гийом Венсан, пиано

Гийом Венсан започва да учи пиано на 7-годишна възраст и изнася първите си концерти, когато е само на 10. На 18 години завършва Парижката консерватория с магистърска степен по пиано. От 2018 до 2020 продължава образованието си в Музикалната капела Кралица Елизабет в Брюксел в класа на Луи Лорти. От октомври 2020 учи при Аведис Куюмджиян в Университета за музикални и сценични изкуства във Виена.

Гийом е носител на множество награди, сред които особено престижна е третата голяма награда от конкурса Маргарита Лонг – Жак Тибо в Париж. През 2014 г. е обявен за Instrumental Soloist Revelation във Victoires de la Musique – годишна френска церемония по награждаване, на която наградата се връчва от френското Министерство на културата за признание на изключителни постижения в музикалната индустрия.

Гийом Венсан свири като солист в редица престижни зали като Сантори хол в Токио, Барбикан хол в Лондон, Театър Шанз-Елизе, залите Pleyel и Gaveau в Париж, Двореца на изкуствата в Будапеща, Катарската опера в Доха, Симон Боливар хол в Каракас и St Martins-in-the-Fields в Лондон. Бил е солист на Оркестъра на Франкфуртското радио, Будапещенска филхармония, оркестров ансамбъл Каназава – Япония, филхармоничен оркестър Канагава – Япония, Националния Оркестър на Бордо, Orchester Lamoureux – Париж, Orchester National du Capitole de Toulouse, Симфоничния оркестър на BBC, Симфоничния оркестър Симон Боливар и др. Работи с изтъкнати диригенти като Марк Минковски, Туган Сохиев, Сейкио Ким, Файсал Каруи, Олари Елтс, Джошуа Дос Сантос, Ари Ван Бик и Джошуа Вайлерщайн.

Гийом е чест гост на много фестивали във Франция като солов и камерен музикант – клавирните фестивали в Лил и Тулуза, Шопеновия фестивал в Париж, фестивала Pianos en Valois в Ангулем, Великденския фестивал и Музикален август в Довил, Международния фестивал на класическото пиано в Биариц, фестивалите Les Grands Crus Musicaux и Духът на пианото в Бордо, Фестивалът в Рок д’Антерон.

Сред многобройните му партньори в камерната музика са Огюстен Дюме, Рено Капюсон, Александра Сум, Дебора Немтану, Антоан Тамести, Лиз Берто, Адриен ла Марка, Едгар Моро, Ян Левионис, Жан-Франсоа Хайсер, Давид Кадуш, Йонас Витауд, Адам Лалум, Пол Майер, Мишел Летик, Сабине Девийе, Каролин Казадесус, Филип Жаруски, Тома Лельо, Аделаид Фериер, квартетите Ardeo, Zaide, Varèse и Hanson, ансамблите Initium и Ouranos и хор Aedes.

В допълнение към многобройните звукозаписи за Warner Records, Гийом Венсан записва два солови проекта за лейбъла Naive – двоен диск с Прелюдиите на Рахманинов, издаден през ноември 2012, и Black Liszt през декември 2019 с малко известни произведения на Ференц Лист.

От 2019 е почетен член на Центъра за сценични изкуства Le Volcan и постоянен артист на Fondation Singer-Polignac в Париж.

Български камерен оркестър – Добрич

Български камерен оркестър – Добрич, е създаден през 1968 под името Толбухински камерен оркестър. За кратко време съставът се доказва като блестящ пример за съвременно изпълнителско изкуство. Всяка негова изява на концертния подиум е демонстрация на висок професионализъм и вдъхновено изпълнение. В началото оркестърът работи с гостуващите диригенти проф. Васил Стефанов, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Казанджиев и др. През 1972 неговото ръководство поема диригентът Йордан Дафов. Оркестърът се издига до един от най-добрите камерни ансамбли в страната. През този период, наред с многобройните си изяви в България, оркестърът осъществява и турнета в цяла Европа. Като солисти се изявяват Минчо Минчев, Георги Бадев, Стойка Миланова, Антон Диков и др. През 1990 оркестърът приема името Български камерен оркестър – Добрич. Продължава активната си концертна дейност, като прибавя нова географска територия с турнетата си в Азия – Япония и Южна Корея. Съставът концертира с успех също в Испания и Норвегия. Паралелно с това развива и активна звукозаписна дейност в БНР, Радио Франс, Шведското национално радио. От 2005 до 2020 диригент на оркестъра е Алексей Измирлиев. В момента съставът се ръководи от диригента Арто Чифчиян.

Маестро Арто Чифчиян

Арто Чифчиян е роден в Пловдив. Завършва музикалното училище в родния си град. Първите си уроци по дирижиране получава от известния композитор и диригент Иван Спасов. Продължава образованието си в Музикалната академия в София в специалния клас по оркестрово дирижиране на прославения български композитор и диригент проф. Константин Илиев. Посещава курса по дирижиране на прочутия американски диригент Ерих Лайнсдорф в Байройт. След дипломирането си работи в Плевенската филхармония и Държавна опера – Русе, където подготвя и дирижира около 200 оперни и балетни спектакли. Основава Младежки симфоничен оркестър при Пловдивското средно музикално училище и осъществява изключително успешни концертни турнета във Франция и Германия. Арто Чифчиян е дирижирал почти всички български оркестри.

Дирижира гастролни концерти със Симфоничния оркестър на Солун – Гърция, Филхармоничния оркестър в Ереван – Армения, Операта в Анталия – Турция и Младежкия симфоничен оркестър на Страсбург – Франция. Дебютира в Пасадена – САЩ през 2016 и концертът е посрещнат с изключително ласкави отзиви от водещи американски музикални специалисти.

Понастоящем Арто Чифчиян е музикален директор на Български камерен оркестър – Добрич.

Други