Днес е 23.04.2024

Курс “Пеещото тяло” във Варна

10.03.2023
Мартин Кърнолски

“Пеещото тяло” идва e в Градската художествена галерия – Варна. Курсът по сценично поведение на д-р Мартин Кърнолски събира талантливи деца на 11 март от 10:00 на ул. “Л. Каравелов” 1.

Варна е град, в който растат многобройни млади таланти, които усъвършенстват уменията си в музикални и други школи за изкуства. Но как да представят по най-добрия начин своята дарба на сцена, често е сериозен проблем. Решение предлага курсът по сценично поведение на д-р Мартин Кърнолски, който ще се проведе на 11 март в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна.

Организатор на курса е Studio 9 на Христина Ралева и в обучението ще се включат нейните ученици, както и възпитаниците на Радослава Димова от център за изкуства ПИ Арт, на Кремена Матева и др. Вратите са отворени за всички изпълнители, желаещи да усъвършенстват сценичното си поведение, за ученици от вокални школи, училища по изкуствата, читалища и др.

За това как курсът може да помогне за реализацията на един талант, д-р Мартин Кърнолски споделя:

“Преди повече от тридесет и пет години моят баща, композиторът Димитър Кърнолски, ми каза: „Жестът трябва да допълни словото и да даде на зрителя още информация, да донарисува картината в главата на зрителя”. След тези думи започнах да се вглеждам в това, което се случва на сцената, когато някой пее. Преломният момент, след който реших, че сценичното поведение е нещото, което искам да развивам и да уча другите на него, дойде седемнайсет или осемнайсет години след думите на баща ми. Трябваше да прочета едно поздравително писмо пред над девет хиляди човека в Спорткомплекс „Олимпийски” в Москва, Русия. Тогава, след като на сцената ръцете ми започнаха да се тресат от притеснение, колената ми да се подгъват и очите ми да не фокусират, аз разбрах, че или трябва да се науча аз да управлявам публиката, или просто никога повече да не стъпвам на сцена по никакъв повод. Започнах да си записвам наблюденията, изводите, идеите за упражнения и варианти да се избегнат комични, глупави, необосновани и непонятни елементи от поведението на артистите. След като завърших ТКДФ на ДМА „Проф. Панчо Владигеров” започнах активно да работя с музиканти от шоубизнеса у нас и в чужбина. Прекият ми контакт с тях дообогати наблюденията и бележките ми. След музикалната академия завърших и магистратура по маркетинг в УНСС. Един ден реших да прегледам това, което съм събрал и установих, че се е събрал доста обемен и интересен материал. Започнах да го записвам под формата на система от последователни действия и знания, които трябва да бъдат придобити от излизащите на сцена. Реално се оказа, че имам материал за книга. Започнах да я пиша и осъзнах, че това е доста сериозно начинание и, че имам нужда от още знания и умения. На база събраното и записаното до момента кандидатствах и бях приет за докторант в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Бъдещата книга първо премина през научен труд и после бе превърната в четиво, което да е достъпно за всеки, който иска да усъвършенства знанията и уменията си в управлението и контакта с публиката. Точно тази книга е основата на нашия курс във Варна – „Пеещото тяло“.

Всеки може да се научи на сценично поведение, което да помага в комуникацията с публиката и нейното управление, вярва д-р Кърнолски и е готов да предаде това знание на курсистите в морския град.

Курсът на обучение включва теоретична част, групови практически занимания, както и възможност за индивидуални уроци, които ще се провеждат по-късно в залата на Studio 9. За практическите занимания всеки участник трябва да носи инструментал (синбек) на подготвената от него песен на флаш памет. Необходимо е предварително записване на тел. 0894074600. Повече за условията за участие в курса открийте тук: https://fb.me/e/2rHX8Sstp.

Мартин Кърнолски 2

Нина Локмаджиева

Снимки: личен архив

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

http://varnacityartgallery.com

Други