Днес е 14.07.2024

„Полета” на Петко Ломски в музея “Георги Велчев”

08.03.2023
Петко Ломски - Полета 1

Всички платна са нови, специално създадени за изложбата във Варна. Откриването е на 9 март, експозицията може да бъде видяна до 8 април 2023.

Мистично усещане за нечие деликатно духовно присъствие облъхва зрителите, които се вгледат в творбите на Петко Петков-Ломски. Така е и в новата изложба на свързания с Варна художник, който в последните години живее и твори в родния си Лом. Тя е експонирана в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна. Представя 25 нови произведения маслена живопис върху платно, всички създадени специално за това гостуване.

“Ще покажа във Варна картини, рисувани в рамките на една-две години – споделя артистът пред Нина Локмаджиева. – Има някои, по които съм работил много дълго – месеци и години, има и направени на един дъх. Нарекох тази колекция “Полета”, защото съм вдъхновен от полетата в моя край – Дунавската равнина. Това ме е радвало през годините, аз се чувствам много добре тук, особено през пролетта и лятото, когато миризмата на полето се носи наоколо. Въпреки че, ако човек хвърли един поглед към картините, ще види фигури в градска среда, като малко от тях имат връзка с полето. Но нарекох изложбата така, защото те за мен са някакви полски хора, хора от полето, с него ги свързвам – чисто асоциативна история. Разбира се, има и едно друго поле, което е полето на тяхното излъчване – в другия смисъл на думата, това са междуличности полета, където се пресичат духовните енергии на хората, които ги населяват. Двояко и трояко е това, има влияния на разни енергии, но го има и полето в най-обикновения смисъл на думата и то винаги ме е вдъхновявало.”

Петко Ломски - Полета 2

За радост на своите почитатели Петко Ломски ще дойде във Варна за откриването на изложбата на 9 март от 18:00.

Петко Петков – Петко Ломски, е роден през 1958 г. в Лом. Завършва Художествената гимназия „Илия Петров“ в София, а след това и Националната художествена академия „Николай Павлович“ при проф. Иван Кирков със специалност живопис. Участва в много общи национални и регионални изложби. Има над 10 самостоятелни изложби във Варна, чест гост е в Художествения музей “Георги Велчев”. Негови картини са притежание на Националната художествена галерия – София, На Софийската градска художествена галерия, на редица държавни и частни галерии в България, както и на частни колекции във Франция, Швейцария, Германия, САЩ, Италия.

Изложбата на Петко Петков е отворена за посещения от 9 март до 8 април 2023 г. в Художествения музей „Георги Велчев“ на ул. “Радко Димитриев” 8.

Работно време на музея: вторник – събота от 9:30 до 17:30.

Нина Локмаджиева

Репродукции: Художествен музей „Георги Велчев“

http://varnacityartgallery.com

Петко Ломски - Полета 3

Други