Днес е 12.06.2024

“Осем” – танцът, който променя представите за време – на 3 април във Варна

08.03.2023
Осем 1

Хореограф е Александра Драгова, позната и като една от най-успешните дами каскадьори в международните филмови продукции, които се снимат в България.

Смелият авторски спектакъл на новата денс звезда Александра Драгова въвлича 12 танцьори в провокативен водовъртеж от традиции и модерност, в който мистични числа разкриват тайните си в танци.

За пръв път във Варна на 3 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Предизвикателство за почитателите на съвременния танц, спектакълът „Осем“ на младия артист и хореограф Александра Драгова, идва в морската столица в рамките на Европейския музикален фестивал Варна. Александра, която нашумя у нас и в чужбина след успешните си участия в танцови конкурси и реалити формати, поднася на публиката един едновременно сериозен и провокативен проект, който изследва през движението на телата понятието “време”.

12 млади професионални танцьори реализират авторовия замисъл за освобождаване на човешкото съзнание от илюзията на времето. Миксът от култури от различни континенти, в които ще открием елементи с европейски, американски и индийски корени, докосва зрителите с вълнението на универсалния език на общуването чрез музика и танц.

Числата имат значение в този спектакъл. 12 танцьори, 12 части, всяка от тях – знак за един 12-месечен космологичен цикъл – така Александра Драгова гради модела на ритуалното време, в което всичко е един безкраен кръговрат. А какво означава числото 8 ще научим на 3 април от самото представление.

Осем 2

“Съвременният танц за мен е един универсален език – споделя Александра Драгова пред Нина Локмаджиева. – Той няма нужда от милиони думи, за да разкаже история, която ни вълнува. Танцът на нашето време може да се използва за разказването на каквато и да е лична, политическа или фантастична история, може да помага за развитието на обществото.” В своите хореографски решения младата българка е повлияна от въздействието на популярни американски школи, развиващи танцовото изкуство на афроамериканците.

Танцувала е в клипове на мега звезди като Дуа Липа и Рита Ора, явявала се е на международни конкурси в Русия и Европа, а в последните години е една от най-активно снимащите жени каскадьори в България.

Целият този сценичен опит и дава самочувствието да създаде впечатляващия спектакъл “Осем”.

Още за концерта на 3.04. от 19.00 ч. Зала 1 на Фестивален и конгресен център открийте тук: https://www.facebook.com/events/598175458411483

Билети – 20, 25, 30 лв., от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център:

https://bit.ly/41gXIjZ

Александра Драгова започва работа като независим хореограф през 2016 г. През следващите години тя развива уникален личен подход към хореографията и правенето на танци чрез многобройни проекти и сътрудничества, поставяйки основите на своята самобитна артистична визия. Носител е на Световната купа по танци в Букурещ, Румъния /2015/- състезание, в което участват над 18 000 млади танцьори от 38 държави на възраст от 4 до 25 години – в две категории: съвременни/модерни танци и шоу танци/джаз танци. Лауреат е на Голямата награда на Фондация „Димитър Бербатов” за постижения в изкуството /2016/ и на Годишните награди на Българската асоциация на хореографите „Златна муза“ за съвременна танцова хореография – млади артисти /2019/. Стипендиантка е на различни танцови школи и академии в Русия, САЩ, Италия, Испания, Англия, Сърбия, Северна Македония и др. Снима се в клипове на британските поп звезди Рита Ора и Дуа Липа.

Александра Драгова е разработила богат методически инструментариум и оригинален педагогически подход към правенето на танци. Тя редовно е канена да преподава във водещи руски, румънски и български танцови училища и институции, и успоредно с това предлага възможности за млади танцьори и творци да се потопят в нейната практика чрез стажове, семинари и майсторски класове.

Александра Драгова се изявява и като каскадьор. През последните две години тя участва в повече от 10 филмови и рекламни проекта, включително WAAD Iblees (MBC Studios, Кайро, Египет); Expendables 4, Memory (с Лиъм Нийсън и Моника Белучи); Паяжина (Lionsgate; Pointgrey Pictures).

Осем 3

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция „Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2023 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на Община Варна, Национален фонд “Култура” (ncf.bg) и със съдействието на “Експресгаранцион” и “Topola Skies”, “Солвей Соди”, “Логос” недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.

Нина Локмаджиева

Снимки личен архив

Други