Днес е 12.06.2024

Изложба „Плакатът“ на Людмил Чехларов във Варна

02.03.2023
Плакатът на Чехларов

Изложба „Плакатът“ на Людмил Чехларов гостува в Градската художествена галерия – Варна. Колекцията представя дарение, което Художествената галерия – Добрич, получава преди малко повече от година от автора. Откриването е на 6 март от 18:00 на ул. “Л. Каравелов” 1.

Изложба, която събира в цялост приноса на едно от големите имена в българското изкуство в областта на приложната графика, пристига на 6 март във Варна и ще бъде експонирана в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Под лаконичното име „Плакатът“ тя представя творчеството на Людмил Чехларов – един от доайените на сценичния плакат у нас. Изложбата е организирана от Художествена галерия – Добрич, и е свързана с впечатляващо дарение, което музеят получава от проф. Чехларов в края на 2021 г. Дарението хронологично документира творческия път на Людмил Чехларов, формирането на визуалния му почерк и влиянието му върху развитието на съвременния плакат в България. Централно място в колекцията заемат театралните афиши на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“ – София, от 60-те години на ХХ век до наши дни. Людмил Чехларов е роден в Добрич, завършва Националната художествена академия, специалност „Плакат“, в курса на проф. Александър Поплилов. Веднага след Академията започва работа като плакатист в Държавния сатиричен театър. Носител е на многобройни национални и международни отличия в областта на плаката. Един от основателите на Триеналето на театралния плакат в София. Дълги години е сред уважаваните преподаватели в НХА, професор по приложна графика. Плакатите на Людмил Чехларов са провокативни и предизвикват зрителя да влезе в театралната зала и да открие какво се крие зад неговите образи.

Преди разполагането на изложбата в Градската художествена галерия на Варна, Недко Недков, директор на Художествена галерия – Добрич, организатор на изложбата, споделя пред Нина Локмаджиева замисъла на този мащабен проект:

“Проектът ни “Плакатът” включва 4 пътуващи изложби, във Варна е третата поред, след като вече гостувахме в Шумен и в Силистра. В края на март ще бъдем в Бургас. Самият проект е по повод голямото и щедро дарение, което Людмил Чехларов направи на нашата галерия – това е целият му личен архив от творби, които е рисувал и събирал през съзнателния си живот (щателно подредени по години), през всичките години, когато е работил за Сатирични театър в София, а и не само. Колекцията включва 155 оригинални плаката, изработвани на ръка в почти оригинален размер – за предаване в печатницата, както и над 250 тиражни плаката, вече излезли от печат и разпространявани по афишарките в София в този период, има също и проекти за пощенски марки и запазени знаци. Ценното в случая е както големият брой произведения в колекцията, така и високото професионално ниво, което Людмил Чехларов представлява в българския плакат, смея да твърдя, и в световния. Той е един от основателите, заедно с още няколко големи имена през 80-те години, които създават и утвърждават така наречената Българска плакатна школа. Сред организаторите е и на големите плакатни изложби, които продължават и сега под формата на Триенале на сценичния плакат в София. Бил е дълги години жури на тези изложби, разбира се, и участник, и не само в тях, а и в представителни изложби на българския плакат по целия свят.

За нас е чест, че проф. Чехларов избра нашата галерия – той е роден е в Добрич и тук са минали детските му години. Макар че в творческите си години не е живял в родния град, ние се ласкаем и от мисълта, че е избрал Добричката галерия като правилното място за най-добро съхраняване на своята колекция. Ние приемаме това като форма на оценка за нашата работа и с нашите проекти се опитваме по скромен начин да му върнем жеста и да направим всичко възможно за съхранението и популяризирането на дарението. Като своеобразна благодарност на това щедро дарение ние се амбицирахме да направим всичко възможно, за да бъде продължен интересът към неговото творчество и към българския плакат.

Направихме два проекта през миналата година – единият е за създаване на представителен каталог на цялото това дарение, на цялата колекция. Този проект е към Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg/), реализирахме го в много кратки срокове и бих искал да изкажа огромна благодарност към екипа – колегите, които се включиха в изработката на каталога – от заснемането, през обработката на творбите, до дизайна на плаката. Успяхме до края на 2022 г., буквално една година след дарението, да издадем този каталог. Това е двуезично, луксозно издание, с много високо качество. Вторият проект, част от който са пътуващите изложби, е подкрепен от Министерството на културата и цели популяризиране и представяне на каталога пред различните публики в четирите града. Радват се, както изложбите, така и каталогът, на добър интерес във всеки град, където гостуваме – това са университетски центрове с много студенти, които се занимават в тази сфера – на плаката. Заключителната ни изложба ще бъде в края на март в Бургас, където ще гостуваме на специалността “Плакат и визуална комуникация” на филиала на НХА в морския град. Заедно с тях ще направим представянето на каталога и един уъркшоп, на който ще запознаем студентите с творчеството на Людмил Чехларов. А това е изключително важно за младото поколение, защото всички творби, включени в изложбата, са така наречените аналогови плакати. Работени са през годините, когато е нямало компютри, без програми и изцяло на ръка, нещо, което младите творци рядко правят.”

Изложбата и каталогът се реализират по проекти на ХГ-Добрич, финансирани от Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg/) и от Министерство на културата по програма „Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“.

Откриването на изложбата “Плакатът” е на 6 март, понеделник, от 18:00.

Експозицията ще остане в Градската художествена галерия на Варна на ул. “Л. Каравелов” 1 до 23 март 2023.

Нина Локмаджиева

Снимки/репродукции: ХГ-Добрич

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

http://varnacityartгallery.com

Други