Днес е 12.06.2024

Европейският музикален фестивал Варна 2023 започва на 23 март

23.02.2023
Европейският музикален фестивал Варна 2023

Любимият на варненските ценители пролетен фестивал се завръща в традиционния си сезон и ще радва с ярки концерти през март и април.

Хитовете в програмата са в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център – съвременният български танцов спектакъл “Осем” на 3 април и “Фламенко трибют на Пат Матини” на Сантяго Лара квартет от Испания с участието на звездата Мерседес Руиз на 23 април.

Европейският музикален фестивал Варна се завръща със силна селекция от ярки имена в своето обичайно и търсено от публиката на морската столица годишно време. След три трудни пандемични години, през които организаторите бяха принудени да го провеждат през есента и в съкратен обем, сега фестивалът отново ще оцветява в музика и танц от висока класа първите месеци на пролетта.

“Тази година ние възстановяваме традиционния формат на нашия форум – споделя Мария Кондова, директор на Европейския музикален фестивал, – и за нас това е стъпка към юбилейното 20-о издание, което готвим за 2024 г. В програмата сме включили пет концерта, които в своето разнообразие изразяват отчетливо идеята на фестивала – да среща варненската публика с открояващи се, високо професионални, новаторски и мултижанрови проекти, които имат подчертано фестивално излъчване и успешно се реализират на съвременния европейски подиум.

Откриването ще бъде на 23 март с двама млади артисти, които за втори път идват по наша покана, защото грабнаха сърцата на варненската публика миналата година. Изгряващата на европейските сцени българска цигуларка Йоанна Русева и френският пианист Гийом Венсан, лауреат на престижния световен клавирен конкурс „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ в Париж, ще музицират заедно с Български камерен оркестър – Добрич, с диригент Арто Чифчиян. Невероятната зрялост, която двамата като тандем проявиха в майсторската интерпретация на една трудна камерна програма, ни даде увереност да продължим да следим и подкрепяме тяхното ускорено израстване и да им поверим откриването на фестивала. Те ще изпълнят Концерт за пиано, цигулка и струнен оркестър от Феликс Менделсон-Бартолди. В програмата ще чуем още Увертюра към операта „Алцеста“ от Глук и рядко изпълняваната „Серенада върху шведски народни песни“ от Макс Брух.”

Още за концерта на 23.03. от 19.00 ч. в Градската художествена галерия открийте тук: https://www.facebook.com/events/1344268259728986

Билети – 15 лв., от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център: https://bit.ly/3xIpt7l

Осем - Александра Драгова
Авторски спектакъл на Александра Драгова “Осем”

На 3 април съвременният български танц стъпва на сцената на Европейския музикален фестивал Варна с авторския спектакъл на Александра Драгова “Осем”. Вихрената Александра, открита от фондацията на Димитър Бербатов през 2016 г. като едно от успелите деца на България, преминава през различни конкурсни формати у нас и в чужбина и сега поднася на публиката един завършен спектакъл – от идеята до хореографията и режисурата. В танцовото шоу участват с много отдаване 12 млади професионални танцьори, които пресъздават идеите на Александра за цикличността на ритуалното време, върху което се проектират въпросите за мястото на човека във вечността. Различни култури са вплетени в музикалната тъкан и в хореографските решения на “Осем”, за почитателите на танца ще бъде предизвикателство да откриват техните влияния. Това е един спектакъл, който отваря път и към познавачите на съвременния танц, и към най-младите и ентусиазирани от радостта на движението публики. “Осем” е част от модула “Имена от бъдещето” на Европейския музикален фестивал Варна.

Още за концерта на 3.04. от 19.00 ч. Зала 1 на Фестивален и конгресен център открийте тук: https://www.facebook.com/events/598175458411483

Билети – 20, 25, 30 лв., от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център: https://bit.ly/41gXIjZ

Модулът “Musica da camera” ще представи на 12 април в Градската художествена галерия двама уважавани артисти, обичани от публиката на своя роден град – цигуларя Димитър Буров и пианиста Людмил Ангелов. Великолепни интерпретатори, посрещани с аплаузи на най-високите сцени на Европа, те не пропускат да излязат и пред своята родна публика и сега ще зарадват варненските си почитатели с изтънчена програма, включваща Соната за цигулка и пиано KV 301, сол мажор, от Моцарт, Фантазия за цигулка и пиано, D934, до мажор, от Шуберт. Познавачите ще оценят факта, че ще прозвучи и Соната за цигулка и пиано, ла мажор, от Цезар Франк – едно от най-красивите и трудни произведения за цигулка и пиано в световната музикална литература.

Още за концерта на 12.04. от 19.00 ч. Зала 1 на Фестивален и конгресен център открийте тук: https://www.facebook.com/events/713914967053034

Билети – 15 лв., от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център: https://bit.ly/3YUU25J

Страстта на фламенкото и свободата на джаз импровизацията ще се завъртят в чувствен спектакъл на 23 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна с “Фламенко трибют на Пат Матини” на Сантяго Лара квартет. Варненската публика има привилегията да стане част от първото гостуване в България на един от най-ярките млади испански джаз и фламенко китаристи Сантяго Лара. Ще бъде представен премиерно авторският му албум “Фламенко трибют на Пат Матини”, който включва оригинални аранжименти с елементи на автентично фламенко на музиката на една от живите легенди в световния джаз – китариста Пат Матини. Издаден от звукозаписния гигант Warner Music, албумът “Фламенко трибют на Пат Матини” печели многобройни награди и е представян на престижни сцени като Фестивала в Херес, Фламенко биенале – Севиля, Фламенко театър Sadler’s Wells и др. Заедно с Лара на сцената на Зала 1 ще излязат Мигел Лопес, пиано, Игнасио Синтадо, бас, Педро Наваро – барабани и перкусии.

Огън към музиката в спектакъла ще добави със своя фламенко танц легендарната Мерседес Руиз, адмирирана по цял свят танцьорка, истински посланик на испанската танцова култура. Варненската публика обикна Мерседес Руиз от първия й гастрол през 2014 г. и сега ще бъде развълнувана да види отново царствената дама на танца на страстта.

Още за концерта на 23.04. от 19.00 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна открийте тук: https://www.facebook.com/events/523457326596269

Билети – 20, 25, 30, 40, 50 лв. от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център: https://bit.ly/3SoQeqZ

Милен Кукошаров
Милен Кукошаров

Crossover модулът на фестивала ще предложи интересен формат за среща с едни от най-успешните български джаз музиканти. На 26 април в Градската художествена галерия джаз пианистът, композитор и аранжор Милен Кукошаров ще събере своите колеги и приятели Николета Хайтова – флейта, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – барабани. Всички те влизат в авторския проект на Кукошаров “Windharmonium ensemble”. Проектът е своеобразна симбиоза между жанра на камерната и филмова музика, джаза и импровизацията – признава авторът, като пояснява, че “Windharmonium” е въображаема музикална кутия със собствена душевност, биография и музикални решения“.

Още за концерта на 26.04. от 19.00 ч. в Градската художествена галерия открийте тук: https://www.facebook.com/events/516769730614600

Билети – 20 лв., от сайта и Билетния център на Фестивалния и конгресен център: https://bit.ly/3ILt0YO

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция „Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2023 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на Община Варна, Национален фонд “Култура” (ncf.bg) и със съдействието на “Експресгаранцион” и “Topola Skies”, “Солвей Соди”, “Логос” недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.

Нина Локмаджиева

Снимки личен архив на изпълнителите

Други