Днес е 22.09.2023

Започва фестивалът “78 години от началото” на НУИ „Добри Христов“ – Варна

21.02.2023
НУИ Добри Христов Варна

Откриването е на 25 февруари в Градската художествена галерия на морската столица с традиционен концерт – поклон към основателите на елитното училище.

Красив празник на талантливата младост, фестивалът на изкуствата, който с всяко свое издание отбелязва поредната година от създаването на легендарното варненско Музикално училище, сега е под мотото „78 години от началото“. Организаторите от Националното училище по изкуствата “Добри Христов” ще зарадват почитателите на музикалните, танцовите и изящните изкуства с поредица от увличащи събития.

„Варненското училище по изкуствата има дългогодишни традиции в създаването на професионални кадри и една от тайните на този успех е артистичното сътрудничество между учители и ученици, което е наша запазена марка – признава директорът Румяна Петрова. – С колегите и учениците нямаме търпение да споделим с публиката този взрив на артистична енергия, който се получава от смесването на рутината и младежкия порив.“

Традиционният концерт на 25 февруари, с който училището отдава почит на своите основатели, ще представи шедьоври на класическото и фолклорното музикално изкуство, изпълнени от солисти и камерни състави. Символично е началото на концерта, в което ученици и учители ще бъдат рамо до рамо на музикалната сцена на Градската художествена галерия като Симфониета „Добри Христов“ с диригент Стефан Славчев в Моцартовата увертюра „Сватбата на Фигаро“.

В програмата на концерта „78 години от началото“ са включени още великолепни образци на световната и българска класика, както и фолклорни и съвременни произведения. Ще чуем “Хорал” от Джовани Пиерлуиджи ди Палестрина, изпълнен от Квартет цугромбони с ръководител Валери Пашов. Пианистката Лилия Николова ще поднесе “Полонез” в ре-минор от Шопен, а сопраните Антоана Илиева и Виктория Тодорова ще бъдат заедно в Дует на Графинята и Сузана от операта „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, на рояла ще им акомпанира Борил Христов. Инструментални изпълнения ще поднесат на публиката Никола Данев – флейта, и Тимур Бакуревич – китара, с “Антракт” от Жак Ибер, както и Струнен квартет с ръководител Ваня Николчева, който ще представи Престо от Струнен квартет №8 от Щуберт.

В музиката на новото време ще ни пренесат Кларинетен квинтет с ръководител Пламен Павлов с пиесите на Гершуин – “Лиза” и “Тико-Тико”, и Клавирно дуо с ръководител Диана Карайотова с Танц от Красимир Тасков. “Поема” от Зденек Фибих ще поднесат малките цигулари от ансамбъл “Виолино” с ръководител Антоанета Илиева, на рояла ще е Елица Николова. „Швейцарският овчар“ от Пиетро Морлаки ще бъде изпълнена от София Иванова – флейта, на рояла – Иво Бонев. Пианистката Денислава Хаджиденева ще ни насочи към българското музикално наследство с “Миниатюри” от Димитър Ненов. Прелюдия и Алегро от Еужен Боца ще прозвучат в изпълнението на Хари Асенов – цугтромбон, на рояла – Мария Янева. “Етюд-Картина” оп. 39 №1 от Рахманинов ще изпълни Борил Христов – пиано. Една от най-съвременните творби в програмата – “Асвентурас” от Алексей Герасимец ще поднесе Ева Аенска – ударни инструменти.

Финалът на този емоционален концерт ще дойде с български ритми. “Мегданско хоро” от Алексей Енчев в аранжимент на Николай Йорданов ще представи Борислав Лазаров – гайда, на рояла – Елица Николова. Накрая на сцената ще излезе Представителният духов оркестър на училището с диригент Любомир Александров за празнично Дайчово хоро.

Началото на концерта е в 18:00 в Градската художествена галерия на Варна. Вход свободен!

Още за програмата на фестивала, който продължава до края на май 2023, открийте във Фейсбук страницата на НУИ “Добри Христов” https://www.facebook.com/nui.varna

Нина Локмаджиева

Снимки Росен Донев

Снимките са от концерти на НУИ “Добри Христов” през 2021-2022 г.

Други