Днес е 12.06.2024

Роберто Фонсека и Нови български гласове във Варна през юли

13.02.2023
Роберто Фонсека и Нови български гласове – ще покори Пловдив, Варна и София в началото на юли

Музикалната магия „Отвъд нотите” – Роберто Фонсека и Нови български гласове – ще покори Пловдив, Варна и София в началото на юли. Номинираният за „Грами” пианист Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club и носителите на Latin Grammy хор “Нови български гласове” с диригент Георги Петков се завръщат в България след успешната си европейска премиера пред 3500 души на престижния фестивал Jazz In Marciac във Франция.

Българският фолклор, пречупен през призмата на кубинската чувствителност, вплетен в нещо ново и необикновено – нещо “отвъд нотите”! Възхищението на Роберто Фонсека от българския фолклор датира отдавна и е засвидетелствано още през 2009 в албума му Akokan с композицията Bulgarian, която оттогава неизменно присъства в програмата на неговите концерти. “Всеки, който чуе българско хорово пеене” – казва Роберто – “бива разтърсен из основи – от хармониите, от мелодиите, от начина на изпяване, дори от ритъма.” И когато пред гениалния кубински пианист се явява възможността да работи с български хор, той не се колебае – “Това е мистерия, която, съчетана с мистерията на кубинската традиционна музика, е нещо удивително”.

Ако се вслушаме в традиционните мелодии, които хор Нови български гласове преплитат с музиката на Роберто Фонсека, който ту свири перкусивно на пианото, ту ни покорява с деликатността на пръстите си, разбираме какво има предвид пианистът, когато казва “Щом се обърнеш към другия с уважение и с желание да научиш нещо от него, и основната цел е да преживееш пълноценно музиката, а с нея и радостта от живота, тогава красотата идва сама.”

На сцената ще видим Роберто Фонсека в компанията на Янди Мартинес – бас и Рули Ерера – ударни, и талантливите момичета от спечелилия Latin Grammy хор Нови Български Гласове под диригетството на проф. д-р Георги Петков, който е и автор на вълнуващите вокални аранжименти. В тази продукция на „Джаз Плюс” (София) и „Монтуно Продуксионес” (Барселона) ще можем да чуем нов, мащабен вокален аранжимент на Георги Петков на пиесата на Роберто Фонсека “Bulgarian”. “Този аранжимент ме кара да се уверя в съществуването на Бог”, заявява Роберто Фонсека, като вижда нотите, изпратени му от маестро Петков.

Каним ви да усетите тази мистерия на 30 юни в Пловдив (лятна сцена “Орфей”), на 2 юли във Варна (Летния театър) и на 4 юли в Софя (зала “България”).

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура” – Програма “Възстановяване и развитие на частни организации”.

За повече информация:https://jazz-plus.com

Билети в мрежата на Ивентим – https://eventim.bg

Билетите са с промоционaлна цена до средата на месец февруари!

*****

Историята на тази концертна програма започва през далечната 2008 г., когато кубинският пианист Роберто Фонсека гостува на фестивала Джаз Плюс със своя квинтет. Неговият забележителен концерт в зала “България” беше последният от европейското му турне и затова Роберто имаше възможност да се наслади на няколко свободни дни, потапяйки се в атмосферата на стара София. Така се роди пиесата му Bulgarian, която беше включена в следващия му албум Akokan (2009). В представянето на албума пред медиите Роберто Фонсека говореше с възхищение за българския фолклор като извор на вдъхновение, с неговите неравноделни ритми и многопластово звучене – и разбира се, оттогава и до днес Bulgarian винаги е част от концертната му програма. По онова време Роберто ни сподели, че мечтае да направи съвместен проект с български вокален състав. Той бе влюбен в една конкретна песен – “Девойко мари хубава” – и всеки път настръхваше, като чуеше първите тонове от нея.

Няколко години напред във времето – през 2012 – в София беше сформиран камерен хор Нови български гласове специално за друг подобен фюжън проект – Еструна. Този проект е единственото в света смесване на фламенко и български фолклор, като от испанска страна участва един от големите съвременни фламенко певци – Арканхел. Музиката от този концертен проект, роден в България, покори Испания с над 40 концерта и беше записан и издаден в албума на Арканхел Al Este del cante. Този албум спечели Latin Grammy през 2018 година.

През 2018 година, по време на поредния си концерт в София, Роберто Фонсека, развълнуван от срещата си с хор Нови български гласове, както и впечатлен от музиката в албума Al Este del cante, обяви от сцената, че следващото му идване в София непременно трябва да е със съвместен проект с този талантлив хор!

Работата по този проект започва в невъзможната пандемична година 2020 г. С репетиции в Zoom и интензивна кореспонденция на идеи и аранжименти между проф. д-р Георги Петков в София и Роберто Фонсека в Хавана. Роберто Фонсека се доверява на таланта на младите български певици и на опита на Георги Петков, който е правил аранжименти на български фолклор за множество международни изпълнители – Енрике Моренте, Антонио Замбужо, Адриано Челентано, Сезен Аксу, Миша Алперин, музикантите от Тува и, разбира се, за спечелилия Latin Grammy албум на Арканхел.

Съвместната програма на Роберто Фонсека и хор Нови български гласове беше представена за първи път пред публика в София през юли 2021 и за първи път пред международна публика на главната сцена на един от най-престижните европейски фестивали – Jazz In Marciac в Марсиак, Франция. Завладяващото изпълнение на съвсем новата им програма пред 3500 души публика беше предавано на живо по френското Radio France Music и снимано за телевизия. Няколко пиеси може да бъдат гледани на видео и на сайта на Джаз Плюс (www.jazz-plus.com) – едно свидетелство как българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация, приемана възторжено от международната публика. И надникване към това, което ни очаква в София, Пловдив и Варна през юни и юли 2023 г.

За повече информация: https://jazz-plus.com

Билети в мрежата на Ивентим – https://eventim.bg

Източник на информацията: Джаз плюс

Други