Днес е 25.06.2024

Именитият кларинетист Росен Идеалов събужда духа на романтизма в концерт на 17 февруари във Варна

03.02.2023
Духът на романтизма, Росен Идеалов, Надежда Цанова

Прочутият инструменталист ще представи заедно с едно от най-нашумелите млади имена в българската клавирна школа Надежда Цанова в Градската художествена галерия на Варна естетска програма основно от произведения на композитори от епохата на романтизма. Концертът е част от проекта на “Елит Проджектс Мениджмънт” “Нова музикална сцена”, подкрепен от Национален фонд “Култура”.

След възторжено адмирираната от публиката лирична красота на песенния цикъл “Зимен път” от Шуберт, поднесен проникновено от баса Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова в последния януарски ден, проектът “Нова музикална сцена” кани варненските ценители камерната музика на още една среща с традициите на романтизма. На 17 февруари в Градската художествена галерия на Варна един от най-уважаваните български кларинетисти – Росен Идеалов и пианистката Надежда Цанова ще изпълнят програма под мотото “Духът на романтизма”.

“Уважаваният и многократно награждаван български кларинетист Росен Идеалов и талантливата млада пианистка Надежда Цанова са успешен творчески тандем, чиито изяви на концертния подиум печелят овациите на публиката и високата оценка на музикалната критика – споделя директорът на “Елит Проджектс Мениджмънт” Мария Кондова. – Програмата, с която двамата виртуозни изпълнители се представят в проекта „Нова музикална сцена“, е вдъхновена от естетиката на музикалния романтизъм, за който Росен Идеалов споделя, че е „не просто стил, а състояние на духа.“ Варненските меломани ще имат възможността да се докоснат до майсторската интерпретация на емблематични романтични творби за пиано и кларинет. Сред тях са бляскавото Grand duo Concertante от Карл Мария фон Вебер със своя виртуозитет и бравурност в диалога между двата инструмента, и философската, надхвърляща далеч задачите на своя жанр, „симфонично“ звучаща Соната оп. 120, №1 от Йоханес Брамс. Рядко изпълняваните в България „Фантастични пиеси“, оп. 43 от датския композитор Нилс Гаде обогатяват програмата с духа на северната романтична естетика и приказното влияние на скандинавския епос. Финал на концерта ще постави Сонатата за кларинет и пиано от Ленард Бърнстейн, която, въпреки че е отдалечена от епохата на романтизма, се родее с нея по своя дух и въздействие.”

Росен Идеалов

Д-р РОСЕН ИДЕАЛОВ е потомствен варненец, внук на легендарния през първата половина на ХХ век актьор Идеал Петров. Възпитаник е на Варненското музикално училище „Добри Христов“ и на НМА „Проф. П. Владигеров“ – София, която завършва в класа на проф. Сава Димитров по кларинет и на проф. Константин Чилев по камерна музика. Участва в майсторски курсове на Аурелиан-Октав Попа за съвременна музика и интерпретация. Лауреат е на Седмото общобългарско състезание за певци и инструменталисти (1984 г.) в специалностите кларинет и камерна музика. Носител е на редица престижни награди като „Златно петолиние“/2005 г./ за високи художествени постижения и принос за разпространението на българската музика, „Златна лира“/2009 г./ за върхови постижения в изпълнителското изкуство и високи педагогически постижения, „Кристална лира“/2012 г./ на СМТДБ в категорията “Камерна музика” заедно с виолончелистката Георгита Бояджиева за компактдиска „Диалози“.

Росен Идеалов концертира активно близо 40 години като солист и камерен изпълнител у нас и в чужбина – Италия, САЩ, Германия, Италия, Австрия, Чехия, Русия, Словакия, Унгария, Китай, Корея, Румъния, Македония и др. Репертоарът му наброява над 650 произведения от Ренесанса до наши дни. Изключително е търсен като изпълнител на съвременна музика. Над 250 музикални произведения са написани специално за него от изтъкнати български композитори от различни поколения.

Бил е солист на най-добрите български симфонични, камерни и духови оркестри. Участвал е на престижни международни музикални форуми и фестивали – Wien Modern, Triest Prima, „Варненско лято“, „Софийски музикални седмици“, „Мартенски музикални дни“ „Салон на изкуствата“, „Аполония“, Musica Nova, „Звук и връзка“ – София и др. Многобройни са студийните му звукозаписи за фонда на Българското национално радио и Българската национална телевизия. Има над 16 компактдиска.

От 2006 г. Росен Идеалов е асистент в катедра „Камерна музика“ в НМА „П. Владигеров” и преподавател по камерна музика, кларинет и оркестрово свирене в НМУ „Л. Пипков “ в София от 1999 г. През 2021 г. защитава докторска дисертация към катедра „Камерна музика и съпровод“ при НМА „Панчо Владигеров”.

Надежда Цанова

НАДЕЖДА ЦАНОВА учи в НМА „Панчо Владигеров“ – София при проф. Стела Димитрова-Майсторова и проф. Илия Чернаев. През 2011 г. се дипломира с магистърска степен по пиано и започва специализация в Кралската консерватория в Брюксел под ръководството на проф. Боян Воденичаров. Младата пианистка получава и най-високото отличие на “Школа Канторум” в Париж – Diploma di concert. Участвала е в майсторски класове на проф. Марчела Крудели, проф. Валерий Шкарупа, Пламена Мангова, проф. Боян Воденичаров, проф. Маурицио Морети, проф. Дмитрий Башкиров.

Надежда Цанова е носител на над 20 награди и отличия от български и международни конкурси, сред които – три “Гран При”, четири първи награди, три втори награди, четири трети награди и четири специални награди. През 2013 г. печели Първа награда на Международния конкурс за пианисти „Флейм“ в Париж. Участвала е във фестивалите “Пианисимо”, “Аполония”, “Австрийски музикални седмици”, Международен фестивал “Боса Антика” в Сардиния – Италия, “Моцартеум” в Залцбург.

Надежда Цанова е била солист на Академичния симфоничен оркестър “П. Владигеров”, Симфониета София, Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, както и на симфоничните оркестри на Сливен, Пазарджик и Харков (Украйна). Концертирала е в Италия, Белгия, Германия, Испания, Португалия, Украйна, Унгария, Австрия, Полша, Чехия, Словакия, Италия, САЩ, Япония, Китай и др. Участва също в телевизионни предавания и записи за фонда на Българското национално радио.

Цена на билетите – 15 лв. Билети от Билетния център на Фестивален и конгресен център Варна и онлайн: https://fccvarna.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5/%D0%B4%D1%83%D1%85%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0

Един час преди началото на концерта билети ще се предлагат на място в Градската художествена галерия.

Проектът “Нова музикална сцена” се реализира от „Елит Проджектс Мениджмънт” с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg) по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации” и с партньорството на ММФ “Варненско лято”, МФ “Мартенски музикални дни”, Фестивал на оперното и балетно изкуство – Стара Загора, Община Велико Търново, Община Шумен, Община Добрич, Къща-музей “Панчо Владигеров” – София, НУИ “Добри Христов” Варна, ГПЧЕ “Йоан Екзарх” – Варна. Медийни партньори са БНТ – Варна, БНР – Радио Варна, Impressio.bg, Moreto.net, ArtVarna.bg.

Нина Локмаджиева

Снимки личен архив

Други