Днес е 23.04.2024

Зодиакът на Диана Стоилова в Градската художествена галерия – Варна

02.02.2023
Диана Стоилова, Стрелец, Зодиак

Акварелите на българската художничка, която живее във Виена, достигат в достъпна форма до приятелите на изкуството като репродукции и картички, които се предлагат на щанда на Галерията.

Следвайки мисията си да насърчава достъпа до изкуство на варненци и гостите на морската столица, Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, предлага на своите посетители една непринудена среща с творби на утвърдената у нас и в чужбина българска художничка Диана Стоилова.

Изкуството на Диана Стоилова е познато на варненските ценители от участието й в редица артистични прояви в нейния роден град. Родена в семейството на големия европейски художник Стоимен Стоилов и възпитана в духа на перфекционизъм и полет на въображението, Диана Стоилова завършва Националната художествена академия в София със специалност „Графика” в класа на Петър Чуклев. Продължава в Университета по изобразително изкуство във Виена при проф. Волфганг Хутер. От 2000 г. насам има самостоятелни изложби в Европа, САЩ и Австралия. Нейни творби участват редовно в Салона на рисунката и акварела в „Гранд пале” в Париж. Тя живее и работи във Виена, но връзката й с България и родния град продължава да бъде силна със самостоятелни и колективни изяви.

Специално за Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, Диана Стоилова е подготвила репродукции и картички с един от най-популярните си цикли – Знаците на зодиака. 12-те композиции събират характерните за нейната изтънчена образност символи на живота и космическата хармония. Заедно с парада на съзвездията и разноликите слънца в тях се вплитат мъжки и женски фигури, флорални и анималистични мотиви, знаци от исторически пластове от културите на различни епохи в човешката цивилизация.

Репродуцирани с високо качество, те се предлагат във вариант с паспарту с цена 20 лв. или като картички са в традиционен пощенски формат с цена 2 лв.

Репродукциите могат да се открият на щанда на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна на ул. “Л. Каравелов” 1.

Нина Локмаджиева

Репродукции: Александър Николов

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

http://varnacityartgallery.com

Други