Днес е 25.06.2024

На 31 януари, рождения ден на Шуберт, е премиерата във Варна на неговия песенен цикъл “Зимен път”

30.01.2023

Точно на рождения ден на великия романтик Франц Шуберт неговите песни по стихове на Вилхелм Мюлер ще прозвучат в Градската художествена галерия на Варна. Ще ги изпълнят басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова.

Концертът е част от проекта “Нова музикална сцена”.

Зимен път

В самия ден, в който е роден един от най-лиричните композитори на романтизма Франц Шуберт (1797 – 1828 г.) – 31 януари, в Градската художествена галерия на Варна ще бъде първото цялостно представяне в морския град на прочутия песенен цикъл “Зимен път”. То се случва в рамките на проекта “Нова музикална сцена” на “Елит Проджектс Мениджмънт”, подкрепен от Национален фонд “Култура”.

Шуберт портрет от Вилхелм Аугуст Ридер,
Франц Шуберт, портрет от Вилхелм Аугуст Ридер, източник Уикипедия

Франц Шуберт е роден в предградие на Виена на 31 януари 1797 г. През своя труден и разтърсван от емоции кратък живот той създава над 600 песни по стихове на големите поети на своето време, 9 симфонии (най-известна от които е осмата – „Недовършена“), около 20 опери, 17 увертюри, 15 струнни квартета, камерни ансамбли (сред тях клавирния квинтет „Пъстървата“), клавирни творби и произведения с танцов характер. Неговото песенно творчество го превръща в най-нежния лирик на романтизма.

Във Варна ще чуем в цялост последния голям вокален опус на Шуберт – цикъл от 24 песни по поеми на Вилхелм Мюлер, създаден през 1927 г. – “Зимен път” – еманация на романтичната чувственост с проникновено изживяване на любов и страдание, самота и болка.

Песните ще поднесат басът Ивайло Джуров, солист на Държавна опера – Стара Загора, изтънчен интерпретатор на камерната вокална лирика, и пианистката Деница Петрова. Ивайло Джуров е и преводач от немски на текстовете на Вилхелм Мюлер.

Ивайло Джуров и Деница Петрова

Приглушеното театралното осветление, в унисон с вълненията на лирическия герой, ще помогне на публиката да съпреживее посланията на епохата на романтизма.

Цена на билетите – 15 лв. Билети от Билетния център на Фестивален и конгресен център Варна и онлайн: https://fccvarna.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5/%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%8A%D1%82

Един час преди началото на концерта билети ще се предлагат на място в Градската художествена галерия.

Нова музикална сцена

Проектът “Нова музикална сцена” се реализира от „Елит Проджектс Мениджмънт” с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg) по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации” и с партньорството на ММФ “Варненско лято”, МФ “Мартенски музикални дни”, Фестивал на оперното и балетно изкуство – Стара Загора, Община Велико Търново, Община Шумен, Община Добрич, Къща-музей “Панчо Владигеров” – София, НУИ “Добри Христов” Варна, ГПЧЕ “Йоан Екзарх” – Варна. Медийни партньори са БНТ – Варна, БНР – Радио Варна, Impressio.bg, Moreto.net, ArtVarna.bg.

Нина Локмаджиева

Снимки личен архив

Други