Днес е 25.06.2024

Филми с номинации за Оскар на София филм фест във Варна

27.01.2023
София филм фест във Варна

За поредна година в програмата на София филм фест във Варна ще има филми с номинации за Оскар.

София филм фест във Варна ще се проведе тази година от 21 до 31 март във Фестивален и конгресен център. Варненци и гости на града ще имат възможност да гледат 17 прожекции в основната програма на филми от цял свят.

Тазгодишното 14 -то издание на „София Филм Фест – Варна” отново ще позволи на любителите на седмото изкуство да избират сред заглавия, номинирани или отличени само месец-два по-рано на такива световни форуми като „Берлинале”, „Кан”, „Венеция” и „Оскар”-ите.

Тар

„Тар“ на Тод Фийлд със сигурност ще добави още награди към стотиците номинации и призове от цял свят. В този уникален емоционален и провокиращ разказ избухва за пореден път таланта на Кейт Бланшет. Ето какво споделя режисьорът Тод Фийлд: „Сценарият е написан за една актриса – Кейт Бланшет. Ако тя беше отказала, филмът никога нямаше да види бял свят… Привилегията да работиш с творец от такъв калибър е нещо, което не може да се опише с думи. Във всяко едно отношение това е филм на Кейт.“ „Тар“ получи шест номинации – в категориите за оригинален сценарий, монтаж, операторско майсторство (Флориан Хофмайстер), режисура, актриса в главна роля (за Кейт Бланшет) и най-добър филм за 2022 година.

Сред номинираните за най -добър международен филм са носителят на „Златен глобус“ в същата категория, две награди от фестивала във Венеция и още десетки призове и номинации „Аржентина, 1985“, както и вторият фим на Лукас Донт „Близо“, на който беше присъдена голямата награда на журито в Кан, още 30 отличия и над 40 номинации от фестивали в цял свят.

Аржентина, 1985

„Аржентина, 1985“ е вдъхновен от истинската история на прокурорите Хулио Страсера и Луис Морено Окампо, които дръзват да разследват най-кървавата аржентинска военна диктатура. Извън обхвата на все още силното военно присъствие, в условия на неукрепнала демокрация, Страсера и Окампо формират млад екип юристи, който влиза в неравна битка. Подложени на непрекъсната заплаха, те се състезават с времето, за да постигнат възмездие за жертвите на режима.

Близо

Филмът на Лукас Донт е сред петте заглавия, номинирани за Наградата на публиката LUX, която се присъжда повече от десетилетие от Европейския парламент. Историята проследява Лео и Реми – те са 13-годишни и са най-добри приятели. През лятото са неразделни, но началото на учебната година идва с нови проблеми, които поставят на изпитание тяхната интимна и привидно неразрушима връзка. „Близо“ е превратен и незабравим портрет на пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението.

Източник: София филм фест

Други