Днес е 14.07.2024

Владимир Димитров – Майстора в календара на Градската художествена галерия – Варна за 2023 година

16.12.2022
Календар ГХГ-Варна Владимир Димитров-Майстора

Владимир Димитров – Майстора в календара на Градската художествена галерия – Варна за 2023 година

7 шедьовъра на българския класик, 140 години от чието рождение отбелязваме тази година, са в календара на галерията за 2023.

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, посреща новата 2023 година по традиция с почит към една от големите фигури в българското изкуство. Владимир Димитров-Майстора (1882-1960) е изборът на екипа на музея за новия календар. Отиващата си година преминава под знака на 140-годишнината от рождението на Майстора и Варненската галерия отбелязва огромния принос на художника към българската национална култура с репродукции, притежание на нейните фондове. През годината беше реализиран и проектът “Лято в галерията” от обучителната програма на варненския културен институт, в който децата рисуваха по образци на видните представители на движението “Родно изкуство” Владимир Димитров – Майстора, Иван Милев, Цанко Лавренов и Васил Стоилов. Техните ценни оригинали дойдоха във Варна като резултат на партньорството между ГХГ-Варна и Софийска градска художествена галерия.

Владимир Димитров-Майстора
Владимир Димитров-Майстора, Молитва

В календара за 2023 г. присъстват характерните за Майстора ярки портрети на моми и жътварки, пейзажи, както и една от най-впечатляващите творби от постоянната експозиция на Градската художествена галерия – Варна – “Молитва” – голямоформатно платно, изобразяващо докоснати сякаш от духовно тайнство девойки с ангелски лица. Репродуциран е и скулптурният бронзов портрет на Майстора, също част от постоянната експозиция на галерията, произведение на Андрей Николов (1878-1957), създадено през 1925 г.

Владимир Димитров-Майстора, Жътварка
Владимир Димитров-Майстора, Жътварка

Изкуството на Владимир Димитров-Майстора е представено в изданието с текст на уважавания изследовател на творчеството на художника, покойния проф. Димитър Аврамов, от монографията

„Майстора и неговото време“, издадена през 1989 г.:

“Владимир Димитров – Майстора чувства света като пантеистично единство, той чувства вътрешния ритъм и неизчерпаемата творческа пълнота на битието, чувства необхватната и непостижима сила на идеала, чувства предустановената платонична хармония между красотата, истината и доброто. Стремежът да се открие „вечното“ в преходното, да се свърже красотата с доброто, естетиката с етиката, да се възпеят най-чистите духовни и нравствени добродетели на българина, може да разчита на щастлива перспектива, според Майстора, само при наличието на няколко предпоставки: Истински морал и здраво човешко съществуване са възможни единствено на село. Условията на съвременния градски живот деформират личността, като я отдалечават от нейното естествено природосъобразно битие.

Огромната заслуга на Майстора е, че следвайки общата тенденция на Родно изкуство и превръщайки селото в свой изключителен иконографски резервоар, в единствен източник за поетическо вдъхновение, успя да се издигне над неговите исторически обусловени, преходни етнографски форми и да избегне, в решителна степен, алтернативата на консервативното мислене. Неговият кристално чист платоничен идеализъм освобождава образите му от регионалните зависимости, от принудата на елементарните социологически категории, за да ги превърне в сублимни въплъщения на общочовешкото.”

Календарът се издава от Градската художествена галерия – Варна, редактор е Нина Локмаджиева, репродукциите са работа на Александър Николов, а дизайнът е на Александър Калудов. Реализира се с партньорството на онлайн изданието за култура www.ArtVarna.net.

Владимир Димитров-Майстора, Река Места
Владимир Димитров-Майстора, Река Места

Стенният календар може да се закупи от щанда в ГХГ – Варна, който работи от 9:30 до 17:30 ч. всеки ден без неделя. На щанда се предлагат още специализирани издания за изкуство, каталози от изложби, монографии, картички и магнити с репродукции на картини от фонда на ГХГ-Варна, репродукции на графики и акварели.

За контакти и поръчки на календари: тел. 052 612 363 или чрез съобщение във Фейсбук страницата на галерията: www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

Нина Локмаджиева

Репродукции Александър Николов

varnacityartgallery.com

Други