Днес е 03.03.2024

Фестивална академия – Варна връчи награди за 2022 година на пет фестивала

15.12.2022
Фестивална академия Варна

Фестивална академия – Варна е създадена по идея на Платформата https://varnafestivals.eu/. В инициативата участват обществени медии, институти за съхраняване и изследване на култура, професионални сдружения и организации: БТА, Българска фестивална асоциация, Държавен архив – Варна, Икономически университет – Варна, Обсерватория по икономика на културата, Радио Варна, Регионален исторически музей – Варна, Регионален телевизионен център – Варна, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“.

Фестивална академия – Варна си е поставила за цел да систематизира богатото нематериално културно наследство, отразено в многобройните фестивали, които Варна домакинства. Също така Академията подпомага насърчаването на постижения в организацията на фестивални събития и в тази връзка ще връчва годишни награди за принос на фестивалите в обществения живот на града и региона.

През 2022 г. Фестивална академия – Варна организира системно наблюдение на близо 40 фестивала, които се провеждат във Варна. От тях 13 бяха номинирани в четири категории:

АРТИСТИЧЕН ПРИНОС

Алея на книгата

Международен джаз фестивал „Варненско лято”

Антония Йовчева с наградата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“

Международен театрален фестивал „Варненско лято“

Фестивал на българския игрален филм “Златна роза”

ДИГИТАЛНА СРЕДА

Любомир Кутин

Международен балетен конкурс – Варна

RADAR Festival Beyond

Елица Виденова връчва наградата на Александър Николов - Артин вижън
Елица Виденова връчва наградата на Александър Николов – „Артин вижън“

София филм фест – Варна

ГРИЖА ЗА ПУБЛИКАТА

Аспарухово пее и танцува

Европейски музикален фестивал

Международен музикален фестивал „Варненско лято“

Международен филмов фестивал “Любовта е лудост”

СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

Международен фестивал за куклено изкуство “Златният делфин”

Международен фестивал на хвърчилата „Въздушни чудеса“

През цялата година фестивалите във Варна бяха обект на наблюдение – интернет, социални мрежи, критически отзиви и публичното им финансиране. Анкетното проучване сред членовете на Фестивална академия – Варна и сред потребителите в интернет и социалните мрежи обработи над 450 анкетни карти. Като резултат, с първите награди на Фестивална академия – Варна бяха удостоени следните фестивали:

АРТИСТИЧЕН ПРИНОС

Международен театрален фестивал „Варненско лято“, за представяне на актуални тенденции в националното и световното театрално изкуство в широк жанров спектър.

Наградата беше връчена от Валентина Добринчева от БТА – Варна на Антония Йовчева, директор на Дирекция „Култура и духовно развитие“ в Община Варна.

ДИГИТАЛНА СРЕДА

София филм фест – Варна, за активното използване на интернет и социалните мрежи в популяризирането на фестивала.

Наградата беше връчена от Елица Виденова, завеждаща връзки с обществеността на Икономически университет – Варна. Организаторът на фестивала Александър Николов от Артин вижън филмс, благодари на Академията и на екипа си за високата оценка.

Международен балетен конкурс – Варна беше удостоен с извънредна награда от инициатора на Фестивална академия – Варна, Любомир Кутин. Независимо, че не се провежда от четири години, събитието се радва на най-голям брой последователи в социалните мрежи, който трудно може да бъде достигнат като показател. Любомир Кутин заяви желанието българските фестивали с висок престиж и принос в националната култура и международния диалог, да получават в дългосрочен план гарантирано финансиране, за да изпълняват благородната си и високоотговорна мисия.

ГРИЖА ЗА ПУБЛИКАТА

Наталия Чешмеджиева, директор на Радио Варна, на кмета на Район Аспарухово Ивайло Маринов, Николай Бинев, председател, и Любка Тодорова, секретар на Народно читалище „Просвета – 1927“.
Наталия Чешмеджиева, директор на Радио Варна, връчва наградата на кмета на Район Аспарухово Ивайло Маринов, Николай Бинев, председател, и Любка Тодорова, секретар на Народно читалище „Просвета – 1927“

„Аспарухово пее и танцува“, за преобразяването на Аспарухов парк като територия за творчество и среща с културата и изкуството.

Наградата беше връчена от Наталия Чешмеджиева, директор на Радио Варна, на кмета на Район Аспарухово Ивайло Маринов, Николай Бинев, председател, и Любка Тодорова, секретар на Народно читалище „Просвета – 1927“.

СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

Кристиана Димчева връчва наградата на Златния делфин
Кристиана Димчева връчва наградата на Международния фестивал за куклено изкуство „Златният делфин“

Международен фестивал за куклено изкуство “Златният делфин”, за активната ангажираност на фестивала към изкуствата за деца.

Наградата получиха от Кристиана Димчева, главен библиотекар на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна, Веселина Калчева и Красимир Добрев, актьори от Куклен театър – Варна. Към тях се присъедини и водещата на церемонията Евгения Василева, актриса в същия театър.

Информацията е предоставена от Фестивална академия Варна

Снимки Росен Донев

Други