Днес е 17.05.2024

„30 години по-късно“ – изложба на НУИ “Добри Христов”

28.11.2022
30 години по-късно

„30 години по-късно“ – изложба на НУИ “Добри Христов” в Градската художествена галерия – Варна

Юбилейната годишна изложба представя постиженията на младите таланти, които сега се обучават в елитното варненско училище, отворило вратите си за художествени специалности преди три десетилетия.

Откриването е на 30 ноември от 18:30 на ул. “Л. Каравелов” 1.

Юбилейна годишна изложба на младите таланти от НУИ “Добри Христов” се открива на 30 ноември в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна. Експозицията 30 години по-късно“ е посветена на изпълнилите се три десетилетия от създаването на специалностите, свързани с визуални изкуства, в елитното варненско училище.

Годишната изложба включва творби на настоящи възпитаници на училището, ученици от пети до дванадесети клас – общо 339 творби. На вниманието на публиката са представени живописни, графични и скулптурни творби в жанровете на портрета, натюрморта, пейзажа, фигурални и абстрактни композиции, плакати, компютърни графики – разнообразни като тематика и пластични постижения.

Изложбата е част от фестивала “Традиция с бъдеще” и е посветена на празника на училището – 78 години от неговото създаване, както и на 147 години от рождението на патрона на училището – музикалния теоретик, композитор, диригент и общественик академик Добри Христов.

Историята на създаването на художествените специалности в НУИ “Добри Христов” припомня зам.-директорът Йорданка Манева:

“Началото е поставено през 1992 г. Осъзнавайки необходимостта от въвеждането на нови специалности, в които да се обучават младите таланти на Варна, тогавашното ръководство на училището, в лицето на директора Марко Добрев, прави постъпки пред Министерство на културата и успява да доведе нещата до успешен край. На 15 септември 1992 г. училището отваря врати за първите ученици в новата специалност „Изобразително изкуство” в VIII клас. Специалните предмети, които се изучават, са рисуване, живопис, скулптура и композиция. От следващата учебна година са въведени предметите графика, пластична анатомия, перспектива, история на изкуството, естетика и декорация. Обучението е съпроводено от ентусиазма на учителите, както и от дарения за обзавеждане на ателиетата. През годините се създават традиции в преподаването на специалните предмети живопис, графика и скулптура, които спомагат за успешното развитие на специалността „Изящни изкуства“. Професионализмът на учителите – известни варненски художници – тези, които са преподавали в училището и тези, които в момента преподават, е в основата на този успех. Годишните изложби стават лицето на специалността и част от културния живот на град Варна.

Интересът към специалността от страна на желаещите да учат изящни изкуства расте с всяка изминала година. Следващият директор Христо Дипчиков също проявява далновидност и откликна на обществения интерес към специализирано обучение по изобразително изкуство в прогимназиалните класове, като разкрива през 2012 година специалност Изобразително изкуство за ученици от V до VII клас. Още един печеливш ход е разкриването през същата година и на специалността „Рекламна графика“ от професионално направление Дизайн.

За 30 години са завършили 481 възпитаници на училището – по професия „Художник-изящни изкуства“ – 435, а по професия „Дизайнер“ – 46. Още от самото начало, постиженията на учениците са оценявани високо на организираните от Министерството на културата ежегодни национални конкурси, както и на международни конкурси. Доказателство за това са многобройните спечелени награди и едногодишни стипендии за дарование. Голяма част от завършилите се реализират повече от успешно в различни сфери на изкуствата у нас и в чужбина.”

Откриването на изложбата “30 години по-късно” е от 18:30 на 30 ноември 2022 на ул. “Л. Каравелов” 1, Варна.

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

http://varnacityartgallery.com

Нина Локмаджиева

Други