Днес е 12.06.2024

Концерт „Зимни приказки“ във „Варненско лято за деца“

19.11.2022
Варненско лято за деца 1

На 20 ноември от 11 часа във Фестивалния и конгресен център млади музиканти и танцьори от НУИ „Добри Христов“ ще донесат настроение за предстоящите коледни и новогодишни празници с концерта „Зимни приказки“.

Много празнично настроение ще донесе за децата на Варна и техните родители концертът на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Красивият концерт ще бъде на 20 ноември от 11:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Любими теми и мотиви ще бъдат разказани в музика и танц под мотото “Зимни приказки”. Ще ги поднесат младите таланти от НУИ „Добри Христов“.

„Зимни приказки“ е съвместен проект на НУИ „Добри Христов“, Община Варна и БНТ 2 и е продължение на поредицата „Приказките на Госпожа Виола“ с обичаната водеща Румяна Петрова, директор на НУИ “Добри Христов”.

“С много желание да започнем заедно и с прекрасно настроение празничните дни, ние – преподавателите от НУИ “Добри Христов” заедно с нашите талантливи ученици, подготвихме програмата за този концерт – споделя Румяна Петрова. – В нея включихме едни от най-въздействащите шедьоври на предкласиката, на руската и виенската класика, български танци, и коледарски мотиви – всички произведения, обединени от темата за красотата на зимата и зимните обичаи. Вярвам, че нашите състави и солисти ще накарат всички деца в публиката да се почувстват като в зимна приказка и да започнат да броят дните до срещата с Дядо Коледа.”

Ще прозвучат любими музикални теми, свързани с прелестта на зимния сезон и празниците. Участват Симфоничният, камерният и духовият оркестър на НУИ “Добри Христов”, Ансамбъл “Виолино”, Гайдарска група, солисти от танцовите и музикалните специалности, а най-малките ученици от начален етап ще изпълняват детски зимни песнички със съпровод на акордеон, докато децата от публиката пеят с тях.

Виолино

Концертът ще започне с изпълнения на Камерен оркестър на НУИ “Добри Христов” с изящните творби на предкласиците Вивалди с Анданте кантабиле от „Зима“ и Корели с Престо и Алегро от „Коледно кончерто гросо“. Емблематичен валс на Чайковски ще бъде изпълнен от Младежкия симфоничен оркестър на училището с диригент Страцимир Павлов. Ансамбъл “Виолино” ще ни пренесе в друга епоха с популярната мелодия на Сузи Куатро “Препъвайки се” (Stumbling in). Още един руски валс – на Георги Свиридов по повестта на Пушкин „Виелица“ ще представи Духовият оркестър на училището. В българската фолклорна празнична традиция ще ни пренесат солисти от специалност “Пеене”, в съпровод на кавал, ще прозвучи коледарската песен “Даньов баща по двор ходи”, а Гайдарската група ще изсвири Коледарски буенек, ще го последват български танци. След това Младежкият симфоничен оркестър ще се върне на сцената с пиесата “Персийският пазар” и с популярната композиция на Лирой Андерсън “Пътуване с шейна”. Възпитаниците на специалност “Класически танц” ще разпръснат очарование на сцената в последната част на концерта с изпълнение на композициите “Нежност” по музика на Евгений Дога и “Камбанки” по Валс-скерцо от Шостакович, а солистката Миглена Йорданова от 9. клас ще изпее любимата коледна песен “Let it snow”. Валс от мюзикъла “Красавицата и звярът” и тържественият “Радецки марш” от Йохан Щраус ще сложат финалната празнична поанта на тази зимна музикална приказка.

Началото е от 11 часа.

Билетите са по 5 лв. за възрастни, по 2 лв. за деца от 7 до 18 години, а входът за най-малките до 6 години е безплатен.
Билети от касата на Фестивалния комплекс и онлайн от Сайта на Фестивалния комплекс.

https://varnasummerfest.org
https://www.facebook.com/vnsummerfest

Нина Локмаджиева


Снимки Росен Донев

Други