Днес е 13.07.2024

Искра Сотирова излиза в артистичен пърформанс, посветен на орхидеите

14.11.2022
Искра Сотирова

Варненската журналистка представя свои фотографии и поезия, вдъхновени от нейната страст към екзотичните цветя.

Изложбата се открива с пърформанс в Зоната за творчески комуникации “Нира Арт” на 18 ноември 2022 от 18:00.

Една необичайна изложба, посветена на красотата на орхидеите, се открива на 18 ноември в Зона „Нира Арт“ във Варна. Необичайна, защото слива в едно фотографски находки на колекционерски видове орхидеи и стихове, вдъхновени от срещата с тях. В центъра на събитието е Искра Сотирова, която ще превърне вернисажа в пърформанс.

„Пътят на орхидеята“ е един проект, който очаква своето разцъфване от години. Той е израз на страстта на авторката Искра Сотирова към колекционерските орхидеи във фотографията и поезията. Поетичният пърформанс, който ще може да се види и в youtube, съчетава екзотичната красота на орхидеите с философска поезия, изпълнена с възхищение и дълбоки познания за тези извънземни, както ги определя авторката, растения.

Искра Сотирова 1

Искра Сотирова е арт журналист, поет, създател на десетки видеа в youtube-канала на Orchidaria – платформа, която популяризира многообразието и умението да се отглеждат тези цветя. Тя е сред основателите на Първо орхидеено общество в България, идеолог, PR и лектор на обществото. Единствената по рода си в България организация празнува 7 години, през които развива изкуството на орхидеите и знания за култивацията им. Заедно с брат си Крум Сотиров – експерт по орхидеите и президент на обществото, стимулират пресъздаването на орхидеите в изкуството – фотография, живопис, бижутерия, сувенири.

„Орхидеите са предизвикателство за артиста – споделя авторката. – Техните форми и цветове са трудно уловими за фотоапарата. Красотата им е трудна за изобразяване, както и за пресъздаване чрез поезия. Между орхидеята и човека, който се превръща в неин обожател, се създава мистична връзка. С „Пътят на орхидеята“ се стремя да преосмисля тази връзка в художествен аспект“.

Проектът „Пътят на орхидеята“ е посветен на седмата годишнина на Първо орхидеено общество и неговите отдадени на орхидеите членове и приятели. Специален принос има и Орхидария, уникална оранжерия за отглеждане и съхраняване на стотици колекционерски видове орхидеи.

Вернисажът е на 18 ноември от 18:00 и ще премине под формата на визуално-литературен пърформанс.

Изложбата ще остане експонирана в Зона „Нира Арт“ на ул. “Св. Климент” 23 Б до 2 декември.

За посещения: тел. 0887 203 752.

Последвайте ни във Фейсбук, за да научавате първи нашите новини:

https://www.facebook.com/Zone-Nira-Art-103411035385768

https://www.facebook.com/ArtVarnaNet

Нина Локмаджиева

Снимки Искра Сотирова и личен архив

Други