Днес е 12.06.2024

Националният музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ започва във Варна на 11 ноември

09.11.2022
 „Фолклорен изгрев“, архив 1
„Фолклорен изгрев“, архив

ХХ юбилейно издание на един от най-големите фолклорни форуми край морето ще събере млади таланти от цялата страна в Grand Mall в три последователни дни.

Пъстър празник на народното творчество ще бъде ХХ юбилейно издание на Националния музикален фестивал „Фолклорен изгрев“, който ще се проведе от 11 до 13 ноември в Grand Mall във Варна. Певци, танцьори и музиканти от цялата страна ще се състезават за наградите на юбилейното издание на един от големите фолклорни фестивали по Черноморието за млади изпълнители и любители от фолклорни колективи.
Организатори на форума са продуцентска компания „Сънрайз Маринов“, фолклорна телевизия „Сънрайз Мюзик“ с подкрепата и партньорството на Grand Mall. ХХ издание на „Фолклорен изгрев“ по традиция е под патронажа на кмета на район Младост във Варна Христо Христов и се осъществява с подкрепата на Национален фонд Култура.

Ще има участници от различни краища на страната: Силистра, Русе, Добрич, Шумен, Търговище, Бургас, Пловдив, София, Монтана, Велико Търново и др. Разбира се, най-много са изпълнителите от Варна и областта. Талантите ще се състезават за престижните отличия пред жури от уважавани изпълнители и преподаватели – авторитети в българския фолклор.

„Фолклорен изгрев“ е фестивал със състезателен характер за изпълнители от различни възрасти. Най-малките са деца от 3-годишна възраст, има и ученици от школи в читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални училища по фолклор и музика, студенти и самодейци от народни читалища и пенсионерски клубове. Фестивалът на младостта и фолклора представя солови изпълнители и групи в 5 основни направления: вокални изпълнители, инструменталисти, стилизиран фолклор, стари градски песни и шлагери, танцово изкуство.

Председател на журито ще е бъде акад. Милчо Василев – художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл към Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) – Пловдив. В журито са още проф. д. изк. Лозанка Пейчева – музиколог, етнолог и експерт в отдел “Фолклористика“ към БАН, проф. д-р Тодор Киров – преподавател в АМТИИ-Пловдив, маестра Ваня Монева – преподавател в НМА „проф.Панчо Владигеров“ и диригент на хор „Ваня Монева“, и маестро Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио и преподавател в НМА „проф. Панчо Владигеров“, д-р Данислав Кехайов – народен певец и директор на Обединена общинска школа по изкуствата в Несебър. В журито ще бъдат също странджанската народна певица и организатор на фолклорни събития Златка Ставрева и главният художествен ръководител на Ансамбъл “Варна” Юлиян Станев. Водещи на събитието ще бъдат Снежана Георгиева и Венци Димов.

 „Фолклорен изгрев“, архив 2
„Фолклорен изгрев“, архив

Младите певци, музиканти и танцьори ще се състезават за медали, плакети, грамоти и много специални награди. Кметът на район Младост във Варна Христо Христов е осигурил и три парични награди за фолклорна група, за индивидуален изпълнител и за изпълнение на песен от македонската фолклорна област. Специална парична награда за предвидили и домакините от Grand Mall.

Началото е в петък, 11 ноември. Официалната церемония по откриването ще започне в 11:00 часа с участието на Фолклорния ансамбъл при Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна. Зрителите могат да наблюдават конкурса всеки ден от 9:00 до 18:00 часа. Входът е свободен. Място: ниво две на Grand Mall.Повече информация за Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ търсете във Фейсбук: https://web.facebook.com/NMF.Folkloren.izgrev и www.facebook.com/GrandMallVarna

 „Фолклорен изгрев“

Други