Днес е 14.07.2024

Старинна музика „Пътят на пилигрима” – концерт на Деница Серафим

06.11.2022

Акустичният проект със старинна музика „Пътят на пилигрима” на Деница Серафим ще бъде представен във Варна на 27 ноември в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ от 19:00 ч.

„Пътят на пилигрима” е музикално пътешествие из Европа от XVI в. – време, в което се преплитат Средновековие, Ренесанс и Барок. Деница Серафим се вдъхновява от тези епохи и артистично пресъздава това пътешествие в песни, които съпровождат поклонническия път на група пилигрими, странстващи из стара Европа. Нейните мелодии са повлияни от автентичното звучене на музиката на Англия и Дания, Испания и Италия. Изпълнена на различни европейски езици тази музика носи приказно усещане, наситено с романтиката на северното звучене, средновековните ритми и ренесансовата музика.

В своя първи самостоятелен акустичен проект тя събира талантливи музиканти, които влизат в ролята на тези пътници и оживяват нейните музикални идеи. Участниците в това пътешествие са Асен Маринов – китара, аранжимент; Бояна Зарева – цигулка, виола, беквокали; Емил Михов – виола да гамба и блокфлейта; Йордан Владев – етно флейти, ударни; Деница Димитрова – келтска арфа, Емил Джордж – сакбът; Нейко Бодуров – тромпет; Анита Нейчева – бендир, перкусии, тамборино и разбира се, Деница Серафим – вокал, музика и костюмография.

Избраните инструменти са характерни за старата европейска музика и създават специално звучене и настроение като в същото време атрактивно представят музиката на сцена. Деница Серафим влиза и в ролята на художник по костюмите, пресъздавайки интересна и автентична средновековна визия на основните действащи лица в този концерт.

Билети за концерта могат да се намерят в мрежата на Ивентим и на касата във Фестивалния комплекс във Варна.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации” и е част от проекта „Джаз плюс концерти: „Пътят на пилигрима“ и „Отвъд нотите: Роберто Фонсека и нови български гласове“

Други