Днес е 13.07.2024

Нов модул в образователната програма на Градската художествена галерия – Варна

21.10.2022
Иван Шишкин, пейзаж, рисунка 1
Иван Шишкин, пейзаж, рисунка

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, и Галерията за графично изкуство – Варн,а предлагат нов модул от образователната програма „Въведение в графичното изкуство“ с първа тема “Изграждане на пейзаж с молив”.

Занятията по тази тема ще се провеждат във вторник и събота в периода от 25 октомври до 17 декември.

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, и Галерията за графично изкуство – Варна, започват съвместен нов етап от образователната програма, която стартира през пролетта на тази година. Модулът ще се провежда под мотото „Въведение в графичното изкуство“. Двете галерии обединяват усилията си, за да предложат на своята публика да се докосне до творческия процес на графичното изкуство и да опознае рисунката и графичния отпечатък.

Първата тема от модула „Изграждане на пейзаж с молив“ ще бъде водена от художничката – уредник в Галерията за графично изкуство Велина Гребенска, която има и педагогически опит.

Иван Шишкин, пейзаж, рисунка 2
Иван Шишкин, пейзаж, рисунка

“Инспирация за работата ни в нашите първи срещи ще бъде творчеството на художника Иван Шишкин (1832 – 1898 г.) – един от световните майстори на пейзажната живопис – споделя Велина Гребенска. – Шишкин е голям познавач на природата, той я претворява съвършено и изтънчено, еднакво добре в цвят и в графични материали – молив, туш, офорт. Моливните му рисунки са пластични, много живо предадени, прецизирани, пищни, с внимание към детайла. Всеки елемент от композицията – дървета, корени, скали, треви – е изследван и предаден с точния художествен език.”

Началото на занятията на тема „Изграждане на пейзаж с молив“ е на 25 октомври. Курсовете ще се провеждат във вторник и събота от 14 до 16 ч. до 17 декември 2022.

Организаторите осигуряват необходимите материали и образци за рисуване. Всеки модул от програмата ще завършва с представяне на изложба на участниците в Градската художествена галерия на Варна.

Всеки почитател на изобразителното изкуство може да се включи в обучителната програма, независимо от възрастта. Добре дошли са и деца, и възрастни.

Записването за участие е предварително, на тел. 0889 170 283.

Нина Локмаджиева

Илюстрации: пейзажни рисунки на Иван Шишкин, по които ще работят участниците в образователната програма.

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

http://varnacityartgallery.com

Други