Днес е 28.05.2024

Изложба за Деня на Св. Лука на Сдружението на варненските художници

18.10.2022
Изложба Св. Лука

В Деня на Св. Лука Сдружението на варненските художници открива изложба в Градската художествена галерия на Варна

На 18 октомври, в Деня на покровителя на художниците, сдружението ще покаже нови работи живопис, графика, скулптура и приложно изкуство на художници от всички поколения. Уважавани имена се включват в събитието.

Изложбата се организира с финансовата подкрепа на Община Варна.

Откриването е от 18:00 в Градската художествена галерия.

Точно в Деня на Св. Лука – покровителя на художниците – 18 октомври, Сдружението на варненските художници открива в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, традиционната си годишна изложба. Тя се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна.

Над 100 са артистите, които се включват в изложбата, те са от всички възрастови групи, а творбите им са в областта на живописта, графиката, скулптурата и други визуални форми.

Тази година за пръв път организацията на годишното събитие на Сдружението е направена по нов начин, споделя председателят Георги Кенаров: “Решихме част от средствата на дружеството да дадем за платна, избрахме два формата – 80х80 и 50х70 см., закупихме 60 платна и ги предоставихме на художници, които поканихме да се включат – това са уважавани у нас и в чужбина имена, които правят чест на нашата изложба, като Георги Йорданов и Пламен Монев. Ще участват още Венцеслав Антонов, Иван Обретенов, Светла Косева, Красен Бербенков и др. Ще видим и работата на младото поколение артисти, между които са Венцислав Марков, Велина Гребенска, Миряна Койнова, Яна Любенова. След членовете на сдружението има хора, които бяха загубили вяра в смисъла на съществуване на организацията ни, но вярваме, че с тази изложба това се променя. Идеята е тази година изложбата ще бъде малко по-различна от предходните заради форматите, които увеличихме, иска ни се в следващите години още повече художници от зрялото поколение да се върнат към изложбата. Важно е художниците да продължават да се трудят, колкото и тежко да е. По-малко хора купуват изкуство в днешно време, но ние сме нужни на нашия град и без нас градът няма да е същият. Трябва да творим, да намерим своята муза, за да провокираме обществото по артистичен начин – изкуството е точно затова.”

Наградите на годишната изложба се присъждат от Дирекция “Култура и духовно развитие” на Община Варна. Журито е в състав: Ирена Димитрова, експерт в Дирекция “Култура и духовно развитие” в Община Варна, Миряна Койнова, член на Управителния съвет на Сдружението на варненските художници и Венцеслав Антонов, директор на Галерията за графично изкуство. Голямата награда е на името на Св. Лука, има още награда на журито и три поощрителни награди.

Последният носител на голямата награда „Свети Лука“ за 2021 г. е Иван Обретенов. През годините носители на призове от изложбата са били проф. Пламен Братанов, Иван Иванов – Ивани, Деница Янева, Красен Бербенков, Боян Янев, Надежда Антова, Венцислав Марков и други.

Откриването на изложбата е на 18 октомври, вторник, от 18:00 ч.

Изложбата може да се види до 6 ноември 2021 г. в ГХГ – Варна на ул. „Любен Каравелов“ 1.

Нина Локмаджиева

http://varnacityartgallery.com

Други