Днес е 23.04.2024

“UnTraditional Trio” на Европейския музикален фестивал Варна

06.10.2022
image description

Гъдулка, маримба и пиано ще изненадат публиката с микс от фолклор и джаз.

Концертът на 12 октомври в Градската художествена галерия е финалният от програмата на издание 2022 на фестивала.

Европейският музикален фестивал Варна 2022 завършва по един предизвикателно интересен начин – с концерт на набиращата сила формация “UnTraditional Trio” на 12 октомври в Градската художествена галерия – Варна. Триото събира трима изявени изпълнители на три много различни инструмента – гъдулка, пиано и маримба. Христина Белева се включва с гъдулка, Димитър Горчаков с пиано, а Василена Серафимова с маримба.

Василена Серафимова

Василена Сефаримова, в която публиката в морския град се влюби по време на гостуването й на ММФ “Варненско лято”, обобщава замисъла на това нетрадиционно трио пред Нина Локмаджиева:

“Специфичното за нашата формация е, че и тримата идваме от различни култури – Христина Белева с гъдулката, разбира се, е повече във фолклор и етно джаз, Димитър Горчаков е с класическо образование, но се развива най-вече в джаз и композиция, аз съм с класическо образование и съвременна музика, но работя много и в джаз проекти, и в електронна музика – все неща, които смесват жанровете. По този начин и тримата сме донесли нещо от нашите хоризонти и сме опитали да направим една интересна комбинация, която съчетава наши композиции и фолклорни мотиви.

Например работим по българската народна песен “Лале ли си, зюмбюл ли си”, която представяме по един по-интересен начин. Започваме с една много дълга импровизация с по-минималистично електронно звучене и в един момент изгрява като слънце “Лале ли си, зюмбюл ли си” от средата на тази импровизация. Опитваме се с лични композиции или с народни произведения да поднесем по-интересно звучене, нещо, което да е по-ново и да изненада публиката. Самата комбинация на нашите инструменти е доста нестандартна – маримба, пиано и гъдулка, даже и малко глас използваме на моменти. Определено сме в авангардното звучене, не в смисъл на авангардно съвременно, а по-скоро самата организация, самата ни съвместна работа е малко по-различна. И има много свобода в начина ни на работа дори, защото ние се виждаме, определяме рамката, в която ще свирим, но не всичко е написано, както при една класическа комбинация. Ние се опитваме да си дадем свободата и да можем да покажем чувствата, които ще ни дойдат на момента. Имаме рамка, но цветовете и багрите ги слагаме на самия концерт. Така ще бъде и във Варна, която ние много обичаме и очакваме с радост срещата с варненската публика на 12 октомври.”

Началото на концерта на 12 октомври в Градската художествена галерия е в 19:00.

Билети по 15 лв. от Билетния център и сайта на Фестивалния комплекс: https://bit.ly/3fOWfhD. Един час преди концерта билети ще се продават на място в Градската художествена галерия.

Концертът, който ще бъде представен на Европейския музикален фестивал Варна, е част от проекта “Нова музикална сцена”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ (https://ncf.bg/bg) по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция „Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2022 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на Община Варна, Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg/bg) и със съдействието на “Експресгаранцион” и “Bella Vita Residence”, строителна фирма “Комфорт”, Варненска строителна компания, “Солвей Соди”, “Логос” недвижими имоти, “Нира Комюникейшънс” и с медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.

ПРОГРАМА НА КОНЦЕРТА:

Mirrors – музика Василена Серафимова

Нощни стъпки – музика Димитър Горчаков

Mare a Mare – музика Василена Серафимова

Дойна – музика и текст народни, аранжимент UnTraditional Trio

Слънце – музика Петър Дундаков

Дохи jazz – музика UnTraditional Trio

Детско – музика Димитър Горчаков

Лале ли си, зюмбюл ли си – музика народна, аранжимент UnTraditional Trio

Граовски портал – музика UnTraditional Trio

МУЗИКАНТИТЕ:

Христина Белева, гъдулка

Христина Белева, гъдулка

Христина Белева е изпълнител, чието музициране е деликатно, чувствено и дълбоко. В свиренето си се стреми да запази фолклорните традиции на България и Балканите и същевременно с лекота проправя пътя на един типичен фолклорен инструмент в други музикални жанрове и творчески колаборации. Родена в гр. Айтос, Христина завършва НУФИ “Филип Кутев” в Котел и АМТИИ“Асен Диамандиев”- Пловдив. В периода 2006-2016 е солист в Национален фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”.От 2016 и до днес е солист-оркестрант в Оркестъра за народна музика при Българско национално радио. От 2008 година Христина е част от група «Булгара». През 2011 създават дуо с китариста Петър Миланов, с който издават албумите с авторска музика «На фокус» /2011/ и «Нека ти разкажа» /2014/. През 2018 дуото участва в новия албум «BooCheeMish» на световноизвестния хор «Мистерията на българските гласове» . През 2011 и 2013 гъдуларката е сред музикантите, участващи в оратория «A Melancholy Beauty» на Георги Андреев, чието представяне е в Lincoln Center, Kennedy Center и Wang Theatre . Христина участва в албума «Hiraeth» на Lisa Gerrard & David Kuckhermann, ниминиран за Грами през 2019 г. в категория New Age album.

От 2018 г. Христина Белева е асистент по гъдулка в НМА“Проф. Панчо Владигеров“ – София. Духът и на музикант-експериментатор я отвежда до най- разнообразни проекти: театралните представления и пърформанси на сдружение «По действителен случай», албума с медитативна музика на Indigo Orchestra, международния проект Roots Revival Project, MyStory Of Folklore, Bellova trio, Om New Quartet, Белева/ Хаджигрудев дуо, UnTraditional duet, музикални колаборации със Spectrum Vocal Band, Aleix Tobias quartet, проект “Исторически парк”, множество студийни записи и концерти в Европа, Азия, САЩ.

Димитър Горчаков, пиано

Димитър Горчаков свири на пиано от ранна възраст. Завършва НМУ „Любомир Пипков” в София, след което учи класическо и джаз пиано в НМА „Панчо Владигеров,” София. Печели награди от местни и международни конкурси. Концертира в Европа и САЩ. Страстта му към импровизацията и разчупването на стилистичните граници се превръща в основен източник на художествено изразяване, което го отвежда до много и интересни проекти и колаборации: импровизационният театър –“Театър Ха-ха-ха Импро“, в който публиката е част от историята и създаването на момента, „Песни на Иво Димчев“, експериментални електронни проекти като “Clavexperience”, Desy & The Visual Madmen”, “Kan Wakan, „Places“ с Живко Василев, UnTraditional Duo с Христина Белева и други.

През юни 2021 г. Димитър издава първия си солов албум „Tomorrow’s Past“ с произведения, в които съчетава джаз, фолклор и класическа музика.

Василена Серафимова, маримба

Василена Серафимова, маримба

Василена Серафимова е световноизвестен изпълнител на маримба. Родена в Плевен, в семейство на музиканти, тя започва музикалното си образование на шест годишна възраст в класа по ударни инструменти на баща си Симеон Серафимов. Завършва НУИ «Панайот Пипков» в родния си град, след което усъвършенства своето майсторство последователно в Националната регионална консерватория във Версай в класа на Силвио Гуалда и във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж в класа на Мишел Серути. Още в България Василена печели призови награди от национални и международни конкурси, сред които Голямата награда от Международния конкурс “Музиката и земята” през 2003г.През 2006 е сред финалистите на Международния конкурс за маримба в Линц, Австрия. През същата година е удостоена с Втора награда от Международния конкурс за маримба в Париж и с наградата на СПЕДИДАМ за най-добър чуждестранен студент във Франция. През септември 2007 Василена печели Втора награда на престижния Международен конкурс ARD в Мюнхен, Германия, а година по-късно и Първа награда от Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт, Германия.

От 2007 Василена е стипендиант на Фондация Banque Populaire. Тя се изявява като солист, оркестрант, камерен изпълнител – в театрални и аудиовизуални спектакли, както и музикален театър. Животът и обучението й в Париж я обогатяват и изострят интересът й към всички форми на изкуството. Желанието й да работи с други артисти е причина за нейното участие в мултимедийния проект “Пиксис”. През юли 2008 г. е сред участниците в третото издание на Международния фестивал на младите звезди в Savigny-le-Temple, в “Percussions de nuit” в град Мец и в 23-то издание на фестивала “Полиняк”. Печели световно признание в дуо с френския пианист Тома Енко, чийто съвместен компактдиск “Bach Mirror” е издаден от звукозаписния гигант „Sonny Clasical”.

Други