Днес е 12.06.2024

Благотворителен концерт събира приятели на НУИ “Добри Христов” на 8 октомври

04.10.2022
НУИ "Добри Христов" - Варна 1

Благотворителен концерт „За двора на госпожа Виола“ събира приятели на НУИ “Добри Христов” – Варна на 8 октомври

Дворът на легендарното варненско Музикално училище започва своето преобразяване и има нужда от помощта на почитателите на изкуствата, за да се превърне в красива сцена за концерти на открито.

Концертът е тази събота от 11:30 с вход свободен, всеки, които желае да помогне, може да направи дарение на място.

На 8 октомври НУИ “Добри Христов” Варна ще подари на почитателите на музиката един концерт с кауза. Концертът ще бъде в двора на училището, който често е сцена на обичаните от най-младата публика “Приказки на госпожа Виола”. Събитието апелира към всички симпатизанти на талантливите деца от музикалното училище за подкрепа към стартиралия вече проект за цялостно обновление на училищния двор – място, което през последните години се превърна в любима платформа за култура на открито.

НУИ "Добри Христов" - Варна 1

“С този концерт отправяме апел за благотворителност към всички приятели на изкуствата във Варна – споделя директорът на НУИ “Добри Христов” Румяна Петрова, популярна сред малките почитатели на музиката като Госпожа Виола. – Започнали сме сериозен ремонт на двора на училището, получихме средства по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общински училища към Министерството на образованието и науката, но те не са достатъчни за нашия двор, защото програмата финансира терени до 1000 кв. м, а нашият е много по-голям. Проектът ни включва цялостно преасфалтиране, полагане на акрилни покрития, пейки – пълно облагородяване на цялата площ около историческата ни сграда. През последните 40 години нищо не е правено по училищния двор. Сега е времето ние да променим това и вярваме, че варненската общественост ще ни подкрепи, за да осъществим всички хубави неща, които сме планирали. Решени сме да завършим ремонта в рамките на тази учебна година, и то така, че и малките да имат къде да играят, и големите къде да общуват в приятна озеленена среда. Ние искаме да танцуваме на двора, затова ще ни е необходимо акрилното покритие. Така ще можем да изнасяме пред нашата обичана публика най-различни програми – и музикални, и танцови. Вярваме, че нашият училищен двор в сърцето на Варна може да стане сърце на културния живот в града през месеците, в които варненското време е благосклонно към нас. За да оживее дворът на училището, трябва сега ние заедно да се погрижим за него.”

НУИ "Добри Христов" - Варна 3

В концерта ще се включат всички представителни ансамбли на училището: Младежкият симфоничен оркестър с диригент Страцимир Павлов, Народният оркестър с диригент Симеон Симеонов, Народният хор с диригент Женя Райчева, Духовият оркестър с диригент Любо Александров, Мажоретният състав с ръководител Деси Стойнешка, Фолклорният танцов състав с ръководител Радослав Иванов, Детският фолклорен ансамбъл с ръководители Недко Царев и Иванка Друмева, Ансамбъл “Виолино” с ръководител Антоанета Илиева.

В програмата ще прозвучат любимите класически пиеси “В пещерата на горския цар” от Едвард Григ, “Кан кан” на Жак Офенбах, “Марш на Тореадора” от Жорж Бизе, хумористичните народни песни “Баба винце пила” и “Лечко стъпяй”, фолклорните стандарти “Ръченик” и “Буенек”, безсмъртният “Рагтайм” на Скот Джоплин, маршовете “Привет, музиканти” и “Да отседнем в Риц”, както и специални музикални изненади, подготвени от групата на ударните инструменти.

Началото на концерта е от 11:30 ч.

От НУИ “Добри Христов” ще заснемат двора по време на този концерт, за да се види след преобразяването какво е било извършено. Всеки може да направи дарение в специалната дарителска кутия, която ще бъде инсталирана в училището. Очаквайте допълнителна информация за развитието на проекта във Фейсбук страницата: https://www.facebook.com/nui.varna

Нина Локмаджиева

Снимки Росен Донев

Други